Kehidupan yang sihat

Muka Acupressure untuk Merawat Migrain dan Sinusitis

Migrain dan sinusitis tidak hanya dapat dirawat dengan rawatan perubatan, tetapi juga dibantu dengan terapi tradisional berdarah penuh. Lihat cara melakukannya dan bagaimana faedahnya kesihatan Anda.

berdarah penuh atau akupresur adalah salah satu teknik perubatan tradisional untuk merawat penyakit, memperbaiki keadaan kesihatan, relaksasi, dan meningkatkan peredaran darah. Terapi ini bahkan telah diamalkan selama ribuan tahun di China. Apabila disentuh, beberapa titik di badan kita akan diurut atau ditekan menggunakan jari, telapak tangan, siku, atau kaki tukang urut. Dalam prosesnya, kadangkala alat khas diperlukan untuk membantu rawatan.

Terdapat beratus titik tekanan di seluruh tubuh manusia, dan beberapa titik ini berada di wajah. Sekiranya anda mengurut atau menegangkan wajah anda pada titik tertentu, dipercayai bahawa penyakit tertentu akan segera reda dan sembuh. Contohnya, migrain dan sinusitis.

Melegakan Migrain dengan Akupresur Wajah

Untuk melegakan migrain atau sakit kepala, anda boleh melakukan pergerakan wajah dengan penuh darah seperti berikut:

  • Untuk membantu melegakan sakit kepala di bahagian depan, letakkan jari telunjuk anda di sudut dalaman kedua mata, tepat di atas kelopak mata dan pada tulang yang mengelilingi mata. Gunakan hujung kedua jari telunjuk untuk menekan kedua titik ini bersama selama satu minit.
  • Untuk melegakan sakit kepala migrain dan sakit sinusitis, letakkan jari anda di kedua-dua belah lubang hidung anda, dekat dengan bahagian bawah tulang pipi anda. Tekan dengan kuat atau urut dengan gerakan bulat pada masa ini selama satu minit.
  • Untuk melegakan sakit kepala, tekan titik antara alis dengan jari anda dengan kuat, selama satu minit. Selain hanya menekan, anda juga boleh melakukan urutan bulat di kawasan ini dengan jari anda, dan melihat pergerakan mana yang lebih berkesan dalam menangani migrain anda.

Titik Muka untuk Merawat Sinusitis

Menurut ahli akupunktur, sekurang-kurangnya ada tiga titik akupunktur yang dapat ditekan untuk melegakan gejala sinusitis. Tiga perkara tersebut adalah:

  • Untuk melegakan kesakitan dan tekanan sinusitis, tekan titik di antara alis anda menggunakan ibu jari atau jari telunjuk anda. Lakukan gerakan bulat pada masa ini selama 5 saat.
  • Selepas itu, tekan pelipis menggunakan gerakan bulat yang sama.
  • Akhirnya, tekan titik di kedua-dua belah lubang hidung dalam gerakan bulat selama lima saat.

Lakukan pergerakan di atas beberapa kali setiap hari. Mulakan akupresur secara perlahan dan secara beransur-ansur menjadi lebih kuat. Sekiranya ada titik tekanan yang menyakitkan, segera berhenti.

Sekiranya anda ingin mencuba wajah yang penuh darah, ingatlah bahawa wajah yang penuh darah tidak boleh memburukkan lagi rasa sakit yang anda rasakan. Selalunya timbul persoalan, adakah rawatan berdarah penuh ini berkesan atau tidak untuk merawat penyakit ini. Sebenarnya, tidak ada penjelasan perubatan yang mencukupi untuk mengesahkan jawapannya. Walau bagaimanapun, dari beberapa tinjauan hasil penyelidikan, diketahui bahawa terapi wajah dan terapi urut mempunyai kesan menghilangkan rasa sakit dan dapat memperbaiki gejala.

Malangnya, dalam kes-kes tertentu, seperti migrain kronik yang sering berulang, keberkesanan wajah berdarah penuh masih diragukan. Oleh itu, sebelum melakukan wajah penuh darah untuk merawat sinusitis atau migrain, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mendapatkan rawatan yang betul.