Keluarga

Ini adalah Kaedah Kuat untuk Mengatasi Kelemumur pada Kanak-kanak

Walaupun bukan masalah perubatan yang serius, kelemumur boleh membuat anak-anak tidak selamat dan bahkan menghalang aktiviti mereka. Tidak perlu risau, Bun. Terdapat beberapa cara yang boleh digunakan untuk mengatasi keluhan ini.Ayuh, perhatikan langkahnya!

Kelemumur adalah perkara semula jadi yang berlaku, terutama ketika anak-anak mulai memasuki masa baligh. Kelemumur pada kanak-kanak boleh menyebabkan gatal yang membuatnya ingin terus menggaru kepalanya. Ini boleh menjadikan kulit kepala menjadi merah dan menyakitkan. Sekiranya tidak dirawat, kelemumur malah boleh menyebabkan keguguran rambut.

Langkah Betul Mengatasi Kelemumur pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan kelemumur pada kanak-kanak. Kelemumur biasanya muncul ketika kanak-kanak:

  • Tidak menjaga kesihatan rambut
  • Mempunyai kulit kepala yang kering
  • Menggunakan produk penjagaan rambut yang tidak sesuai untuk kulit kepala
  • Mempunyai penyakit kulit tertentu, seperti eksim, psoriasis, dan jangkitan kulat

Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda gunakan untuk mengatasi kelemumur yang degil di kepala si kecil:

1. Basuh rambut anak anda dengan kerap

Sekiranya dikelaskan sebagai ringan, masalah kelemumur pada kanak-kanak biasanya dapat diperbaiki dengan mencuci rambut setiap 2 hari. Tujuannya adalah untuk mengurangkan minyak pada kulit kepala dan membersihkan kelemumur sehingga tidak terkumpul. Gunakan syampu dengan formulasi ringan, ya, Bun.

Semasa mencuci rambutnya, ajar anak kecil anda cara mengurut perlahan kepalanya sendiri semasa mencuci. Dengan cara itu, si kecil dapat membiasakan diri membersihkan rambutnya secara bebas. Ajarkan juga kepadanya cara membilas rambutnya sehingga benar-benar bersih.

2. Gunakan ubat kelemumur

Sekiranya syampu sahaja tidak mencukupi untuk mengatasi kelemumur si kecil, anda boleh menggunakan syampu yang mengandungi ubat anti kelemumur, seperti selenium sulfida, zink, atau zink. ketokonazol. Syampu ini biasanya boleh dibeli di farmasi.

Semasa mencuci rambut anak anda dengan syampu ini, biarkan busa syampu duduk di kulit kepala selama 5 minit sebelum dibilas. Umumnya, ubat kelemumur pada kanak-kanak boleh digunakan setiap hari. Apabila kelemumur telah bertambah baik, kurangkan penggunaan menjadi 2 kali seminggu atau gunakan secara bergantian dengan syampu biasa.

Untuk mendapatkan hasil terbaik, baca dahulu arahan untuk menggunakan syampu anti kelemumur dengan berhati-hati, ya, Bun. Setiap syampu biasanya mempunyai peraturan penggunaan yang berbeza, bergantung pada bahan aktif yang terkandung di dalamnya.

3. Memohon minyak pokok teh

Minyak pokok teh atau minyak pokok teh mempunyai sifat antibakteria dan anti-radang. Syampu yang mengandungi minyak ini terbukti dapat menghilangkan masalah kelemumur pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, keselamatannya pada kanak-kanak di bawah usia 14 tahun belum dapat dipastikan.

Sekiranya anda mahu menggunakan minyak pokok teh Untuk merawat kelemumur si kecil, campurkan minyak ini dengan air dan sapukan ke kulit kepala beberapa kali seminggu. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan minyak ini pada si kecil anda.

4. Tingkatkan pengambilan asid lemak omega-3

Makanan yang mengandungi asid lemak omega-3 tidak hanya dapat menyokong perkembangan otak dan mata anak, tetapi juga dapat menjaga kulit yang sihat, termasuk kulit kepala.

Asid lemak omega-3 dapat mengawal pengeluaran minyak dan mengatur kelembapan kulit kepala. Selain itu, asam lemak ini juga dapat mengurangi keradangan dan kerengsaan, sehingga dapat menghilangkan rasa gatal akibat kelemumur.

Asid lemak omega-3 dapat diperoleh dari makanan laut, seperti salmon, tuna, mackerel, ikan hering, atau sardin, serta kacang dan biji, seperti walnut atau biji chia.

Kelemumur pada kanak-kanak adalah masalah kulit yang sebenarnya ringan, tetapi boleh menjengkelkan. Nasib baik, masalah ini biasanya dapat diselesaikan dengan rawatan diri di rumah. Ibu boleh mencuba beberapa cara di atas supaya kelemumur di kepala si kecil hilang dan tidak muncul semula.

Sekiranya kelemumur tidak bertambah baik setelah 2-3 minggu menjalani rawatan di rumah atau anak kecil anda masih menggaru kepalanya dengan kerap, anda harus berjumpa dengan si kecil untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.