Kesihatan

Inilah sebab di sebalik sakit telinga semasa selesema

Selain kesesakan hidung, semasa selesema anda mungkin merasakan sakit telinga. Keadaan ini boleh menjadi sangat tidak selesa. Sebenarnya, apa yang menyebabkan sakit telinga semasa selesema? Lihat ulasan berikut.

Pada asasnya, hidung, tekak, dan telinga saling terhubung melalui tiub penghubung yang disebut tiub eustachian. sekarang, kerana hubungan ini, gangguan pada satu bahagian akan mempengaruhi bahagian yang lain.

Apa yang menyebabkan sakit telinga dengan selesema?

Selesema adalah sejenis jangkitan saluran pernafasan atas yang sering disebabkan oleh jangkitan virus. Apabila anda menghidap selesema, anda mungkin mengalami simptom, seperti hidung berair, hidung tersumbat, demam, sakit sendi dan tulang, sakit kepala, dan keletihan.

Di samping itu, ketika anda demam, anda mungkin merasa sakit telinga. Sakit telinga semasa selesema berlaku kerana pengeluaran lendir yang berlebihan di hidung. Lendir ini dapat mengalir ke tiub eustachian yang merupakan penghubung antara hidung dan telinga.

Semasa lendir terus mengalir dan menumpuk, tekanan di telinga tengah dapat meningkat. Peningkatan tekanan ini akan menyebabkan anda mengalami sakit telinga, yang dapat disertai dengan rasa kenyang atau kenyang dan pendengaran berkurang.

Cara Mengubati Sakit Telinga semasa Selsema

Sakit telinga yang berlaku semasa selesema pastinya menimbulkan rasa tidak selesa. Untuk menghilangkan keluhan ini, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan, iaitu:

Ambil ubat penenang selesema atau selesema

Apabila anda menghidap selesema, anda boleh mengambil ubat selsema di kaunter. Sekiranya selesema diatasi, keluhan sakit telinga juga dapat mereda. Ubat yang boleh diambil semasa selesema biasanya mengandungi dekongestan dan antihistamin. Beberapa juga mengandungi campuran parasetamol di dalamnya.

Gunakan kompres suam

Selain mengambil ubat sejuk, anda juga boleh menggunakan kompres hangat untuk mengurangkan sakit telinga. Kompres kawasan di sekitar telinga selama 5-10 minit dan ulangi kaedahnya beberapa kali.

Memberi antibiotik dari doktor

Walaupun lebih sering disebabkan oleh jangkitan virus, kadang-kadang kerengsaan dan radang hidung dapat disebabkan oleh jangkitan bakteria. Ini dapat diketahui setelah pemeriksaan oleh doktor. Sekiranya keradangan itu disebabkan oleh jangkitan bakteria, doktor akan menetapkan antibiotik untuk mengubatinya.

Sakit telinga yang berkaitan dengan selesema biasanya hilang setelah selesema sembuh. Walau bagaimanapun, jika sakit telinga tidak bertambah baik, atau semakin teruk, berjumpa doktor ENT untuk mendapatkan rawatan yang betul.