Kesihatan

Keberkesanan Topeng Injap atau Pengudaraan untuk Mencegah COVID-19

Penggunaan topeng injap atau topeng dengan pengudaraan masih menjadi pilihan bagi sesetengah orang untuk melindungi diri mereka daripada terkena virus Corona yang menyebabkan COVID-19. Adakah benar topeng jenis ini berkesan untuk mencegah penularan dan penyebaran COVID-19?

Topeng adalah salah satu sifat protokol kesihatan yang mesti digunakan oleh semua orang ketika melakukan perjalanan keluar dari rumah atau merawat orang sakit. Terdapat pelbagai jenis topeng yang dapat digunakan, mulai dari topeng bedah, topeng kain, dan topeng N95.

Walau bagaimanapun, sebilangan orang masih memilih untuk memakai topeng yang dilengkapi dengan injap atau pengudaraan. Sebabnya, selain memiliki model yang baik, topeng jenis ini lebih selesa untuk bernafas.

Keberkesanan Topeng dengan Injap atau pengudaraan

Beberapa institusi kesihatan global, seperti CDC dan WHO, tidak mengesyorkan topeng injap atau ventilasi untuk digunakan dalam aktiviti harian.

Topeng ini biasanya digunakan oleh pekerja di sektor perindustrian, kerana injap atau ventilasi dapat menyaring habuk, pencemaran, dan partikel kecil yang lain. Selain itu, topeng ini juga dapat memudahkan pengguna bernafas dengan lebih mudah.

Walaupun begitu, topeng injap atau ventilasi tidak dapat menapis nafas yang dihembus dengan betul. Ini membolehkan titisan lendir atau air liur yang dihembuskan keluar ke orang lain dan berpotensi menyebarkan virus Corona.

Selain itu, topeng injap atau ventilasi juga biasanya terdiri dari hanya 1 lapisan. Sebenarnya, kriteria untuk topeng yang baik digunakan untuk mencegah penularan COVID-19 adalah topeng yang terdiri daripada 3 lapisan.

Oleh itu, Adakah Masker Injap Layak Digunakan untuk Mencegah COVID-19?

Kesimpulannya, topeng injap atau ventilasi tidak disarankan untuk digunakan sebagai alat pelindung diri (PPE) untuk mencegah penularan virus Corona. Topeng ini mungkin dapat melindungi pemakainya dari terkena virus, tetapi tidak dapat melindungi orang lain dari COVID-19.

Penting untuk diingat, fungsi sebenar topeng bukan hanya untuk melindungi diri kita sendiri, tetapi juga orang lain di sekitar kita. Jadi, bagi anda yang masih memakai topeng injap atau ventilasi, mulai sekarang, beralihlah ke jenis topeng lain yang selamat digunakan, ya.

Topeng yang disyorkan untuk digunakan hari ini adalah topeng berganda, iaitu topeng bedah di lapisan pertama dan topeng kain di lapisan kedua. Topeng berganda diketahui dapat mencegah penularan virus Corona hingga 96.4%.

Selain menggunakan topeng, anda juga disarankan untuk kerap mencuci tangan dengan sabun dan air atau pembersih tangan, terpakai jarak fizikal, mengelakkan orang ramai, dan memberi vaksinasi untuk melindungi diri anda dari COVID-19.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan topeng atau mengenai penyakit COVID-19, anda boleh berbual terus dengan doktor melalui aplikasi ALODOKTER. Dalam aplikasi ini, anda juga boleh melakukannya tempahan untuk menguji COVID-19 dan membuat temu janji dengan doktor di hospital.