Kehidupan yang sihat

Memilih Gelas Bacaan untuk Penderita Mata Lama

Memasuki usia tua kadang-kadang diikuti oleh penurunan kemampuan untuk melihat. Akibatnya, sebilangan ibu bapa sukar membaca sehingga mereka memerlukan bantuan cermin mata. Agar anda tidak membuat kesilapan semasa membeli, kenali dahulu pelbagai gelas bacaan untuk pemilik mata lama.

Dengan bertambahnya usia, mata akan mengalami penurunan kemampuan untuk melihat dari jarak dekat. Keadaan ini, yang dikenali sebagai mata tua atau presbiopia, disebabkan oleh kelenturan lensa mata yang berkurang. Biasanya, penurunan kemampuan melihat mula berlaku pada usia 40 tahun.

Mata lama menyukarkan anda membaca pada jarak normal atau jarak dekat. Untuk mengatasinya, anda boleh menggunakan cermin mata baca yang boleh dibeli di optik tanpa preskripsi doktor. Cuba pilih tahap pembesaran terendah untuk bacaan yang selesa.

Pilihan Cermin Mata Membaca untuk Orang dengan Mata Lama

Sekiranya anda masih tidak selesa membaca dengan cermin mata yang dijual tanpa preskripsi doktor, anda boleh berjumpa dengan doktor mata untuk mendapatkan ukuran yang sesuai untuk membaca cermin mata. Berikut adalah beberapa pilihan untuk membaca cermin mata untuk orang yang mempunyai mata tua.

 • Bifocal

  Cermin mata bifocal boleh digunakan oleh orang yang rabun jauh dan rabun jauh. Terdapat dua jenis lensa dalam cermin mata ini. Di bahagian atas adalah lensa untuk melihat jauh, sementara lensa bawah adalah untuk membantu melihat objek yang berada dekat.

 • Trifokal

  Walaupun bifocal mempunyai dua jenis lensa dalam satu kacamata, cermin mata baca trifocal mempunyai tiga jenis lensa. Terdapat bahagian untuk penglihatan jarak jauh, dekat, dan jarak sederhana atau sederhana.

 • Multifokus progresif

  Sama seperti kacamata trifocal, kacamata multifokal progresif juga terdiri daripada tiga jenis lensa yang berbeza, iaitu jarak pendek, jarak jauh, dan jarak sederhana. Apa yang membezakan multifokal progresif dari trifocal adalah bahawa tidak ada garis pemisah antara tiga bahagian lensa.

Terdapat juga pilihan lain dalam bentuk kanta lekap yang berfungsi sama dengan cermin mata, seperti kanta lekap bifokal, kanta lekap monovision, dan lensa yang diubah suai monovision. Di samping itu, prosedur pembedahan seperti LASIK atau presbymax, keratoplasti konduktif, dan penggantian lensa semula jadi dengan lensa tiruan juga boleh menjadi pilihan untuk meningkatkan penglihatan anda.

Cara Penjagaan Cermin mata membaca

Agar kacamata membaca tetap selesa ketika digunakan dan tahan lama, berikut adalah beberapa cara untuk menjaga kacamata membaca:

 • Bersihkan gelas menggunakan air suam dan kain lembut.
 • Selepas membersihkan, simpan gelas di tempat yang kering dan bersih.
 • Jangan simpan cermin mata di tempat yang berdekatan dengan benda tajam, agar tidak merosakkan lensa cermin mata.

Pilih jenis cermin mata bacaan untuk orang yang mempunyai mata tua yang sesuai dengan keperluan anda. Jangan memaksa diri anda untuk membeli cermin mata membaca di kaunter jika mereka tidak membuat anda selesa membaca. Kami mengesyorkan agar anda berjumpa dengan keadaan mata anda dengan pakar oftalmologi untuk menentukan jenis dan ukuran kacamata yang tepat.