Kehidupan yang sihat

Ini adalah jawapan kepada keraguan mengenai keselamatan wifi untuk kesihatan

Kini wifi boleh didapati bukan hanya di pejabat, tetapi juga merambah ke perumahan, sekolah, dan lokasi dan kemudahan awam yang lain. Namun, terdapat keraguan mengenai bahaya atau keselamatan wifi terhadap kesihatan.

Wifi adalah teknologi terkini dengan menggunakan rangkaian kawasan tempatan tanpa wayar (WLAN). Pelbagai peranti teknologi lain, seperti telefon bimbit dan komputer dapat disambungkan secara langsung ke wifi menggunakan gelombang radio, tanpa perlu memasang kabel terlebih dahulu.

Gelombang Radio

Apabila seseorang menggunakan peralatan wifi atau elektronik dengan peranti wifi, ia akan terkena gelombang radio dan ada yang akan diserap oleh badan. Perhatian yang timbul adalah kemungkinan pengaruh gelombang radio ini terhadap kerusakan sel-sel dalam tubuh, sehingga memicu pertumbuhan sel-sel barah.

Sehingga kini, kesan yang terbukti secara saintifik terhadap pendedahan frekuensi radio adalah peningkatan suhu badan, sekitar 1 darjah Celsius. Namun, ia hanya dijumpai di lokasi tertentu dengan paparan yang sangat tinggi. Di bawah pendedahan normal, tidak ada peningkatan suhu yang didapati mempengaruhi kesihatan manusia.

Walaupun di beberapa negara, wifi juga dikaitkan dengan risiko penyakit tertentu, seperti gangguan neurologi, penyakit jantung, dan barah, ini tidak berasas dan tidak disokong oleh bukti kuat.

Sinaran Masih Tahan

Wifi dikelaskan sebagai memancarkan sinaran bukan pengion atau tenaga rendah. Sinaran yang hampir sama dengan yang dipancarkan oleh isyarat telefon bimbit, gelombang radio, televisyen, gelombang mikro, dan sinaran ultraviolet (UV).

Selanjutnya, isyarat dari wifi dan WLAN diklasifikasikan sebagai sangat kecil, iaitu sekitar 0.1 watt pada komputer dan penghala. Angka ini masih boleh diterima dalam had radiasi yang dikeluarkan oleh organisasi antarabangsa. Sebenarnya, gelombang radio yang dikeluarkan oleh wifi lebih rendah daripada gelombang telefon bimbit.

Tinjauan terkini menunjukkan, pendedahan gelombang radio dari pangkalan utama dan teknologi wayarles awam masih jauh di bawah had antarabangsa yang dibenarkan. Walaupun begitu, pendedahan radiasi yang dihasilkan oleh wifi juga dapat dipengaruhi oleh perkara lain, seperti penempatan penghala wifi yang tidak betul. Oleh itu, pastikan anda meletakkan penghala wifi sekurang-kurangnya 20 sentimeter dari dalam rumah. Ini bertujuan untuk mengurangkan pendedahan radiasi akibat wifi.

Sebagai tindak balas terhadap spekulasi dan ketegangan di sekitarnya, Pertubuhan Kesihatan Sedunia atau Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), kemudian melakukan kajian untuk mendapatkan bukti saintifik. Diikuti oleh pernyataan WHO, selagi pendedahan berada di bawah frekuensi radio yang boleh diterima, iaitu 0-300 GHz, tidak ada kesan yang diketahui terhadap kesihatan manusia. Walau bagaimanapun, frekuensi radio yang melebihi had ini dianggap tidak sihat.

Oleh itu, jangan ragu lagi, betul? Kerana, hingga kini keprihatinan masalah kesihatan akibat wifi belum terbukti secara ilmiah. Ayuh, kembali melayari di dunia maya!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found