Kesihatan

Ayuh, dapatkan maklumat mengenai keadaan vegetatif di sini

Baru-baru ini, pemimpin Korea Utara dilaporkan mengalami keadaan vegetatif. Keadaan ini, yang dikatakan sama dengan koma, adalah keadaan perubatan yang memerlukan pemantauan pegawai perubatan. Kemudian apa neraka keadaan vegetatif?

Keadaan vegetatif adalah gangguan fungsi otak yang kronik. Dalam keadaan ini, serebrum atau bahagian otak yang mengawal tingkah laku dan pemikiran tidak lagi berfungsi secara normal, tetapi hipotalamus dan batang otak, bahagian otak yang mengawal fungsi penting, masih dapat berfungsi dengan baik.

Keadaan Vegetatif Berbeza dengan Koma

Walaupun sering disamakan dengan koma, keadaan vegetatif berbeza dengan koma, kamu tahu. Dalam keadaan koma, pesakit tidak akan dapat bergerak, mengeluarkan suara, apalagi membuka matanya dan menjerit walaupun dia telah dicubit. Pada hakikatnya, pesakit koma dalam keadaan tidak sedarkan diri.

Berbeza dengan pesakit koma, pesakit vegetatif dapat membuka mata mereka. Jantung dan paru-paru pesakit dapat berfungsi seperti orang yang sihat. Selain itu, pasien juga mengalami siklus tidur, mengalami refleks, dan dapat berkedip, mendengus, atau tampak tersenyum seperti orang yang sihat normal.

Namun, kerana serebrum tidak normal, penghidap keadaan ini tidak dapat berfikir, bercakap atau bertindak balas terhadap ucapan, berinteraksi dengan persekitaran, mengikuti perintah, dan menunjukkan emosi.

Senarai Punca Keadaan Vegetatif

Keadaan vegetatif disebabkan oleh kerosakan otak akut akibat penyakit atau kecederaan, yang menyebabkan penghidapnya tidak sedarkan diri dan tidak bertindak balas terhadap persekitarannya. Inilah penjelasannya:

Kecederaan otak tidak trauma

Jenis kecederaan otak ini boleh berlaku apabila tisu otak seseorang mengalami kekurangan oksigen atau kerosakan yang tidak disebabkan oleh kecederaan luaran. Beberapa penyebabnya termasuk overdosis dadah, serangan jantung, meningitis, lemas, keracunan, dan strok.

Kecederaan otak trauma

Kecederaan otak traumatik berlaku apabila seseorang mengalami pukulan kuat atau pukulan ke kepala. Keadaan ini boleh disebabkan oleh kemalangan kereta, kejatuhan dari ketinggian, kemalangan di tempat kerja, atau serangan yang melibatkan pergelangan tangan dan kecederaan kepala.

Kerosakan otak yang progresif

Kerosakan otak progresif adalah kerosakan otak yang disebabkan oleh keadaan seperti tumor otak, penyakit Alzheimer, dan penyakit Parkinson.

Sekiranya seseorang berada dalam keadaan vegetatif selama lebih dari 4 minggu, dia akan dianggap berada dalam keadaan vegetatif berterusan (keadaan vegetatif berterusan). Namun, jika keadaan ini berterusan selama 6-12 bulan, pesakit dinyatakan berada dalam keadaan vegetatif kekal.keadaan vegetatif kekal).

Cara Mengatasi Keadaan Vegetatif

Sebenarnya, tidak ada rawatan yang pasti untuk keadaan ini. Doktor mungkin berusaha memberikan terapi dalam bentuk rangsangan elektrik supaya otak pesakit dapat dirangsang dan pesakit dapat "bangun tidur". Walau bagaimanapun, terapi ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Penjagaan keutamaan bagi pesakit vegetatif merangkumi pengambilan nutrien, kebersihan dan sokongan untuk fungsi tubuh secara umum. Semasa rawatan, kedudukan tubuh pesakit perlu diubah secara berkala agar luka tidak terbentuk kerana tekanan pada kulit yang berpanjangan (ulser dekubitus).

Selain itu, anggota badan pesakit juga perlu digerakkan secara berkala untuk mengelakkan pembekuan darah dan atrofi otot. Pesakit juga akan diletakkan kateter dan lampin untuk memudahkan buang air kecil dan buang air besar.

Walaupun begitu, kemajuan pesakit akan terus dipantau secara teratur dan berhati-hati untuk mencari tanda-tanda pemulihan. Keluarga juga disarankan untuk memberi sokongan dan rangsangan ringan untuk merangsang kelima pancaindera penderita agar penghidapnya cepat sembuh.

Berikut adalah beberapa rangsangan yang dapat diberikan oleh keluarga:

  • Pastikan pesakit berkomunikasi seperti biasa. Keluarga dapat memberitahu pelbagai perkara yang mungkin berkaitan dengan penghidapnya, seperti momen apa yang dilalui oleh penghidapnya.
  • Keluarga boleh memainkan muzik atau filem kegemaran pesakit.
  • Menunjukkan pelbagai gambar keluarga juga dapat dilakukan untuk mencetuskan respons.
  • Membelai dan menahan pesakit secara berkala.
  • Memberi wangian di dalam bilik untuk merangsang deria bau.

Keadaan vegetatif dapat dialami oleh sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa secara tiba-tiba. Yang perlu diingat adalah bahawa keadaan ini berbeza dengan kematian batang otak, jadi pesakit masih berpeluang untuk pulih, tetapi biasanya memerlukan waktu yang lama.

Namun, ini juga tidak menolak otak pesakit kehilangan semua fungsinya. Pemulihan sangat bergantung pada seberapa besar kecederaan otak.

Oleh itu, sangat penting bagi keluarga untuk berbincang dengan doktor mengenai keadaan pesakit, rancangan rawatan untuk pesakit, di mana pesakit harus dirawat, dan tindakan apa yang perlu dilakukan jika terdapat peningkatan atau kemerosotan di otak pesakit. keadaan.

Di beberapa negara, pesakit yang mengalami keadaan vegetatif berhak meminta euthanasia. Namun, tindakan ini masih tidak dibenarkan secara sah di Indonesia.