Keluarga

Kedudukan Tidur yang Disarankan Selepas Bersalin agar Lebih Selesa

Kedudukan tidur selepas melahirkan adalah satu perkara yang perlu dipertimbangkan. Bukan hanya supaya anda dapat tidur dengan lebih selesa dan nyenyak, posisi tidur yang betul dapat mempercepat proses pemulihan setelah melahirkan.

Selepas melahirkan, anda mungkin sibuk dengan rutin baru sebagai seorang ibu. Oleh kerana sebahagian besar masa dan tenaga dikhaskan untuk merawat bayi yang baru lahir, tidak jarang ibu yang baru melahirkan merasa letih dan kurang tidur, walaupun mereka memerlukan rehat yang cukup untuk pemulihan.

Selain itu, rasa sakit pada bahagian badan tertentu, seperti perut, payudara, dan vagina, juga dapat menyukarkan ibu baru untuk mendapatkan posisi tidur yang selesa.

Oleh itu, ketahui cara tidur dengan betul selepas melahirkan agar anda dapat tidur dengan lebih selesa.

Masalah Kesihatan yang Dapat Dicegah

Terlepas dari alasan keselesaan, menerapkan posisi tidur yang betul setelah melahirkan juga dapat mencegah apnea tidur. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi wanita hamil atau ibu yang baru melahirkan dengan obesiti lebih berisiko mengalaminya.

Apnea tidur dapat membuat penderita cepat letih, sering mengalami sakit kepala, tidur kurang nyenyak, dan sukar menumpukan perhatian. Sebenarnya, ibu yang baru melahirkan memerlukan keadaan fizikal dan psikologi yang baik untuk menjaga bayi yang baru lahir.

Selain itu, posisi tidur juga penting untuk menyokong proses pemulihan badan setelah melahirkan, baik untuk ibu yang menjalani kelahiran normal atau melalui pembedahan caesar. Ini kerana posisi tidur yang salah boleh menjadikan luka atau luka pembedahan di saluran kelahiran memerlukan masa lebih lama untuk sembuh.

Ini adalah posisi tidur yang betul setelah melahirkan

Supaya anda dapat tidur dengan selesa setelah melahirkan dan mengelakkan masalah kesihatan, berikut adalah beberapa posisi tidur yang dapat anda pakai:

Tidur di punggung

Tidur di punggung dengan bantal atau tidak di kepala adalah posisi tidur yang disyorkan setelah melahirkan.

Kedudukan tidur ini dapat menjadikan kedudukan kepala, leher, dan tulang belakang menjadi selari. agar tidak memberi tekanan pada bahagian badan, terutama bahagian badan yang masih cedera setelah melahirkan. Kedudukan ini juga mungkin lebih selesa bagi sebilangan ibu yang baru menjalani pembedahan caesar.

Sekiranya anda ingin menggunakan bantal semasa tidur, anda boleh meletakkan bantal di bawah lutut.

Penting untuk diingat, anda perlu berhati-hati ketika ingin bangun tidur sekiranya anda baru menjalani pembedahan caesar. Cuba jangan bangun terlalu cepat agar tidak menekan jahitan di perut yang masih belum sembuh sepenuhnya.

Apabila anda ingin bangun, cubalah menyokong belakang anda dengan bantal, kemudian bangun perlahan-lahan. Anda juga boleh berbaring di sebelah anda, kemudian bangun perlahan-lahan untuk duduk.

Sekiranya sukar untuk bangun sendiri, minta suami atau seseorang di rumah untuk menyokong badan anda ketika anda ingin bangun dari posisi tidur.

Tidur di sisi atau sisi anda

Tidur di sebelah anda adalah posisi tidur yang baik untuk ibu-ibu yang baru melahirkan secara vagina atau pembedahan caesarean. Sama seperti tidur di punggung, posisi tidur selepas bersalin ini tidak memberi tekanan pada perut atau saluran kelahiran, sehingga dapat mengurangkan rasa sakit.

Selain itu, posisi menyamping juga dapat membuat Anda merasa lebih lega ketika bernafas, dapat tidur lebih nyenyak, dan akan lebih mudah bagi anda untuk bangun dari posisi tidur.

Lebih baik tidur di sebelah kiri, kerana kedudukan ini dapat mengurangkan risiko apnea tidur, mencegah pedih ulu hati, melancarkan sistem pencernaan, dan mengoptimumkan aliran darah di dalam badan.

Namun, jika kedudukan miring ke kanan lebih selesa, anda juga boleh tidur menghadap ke kanan.

Tidur dalam keadaan duduk tegak

Tidur dalam posisi duduk tegak mungkin terdengar aneh, ya. Walau bagaimanapun, ini boleh menjadi salah satu posisi tidur terbaik setelah melahirkan. kamu tahu. Kedudukan ini dapat memudahkan ibu menyusukan anak mereka. Apabila anda ingin tidur dalam posisi ini, gunakan bantal untuk menyokong punggung agar lebih selesa.

Walau bagaimanapun, posisi tidur ini tidak digalakkan terlalu lama atau maksimum 2 minggu selepas bersalin. Posisi tidur tegak secara amnya disarankan sebagai posisi tidur alternatif sehingga anda dapat tidur dengan lena pada posisi terlentang atau sisi.

sekarangBerikut adalah beberapa cadangan untuk posisi tidur setelah melahirkan yang boleh anda pakai. Untuk lebih selesa ketika tidur, buat persekitaran yang selesa dan tenang, elakkan makan berlebihan atau minum kafein, dan gunakan telefon bimbit anda terlalu lama sebelum tidur.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk berbaring atau bangun dari tidur, minta bantuan suami. Sekiranya anda tidak mendapat posisi tidur setelah melahirkan yang terasa selesa atau jika anda merasa sakit ketika berbaring atau bangun, cubalah berjumpa doktor.