Keluarga

8 Manfaat Senaman untuk Wanita Hamil

Sebilangan wanita hamil mungkin enggan bersenam kerana takut keletihan atau bimbang bahawa senaman boleh membahayakan janin. Tetapi sebenarnya, Terdapat banyak faedah bersenam untuk wanita hamil, bermula dari menghilangkan rasa sakit, meningkatkan kecergasan tubuh wanita hamil, hingga membantu proses kelahiran yang lancar.

Menjadi hamil tidak bermaksud wanita hamil harus berehat sehingga 24 jam sehari. Untuk menjaga kesihatan dan kecergasan badan, wanita hamil disarankan untuk bersenam walaupun mereka berbadan dua. Ini tentu saja dilakukan sekiranya wanita hamil merasa selesa dan tidak menderita keadaan kesihatan yang lain.

Apakah Faedah Bersenam untuk Wanita Hamil?

Berikut adalah beberapa faedah bersenam semasa hamil yang dapat wanita hamil:

1. Memudahkan proses penghantaran

Menurut penyelidikan, senaman semasa kehamilan dapat mempermudah dan memendekkan waktu bersalin. Dengan bersenam, otot pelvis ibu hamil dan saluran kelahiran menjadi lebih kuat dan sistem peredaran darah menjadi lebih lancar. Wanita hamil juga mempunyai stamina yang lebih tinggi untuk mendorong dan mendorong janin keluar dari rahim.

2. Menurunkan risiko komplikasi kehamilan

Salah satu faedah penting latihan untuk wanita hamil adalah untuk mencegah risiko komplikasi semasa kehamilan. Semasa mengandung, kadar gula darah dalam badan cenderung tinggi, jadi wanita hamil rentan terhadap diabetes kehamilan. Bukan hanya diabetes, senaman semasa kehamilan juga dianggap dapat mengurangkan risiko preeklamsia dan mengekalkan tekanan darah normal semasa kehamilan.

3. Membantu tidur lebih lena

Mencari posisi tidur yang selesa semasa mengandung boleh menjadi pekerjaan yang sukar. Dengan bersenam, wanita hamil tidak perlu bersusah payah mencarinya. Keadaan badan yang sudah letih setelah bersenam membuat wanita hamil tertidur lebih cepat, lebih dalam, dan lebih lama.

Selain itu, senaman juga dapat merangsang tubuh untuk menghasilkan endorfin. Hormon ini berfungsi untuk membuat minda tenang, mengurangkan tekanan, dan meningkatkan kualiti tidur.

4. Permudahkan jatuh berat badan selepas melahirkan

Bersenam secara berkala dapat mengurangkan risiko kegemukan semasa kehamilan. Bukan hanya itu, senaman juga dapat memudahkan wanita hamil menurunkan berat badan setelah melahirkan.

5. Melegakan kesakitan atau kesakitan

Manfaat lain untuk bersenam bagi wanita hamil adalah membantu tubuh mengatasi sakit atau sakit yang timbul semasa kehamilan. Sekiranya wanita hamil mengalami sakit belakang, sakit pelvis, atau sakit di kaki, disarankan untuk melakukan senaman secara berkala. Beberapa pilihan senaman yang baik untuk mengurangkan kesakitan ini termasuk berjalan kaki, berenang, latihan kehamilan, latihan Kegel, hingga yoga untuk wanita hamil.

6. Mencegah sembelit

Sembelit adalah keadaan biasa yang dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini disebabkan oleh tahap hormon progesteron yang tinggi, pergerakan makanan yang perlahan melalui saluran pencernaan, dan tekanan pada dubur yang berlaku semasa kehamilan. Sembelit dapat diatasi dengan memakan makanan berserat tinggi dan bersenam secara teratur.

7. Mengurangkan tekanan dan meningkatkan semangat

Kehamilan boleh mempengaruhi mood dan membuat wanita hamil terdedah kepada tekanan. Ini boleh mempengaruhi kesihatan mental wanita hamil. Dengan bersenam, badan akan mengeluarkan lebih banyak serotonin dan endorfin, sehingga mood akan bertambah baik dan wanita hamil menjadi lebih bersemangat. Selain itu, senaman juga bagus untuk mengatasi keluhan pelupa semasa hamil.

8. Mengurangkan risiko kelahiran caesar

Wanita hamil ingin melahirkan secara normal? Berolahraga secara berkala untuk menurunkan risiko anda mendapat persalinan forceps, pembedahan caesar, atau episiotomi.

Wanita hamil dapat merasakan pelbagai faedah di atas hanya dengan berjalan kaki, berenang, berbasikal, latihan Kegel, mengikuti kelas Pilates untuk wanita hamil, atau melakukan yoga kehamilan selama 20-30 minit setiap hari.

Selain bermanfaat untuk wanita hamil, senaman juga baik untuk janin. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa wanita hamil yang kerap bersenam dapat melahirkan bayi yang cerdas.

Perkara yang Perlu Diperhatikan oleh Ibu Hamil ssenaman aat

Walaupun secara amnya selamat dilakukan, latihan juga dapat menimbulkan risiko mencederakan wanita hamil dan janin. Jadi, selalu ikuti peraturan senaman ketika hamil demi keselamatan ibu hamil. Di samping itu, senaman semasa kehamilan harus dibatasi atau dielakkan pada wanita hamil yang mengalami komplikasi kehamilan atau keadaan tertentu, seperti:

  • Mengandung anak kembar atau berisiko bersalin awal.
  • Mempunyai sejarah keguguran.
  • Pernah mengalami pendarahan faraj semasa mengandung.
  • Plasenta previa selepas kehamilan 26 minggu.
  • Preeklampsia.
  • Mempunyai penyakit tertentu, seperti anemia teruk, penyakit paru-paru, atau masalah jantung.
  • Mengalami pecah membran pramatang.

Segera pergi ke doktor atau hospital terdekat jika selepas bersenam wanita hamil mengalami pendarahan faraj, pening, sakit kepala, sakit dada, sesak nafas, sakit betis atau bengkak, dan sakit perut. Begitu juga jika wanita hamil cedera ketika bersenam.

Senaman memberikan banyak faedah untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, wanita hamil disyorkan untuk berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu untuk menentukan sama ada wanita hamil dibenarkan bersenam dan jenis senaman apa yang sesuai untuk wanita hamil.