Kesihatan

Panduan memilih ubat batuk mengikut jenis batuk

Batuk adalah reaksi semula jadi tubuh untuk mengusir benda asing, kuman, atau virus dari saluran pernafasan. Sekiranya anda mengalami batuk yang mengganggu, anda boleh mengambil ubat batuk untuk melegakannya. Namun, pastikan memilih ubat batuk mengikut jenis batuk yang anda alami.

Secara umum, batuk terdiri daripada 2 jenis, iaitu batuk kering dan batuk dengan kahak. Batuk kahak biasanya disebabkan oleh bakteria atau virus yang memasuki saluran pernafasan dan menyebabkan jangkitan. Batuk jenis ini boleh menjadi gejala penyakit tertentu, seperti selesema, asma, bronkitis, atau radang paru-paru.

Sementara itu, batuk kering adalah batuk yang tidak disertai dengan kahak atau lendir dan biasanya dicirikan oleh gatal di tekak. Batuk kering boleh menjadi gejala pelbagai penyakit, seperti alergi, asma, kerengsaan tekak akibat asid perut, dan jangkitan.

Batuk biasanya mereda dengan sendirinya dalam beberapa hari. Untuk melegakan gejala batuk yang menjengkelkan, disarankan agar anda minum banyak air, berhenti merokok, dan mengelakkan asap rokok.

Anda juga boleh minum ubat batuk untuk meredakan keluhan. Namun, untuk hasil yang berkesan, kenal pasti terlebih dahulu jenis batuk yang anda alami dan pilih ubat batuk yang sesuai dengan jenis batuk anda.

Ubat Batuk untuk Batuk Kering Diiringi Selsema dan Hidung Buncit

Untuk mengatasi batuk tanpa kahak yang disertai dengan gejala selesema, seperti hidung tersumbat atau hidung berair, disarankan agar anda minum ubat batuk dengan ramuan berikut:

Dextromethorphan Hbr

Kandungan dextromethorphan Hbrberfungsi dengan menghentikan rangsangan batuk di otak, sehingga gejala batuk yang anda rasakan dapat mereda.

Doxylamine succinate

Doxylamine succinate adalah sejenis ubat antihistamin yang berfungsi untuk melegakan batuk dan selsema serta gatal-gatal di hidung dan tekak yang disebabkan oleh alahan.

Pseudoephedrine Hcl

Pseudoephedrine Hcladalah kelas ubat dekongestan yang dapat mengurangkan pembengkakan pada hidung yang menyebabkan gejala sejuk. Dengan mengambil ubat ini, kesesakan hidung akibat selesema, selesema, atau reaksi alergi dapat diatasi.

Ubat Batuk untuk Batuk Kering kerana Alahan

Selain mengambil ubat batuk yang mengandung dextromethorphan Hbr, penghidap batuk kering yang juga mengalami gejala alergi disarankan untuk mengambil ubat batuk yang mengandungi:

Diphenhydramine Hcl dan chlorpheniramine maleate

Diphenhydramine Hcl dan chlorpheniramine maleateadalah ubat antihistamin yang berfungsi untuk merawat gejala alergi, seperti gatal di hidung dan tekak, bersin, batuk, dan hidung tersumbat.

Kedua-dua kandungan ini mempunyai cara kerja yang sama doxylamine succinate, yang menghalang pembebasan bahan histamin yang boleh mencetuskan gejala alergi.

Ubat batuk untuk batuk dengan kahak

Sekiranya anda mengalami batuk dengan kahak, pilih ubat batuk yang mengandungi:

Bromhexine HCl dan guaifenesin

Bromhexine HCl dan guaifenesinIa berfungsi dengan menjadikan kahak lebih nipis dan lebih mudah dikeluarkan, sehingga anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

Sebagai tambahan kepada beberapa ramuan yang disebutkan di atas, pilih ubat batuk yang tidak mengandungi alkohol dan gula atau pemanis buatan kerana ia lebih selamat untuk dimakan.

Minum ubat batuk mengikut dos dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan ubat atau seperti yang disyorkan oleh doktor.

Sekiranya anda terlepas jadual ubat batuk selama 1-2 jam, minum ubat tersebut secepat yang anda ingat. Namun, jika sudah hampir dengan waktu minum ubat berikutnya, abaikan dan jangan gandakan dos ubat untuk menebus dos yang tidak dijawab.

Jika dikonsumsi dengan tepat sesuai dengan jenis batuk, ubat batuk umumnya cukup efektif untuk menghilangkan keluhan batuk. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan di mana ubat batuk sahaja tidak mencukupi.

Sekiranya batuk anda berlangsung lebih dari 2 minggu atau disertai dengan sesak nafas, demam, berdehit, kahak kuning atau hijau, atau batuk darah, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Copyright pitorriroma.com 2021