Kehidupan yang sihat

Ketahui Apa itu Gangguan Keperibadian yang Dihindari

Adalah perkara biasa untuk merasa malu sesekali. Walau bagaimanapun, jika rasa malu itu berlebihan dan disertai dengan rasa takut akan penolakan atau kritikan dari orang lain, anda harus menyedarinya. Keadaan ini mungkin menjadi petanda gangguan keperibadian yang mengelakkan.

Mengelakkan gangguan keperibadian (AVPD) atau gangguan keperibadian penghindar adalah gangguan keperibadian yang menyebabkan penghidap sering menghindari interaksi sosial dengan orang lain.

Orang yang mengalami gangguan keperibadian ini sering merasa malu, cemas, dan terlalu takut ditolak oleh orang lain. Berbeza dengan rasa malu yang biasa, gangguan keperibadian yang mengelakkan Ini menyukarkan penderita untuk menjalin hubungan erat dengan orang lain.

Sebab gangguan keperibadian yang mengelakkan tidak diketahui pasti. Walau bagaimanapun, faktor genetik atau keturunan dianggap berperanan dalam membuat seseorang mengalami AVPD.

Di samping itu, AVPD juga boleh berlaku kerana penghidapnya telah mengalami peristiwa traumatik, seperti penderaan fizikal atau emosi, dikhianati oleh orang yang disayangi, orang tua yang lemah, atau kurangnya kasih sayang daripada ibu bapa.

Simptom Gangguan Keperibadian yang Dielakkan

Mengelakkan gangguan keperibadian sering muncul pada masa kanak-kanak dan gejalanya akan lebih kelihatan ketika penghidapnya meningkat dewasa. Selain rasa malu dan ketakutan yang berlebihan, orang dengan gangguan keperibadian AVPD juga dapat menunjukkan gejala berikut:

 • Enggan melakukan banyak perkara dan mencuba perkara baru kerana mereka tidak mahu mengambil risiko dan merasa tidak mencukupi
 • Terlalu sensitif dan mudah tersinggung ketika menerima kritikan
 • Anhedonia
 • Selalunya membesar-besarkan perkara
 • Cenderung mempunyai pemikiran negatif atau terlalu pesimis
 • Selalunya merasa cemas
 • Selalunya memandangnya secara negatif atau mempunyai harga diri Yang rendah
 • Sentiasa mengelakkan konflik dan berusaha untuk taat atau menyenangkan orang lain
 • Selalunya mengelakkan kerja atau aktiviti yang melibatkan hubungan atau interaksi dengan orang lain
 • Sukar untuk membuat keputusan
 • Sukar atau sama sekali tidak boleh mempercayai orang lain

Walau bagaimanapun, tidak semua gejala ini menunjukkan bahawa seseorang pasti mempunyai gangguan keperibadian AVPD. Ramai orang mempunyai sifat pemalu dan sukar untuk mempercayai orang lain, tetapi bukan kerana gangguan ini.

Pelbagai gejala ini hanya boleh dikatakan menyebabkan AVPD apabila ia telah lama terjadi dan menyukarkan penghidapnya untuk bergerak dan menjalin hubungan dengan orang lain.

Orang yang mempunyai AVPD juga biasanya sukar untuk mengubah tingkah laku mereka, mengalami kesukaran untuk menyesuaikan diri dan berinteraksi dengan orang lain, cepat memutuskan hubungan dengan orang lain, dan cenderung untuk menarik diri dari persekitaran sosial.

Seperti Ini Cara Mengatasi Gangguan Keperibadian yang Dielakkan

Seperti gangguan keperibadian yang lain, gangguan keperibadian yang mengelakkan bukanlah suatu keadaan yang mudah untuk dirawat. Ini kerana orang-orang dengan AVPD mempunyai pemikiran dan tingkah laku yang telah tertanam selama bertahun-tahun.

Tidak sedikit penderita gangguan keperibadian yang mengelakkan yang merasakan bahawa mereka tidak memerlukan rawatan.

Sebenarnya, jika tidak dirawat dengan baik, orang dengan AVPD lebih berisiko menghadapi pelbagai masalah psikologi lain, seperti kemurungan, serangan panik, agoraphobia, atau ideasi bunuh diri.

Oleh itu, orang yang mengalami gangguan keperibadian ini perlu menjalani rawatan dengan berunding dengan psikologi atau psikiatri.

Untuk merawat keadaan ini, psikiatri dan psikologi dapat melakukan psikoterapi, termasuk terapi tingkah laku kognitif. Dengan menjalani terapi, pesakit akan dibimbing untuk mengubah pemikiran dan tingkah laku mereka menjadi lebih positif, dan belajar untuk berinteraksi dan menerima orang lain.

Selain psikoterapi, pesakit AVPD juga mungkin perlu mengambil ubat, seperti antidepresan dan ubat anti-kecemasan. Ubat ini biasanya diberikan jika pesakit sudah mengalami gangguan mental yang lain, seperti gangguan kemurungan dan kegelisahan. Ubat ini juga diberikan untuk merawat anhedonia, insomnia, dan gangguan lain mood.

Kenali gejala yang membawa kepada gangguan keperibadian yang mengelakkan dan menjalani pemeriksaan kepada psikologi atau psikiatri untuk memastikan dan mengetahui puncanya.

Dengan cara itu, gangguan keperibadian ini dapat diatasi dengan segera sebelum memberi kesan lebih lanjut terhadap kehidupan seharian dan hubungan dengan orang lain.