Keluarga

Selain air, ini adalah pilihan minuman sihat untuk si kecil anda

Bukan hanya makanan, menyediakan minuman yang kaya dengan nutrien kepada si kecil juga penting. Minuman sihat akan menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Ayuh, cari beberapa jenis minuman sihat untuk kanak-kanak.

Selain berguna untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, keperluan cairan yang mencukupi juga berguna untuk mencegah anak-anak mengalami dehidrasi. Jumlah air yang perlu diambil oleh kanak-kanak berumur 1-3 tahun ialah 1.3 liter sehari. Bagi kanak-kanak berumur 4-8 tahun, jumlah pengambilan air yang disyorkan adalah 1.7 liter sehari.

Pilihan Minuman Sihat untuk Kanak-kanak

Air adalah minuman terpenting untuk kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak yang berumur lebih dari 6 bulan. Air berguna untuk meningkatkan daya tahan, memaksimumkan kerja otak dan meningkatkan tumpuan belajar.

Selain air, terdapat beberapa jenis minuman yang juga penting untuk dimakan oleh kanak-kanak, iaitu:

1. Susu

Kelebihan susu untuk anak-anak tidak diragukan lagi. Pilih susu yang tidak mengandungi banyak gula, tetapi mempunyai pelbagai nutrien yang diperlukan oleh anak-anak. Termasuk vitamin D, protein, kalsium, dan fosfor yang dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak dan menguatkan tulang mereka.

Walau bagaimanapun, perhatikan jumlah yang anda makan. Jangan keterlaluan. Bagi kanak-kanak berumur 1-9 tahun, jumlah pengambilan susu yang disyorkan adalah sekitar 2 gelas sehari.

2. Jus buah

Jus buah mengandungi banyak vitamin dan nutrien yang diperlukan oleh kanak-kanak. Walau bagaimanapun, hadkan jumlah jus yang dimakan untuk mengelakkan kerosakan gigi pada kanak-kanak. Jus yang selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak adalah jus semula jadi yang terbuat dari 100% buah, tanpa gula tambahan. Jus yang mengandungi banyak gula dapat meningkatkan risiko kegemukan pada anak dan diabetes jenis 2.

Bagi kanak-kanak berumur 1-6 tahun, pengambilan jus tidak digalakkan melebihi 1 gelas sehari. Bagi kanak-kanak berumur 7 tahun, had penggunaan jus adalah 2 gelas sehari.

3. Air kelapa

Walaupun mengandungi gula, air kelapa tetap lebih baik untuk dimakan oleh anak-anak. Ini kerana air kelapa mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh si kecil anda, seperti natrium, kalium, magnesium, dan kalsium.

Air kelapa juga dapat menjadi pilihan tepat untuk menggantikan cairan dan elektrolit yang hilang ketika anak mengalami cirit-birit atau muntah. Selain itu, air kelapa juga dapat menjadi pilihan tepat bagi anak kecil anda yang sedang bersenam secara aktif, untuk mencegahnya menjadi tidak mengalami dehidrasi.

4. Teh herba

Teh herba diketahui bermanfaat untuk orang dewasa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis teh herba yang juga bermanfaat untuk kanak-kanak. Salah satunya ialah teh chamomile, yang dapat mengatasi rasa mual dan senak pada kanak-kanak.

Walaupun beberapa jenis teh herba agak selamat untuk dimakan oleh kanak-kanak, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberikan teh herba si kecil.

Memenuhi keperluan cecair badan pada kanak-kanak dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan, sekaligus mencegah dehidrasi. Selain menyediakan minuman yang baik untuk anak-anak, anda perlu membatasi si kecil daripada memakan minuman yang mengandungi soda atau kafein, serta minuman yang tinggi gula.