Kesihatan

Menjaga Kesihatan Mental Semasa Wabak Virus Corona

Pandemik virus Corona tidak hanya mengancam kesihatan fizikal, tetapi juga kesihatan mental setiap individu. Bukan hanya ketakutan, kesan psikologi yang ditimbulkan boleh memberi kesan yang serius. Apakah gangguan kesihatan mental yang boleh timbul dan bagaimana mengatasinya?

Wabak jangkitan virus Corona atau COVID-19 semakin berleluasa dan telah menjangkiti lebih dari 190 negara, termasuk Indonesia. Di Indonesia, jumlah pesakit positif COVID-19 meningkat dengan pesat.

Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan virus Corona dan memerlukan pemeriksaan COVID-19, klik pautan di bawah sehingga anda dapat diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Ini tentu boleh menimbulkan rasa takut dan panik. Lebih-lebih lagi, nasihat untuk tinggal di rumah dan polisi penjarakan Sosial, yang kini dipanggil jarak fizikal, lebih kurang mewujudkan jarak emosi antara keluarga, rakan, rakan sekerja, rakan, atau anggota masyarakat di tempat-tempat ibadah yang dapat saling menyokong.

Bagi sesetengah orang, ini dapat dirasakan sebagai tekanan atau beban yang sangat besar. Sekiranya tidak dikawal, tekanan ini akan memberi kesan negatif kepada kesihatan mental. Oleh itu, pemeriksaan awal atau pemeriksaan kesihatan mental adalah penting.

Gangguan Kesihatan Mental Semasa Pandemik Virus Corona

Gangguan kesihatan mental yang berlaku semasa pandemik boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, seperti ketakutan wabak, rasa pengasingan semasa karantina, kesedihan dan kesunyian kerana berjauhan dengan keluarga atau orang tersayang, kegelisahan mengenai keperluan kehidupan seharian, ditambah dengan kekeliruan kerana maklumat yang diberikan.

Ini bukan sahaja mempengaruhi orang yang sudah mempunyai masalah kesihatan mental, seperti kemurungan atau gangguan kecemasan umum, mereka juga boleh mempengaruhi orang yang sihat secara fizikal dan mental.

Beberapa kumpulan yang rentan mengalami tekanan psikologi semasa pandemi virus Corona adalah kanak-kanak, orang tua, dan pekerja perubatan. Tekanan yang berterusan semasa pandemik ini dapat menyebabkan gangguan dalam bentuk:

  • Ketakutan dan kebimbangan yang berlebihan untuk keselamatan diri anda dan orang-orang terdekat anda
  • Perubahan pola tidur, termasuk covid-somnia, dan diet
  • Bosan dan tertekan kerana selalu berada di rumah, terutama pada anak-anak
  • Sukar menumpukan perhatian
  • Penyalahgunaan alkohol dan dadah
  • Kesihatan fizikal merosot, terutama pada orang yang menderita penyakit kronik, seperti diabetes dan darah tinggi
  • Kemunculan gangguan psikosomatik

Petua untuk Menjaga Kesihatan Mental Semasa Pandemik Virus Corona

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan mental semasa wabak virus Corona:

1. Melakukan aktiviti fizikal

Pelbagai latihan ringan, seperti berjoging atau melompat di tempat, anda boleh lakukan semasa menjalani karantina di rumah. Dengan melakukan aktiviti fizikal, tubuh anda akan menghasilkan endorfin yang dapat menghilangkan tekanan, mengurangkan rasa bimbang, dan meningkatkan kesihatan mood Anda.

Latihan regangan dan pernafasan juga dapat membantu anda menenangkan. Jangan lupa berjemur di pagi hari untuk meningkatkan sistem imun anda.

2. Makan makanan berkhasiat

Makan makanan yang mengandungi protein, lemak sihat, karbohidrat, vitamin, mineral, dan serat. Anda boleh mendapatkan pelbagai nutrien ini dari beras dan bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran, makanan laut, daging, kacang-kacangan, dan tenusu.

Bukan hanya untuk menjaga kesihatan tubuh anda, pengambilan nutrien yang mencukupi juga dapat menjaga kesihatan mental anda, baik secara langsung atau tidak langsung.

3. Hentikan tabiat buruk

Sekiranya anda seorang perokok, cubalah menghentikan tabiat buruk ini mulai sekarang. Merokok akan meningkatkan risiko anda dijangkiti kuman, termasuk virus Corona. Di samping itu, hadkan pengambilan minuman beralkohol.

Kebiasaan merokok dan minum minuman beralkohol boleh mengganggu kesihatan fizikal dan mental anda.

Tabiat buruk yang juga perlu dihentikan adalah kurang rehat atau sering bangun lewat. Sekiranya anda tidak cukup rehat, anda akan mudah mengalami kegelisahan dan mood Anda juga akan lebih tidak stabil.

4. Buat rutin anda sendiri

Semasa kuarantin di rumah, anda boleh melakukan hobi atau aktiviti yang anda gemari, seperti memasak, membaca buku, atau menonton filem. Selain meningkatkan produktiviti, aktiviti ini juga dapat menghilangkan kebosanan.

5. Menyusun maklumat dengan bijak

Hadkan masa anda untuk menonton, membaca, atau mendengar berita mengenai wabak itu, sama ada dari televisyen, media cetak, atau media sosial untuk mengurangkan kegelisahan.

Walaupun begitu, jangan menutup diri dari maklumat penting. Isih maklumat yang anda terima secara kritis dan bijak. Dapatkan maklumat mengenai wabak virus Corona hanya dari sumber yang dipercayai.

6. Menjaga komunikasi dengan keluarga dan rakan

Luangkan masa untuk berkomunikasi dengan keluarga, rakan, rakan dan rakan sekerja anda, sama ada melalui pesanan teks, telefon atau panggilan video. Anda boleh berkongsi kebimbangan dan kegelisahan anda. Dengan cara ini, tekanan yang anda rasakan dapat dikurangkan sehingga anda dapat lebih tenang.

Sekiranya anda mengalami gangguan jiwa, minum ubat yang telah ditetapkan oleh doktor anda secara berkala. Sekiranya perlu, periksa dengan doktor anda secara berkala agar doktor dapat memantau perkembangan keadaan anda.

Adalah normal untuk merasa takut dan cemas semasa pandemi ini. Namun, cubalah untuk selalu berfikir positif dan bersyukur. Sekiranya tekanan dan ketakutan yang anda alami terasa sangat berat, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri melalui ciri-ciri tersebut berbual dengan doktor di aplikasi Alodokter.

Ditulis oleh:

dr. Andi Marsa Nadhira

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found