Kesihatan

Dyspraxia - Gejala, sebab dan rawatan

Dyspraxia adalah gangguan pergerakan dan koordinasi kerana kelainan dalam perkembangan sistem saraf. Dyspraxia adalah gangguan kongenital, tetapi tidak selalu dapat dikesan sejak lahir.

Dyspraxia berbeza dengan apraxia, walaupun keduanya serupa. Dyspraxia dicirikan oleh kelewatan kanak-kanak mencapai tahap perkembangan yang seharusnya dicapai oleh anak-anak seusianya. Sementara apraxia akan dicirikan oleh hilangnya kemampuan tertentu yang sebelumnya dimiliki atau dikuasai.

Dyspraxia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi keadaan ini lebih kerap berlaku pada lelaki. Dyspraxia tidak berkaitan dengan tahap kecerdasan, tetapi dapat mengurangkan kemampuan penderita untuk belajar. Keadaan ini juga boleh mempengaruhi keyakinan diri penghidap.

Punca dan Faktor Risiko Dyspraxia

Sehingga kini, penyebab dispraksia masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, disyaki bahawa keadaan ini berlaku kerana gangguan dalam perkembangan sistem saraf di otak. Ini boleh mengganggu aliran isyarat saraf dari otak ke anggota badan.

Koordinasi dan pergerakan anggota badan adalah proses yang kompleks yang melibatkan pelbagai saraf dan bahagian otak. Sekiranya terdapat gangguan pada salah satu saraf atau bahagian otak, dispraxia boleh berlaku.

Terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami dispraxia, iaitu:

  • Kelahiran pramatang, iaitu lahir sebelum kehamilan 37 minggu
  • Dilahirkan dengan berat lahir rendah (LBW)
  • Mempunyai ahli keluarga yang menderita dispraksia atau gangguan koordinasi
  • Dilahirkan oleh ibu yang merokok, minum alkohol, atau menggunakan dadah semasa mengandung

Gejala Dispraxia

Dyspraxia dicirikan oleh perkembangan motor yang tertunda dan gangguan koordinasi. Gejala dan keluhan yang dialami oleh penderita dispraksia boleh berbeza bagi setiap pesakit.

Bayi dengan dispraksia mengalami kelewatan untuk mencapai tahap perkembangan yang seharusnya dapat dicapai oleh bayi seusianya. Beberapa contoh gejala dyspraxia yang dapat dilihat pada bayi adalah:

  • Lewat duduk, merangkak, berdiri, atau berjalan
  • Mempunyai kesukaran melakukan pergerakan yang memerlukan koordinasi, seperti menyusun blok atau meraih objek

Pada usia sekolah, kanak-kanak dengan dispraksia sering tidak dapat menyelesaikan kerja sekolah, kelihatan malas, dan ceroboh. Secara umum, gejala dispraksia yang dapat dilihat pada kanak-kanak adalah:

  • Cuai, seperti sering membongkok atau menjatuhkan barang
  • Kesukaran menumpukan perhatian, mengikuti arahan, dan memahami maklumat
  • Kesukaran mengatur diri dan menyelesaikan tugas
  • Sukar atau lambat belajar perkara baru
  • Sukar untuk membuat kawan baru
  • Nampak malas belajar
  • Sukar atau lambat berpakaian atau mengikat tali kasut

Dyspraxia juga boleh berterusan sehingga remaja dan dewasa. Gejala dispraksia yang dapat dilihat pada usia ini adalah kekok, kecerobohan, tidak pandai bersosial, sukar melakukan aktiviti sukan dan seni, dan kurang keyakinan diri.

Bila hendak berjumpa doktor

Segera berjumpa doktor jika anak anda mempunyai aduan atau gejala seperti yang disebutkan di atas. Anda juga perlu membawa anak anda ke doktor sekiranya anda melihat ada gangguan atau kelewatan pertumbuhan dan perkembangannya.

Pemeriksaan dan rawatan awal diperlukan agar anak-anak dapat mengejar ketinggalan, dan untuk mencegah komplikasi di masa depan.

Diagnosis Dyspraxia

Untuk mendiagnosis dispraksia, doktor akan mengemukakan soalan dan jawapan dengan ibu bapa mengenai aduan atau gejala yang dialami oleh anak, sejarah kehamilan, kelahiran, pertumbuhan dan perkembangan, serta sejarah kesihatan anak dan keluarga.

Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan antropometrik untuk menilai pertumbuhan anak. Doktor juga akan menilai perkembangan anak, misalnya dengan Pemarkahan Denver. Untuk menilai perkembangan kanak-kanak, doktor mungkin meminta anak itu menulis, melukis, melompat, mengatur blok, mencengkam, atau melakukan pergerakan mudah yang lain.

Perlu diingat bahawa tidak semua kanak-kanak yang kelihatan kekok atau lembap akan menderita dispraxia. Seorang kanak-kanak dikatakan mengalami dispraksia jika dia mempunyai kemampuan pergerakan dan koordinasi yang jauh di bawah rata-rata untuk usianya, dan kelewatan ini menyebabkan gangguan dalam kegiatannya.

Diagnosis boleh menyebabkan dispraxia jika gejala di atas muncul sejak kecil dan tidak ada keadaan lain yang dikesan yang menyebabkan gejala ini.

Rawatan Dispraxia

Sehingga kini, belum ada rawatan yang dapat menyembuhkan dispraksia. Pada sesetengah orang dengan dispraxia, terutama mereka yang mempunyai gejala ringan, gangguan ini dapat bertambah baik seiring bertambahnya usia.

Doktor akan mengesyorkan ibu bapa dan keluarga secara rutin memberikan rangsangan kepada anak-anak dengan dispraksia. Orang di sekitar kanak-kanak, termasuk guru dan pengasuh, juga perlu diberitahu dan diberi pemahaman mengenai keadaan ini. Tujuannya adalah untuk mencegah stigma atau persepsi buruk yang boleh memperburuk keadaan anak.

Sokongan daripada ibu bapa dan orang sekeliling sangat penting untuk membantu kanak-kanak dispraksia mengatasi kelewatan dan mengatasi rintangan yang mereka alami.

Di samping itu, terdapat beberapa terapi yang boleh diberikan oleh doktor untuk membantu penghidap dispraksia, iaitu:

  • Terapi pekerjaan, untuk mengajar cara praktikal melakukan rutin harian
  • Fisioterapi atau terapi fizikal, untuk meningkatkan kemahiran motor
  • Terapi tingkah laku kognitif (CBT), untuk mengubah pola pikir pasien terhadap keterbatasannya, sehingga tingkah laku dan perasaan penghidap menjadi lebih baik

Komplikasi Dyspraxia

Kelewatan perkembangan dan gangguan koordinasi yang tidak dirawat dengan betul boleh menyebabkan penderita dispraksia mengalami keadaan berikut:

  • Sukar untuk bersosial
  • Mengalami buli
  • Menderita gangguan tingkah laku
  • Tidak yakin

Semasa dewasa, dispraksia boleh menyebabkan penderita mengalami emosi, fobia, atau tingkah laku obsesif-kompulsif.

Di samping itu, terdapat juga beberapa keadaan yang sering dikaitkan atau wujud bersama dengan dispraksia, iaitu ADHD, disleksia, autisme, atau apraxia bahasa.

Pencegahan Dispraxia

Kerana penyebab dispraxia tidak diketahui, tidak ada cara yang pasti untuk mencegah keadaan ini. Namun, untuk mengurangkan risiko gangguan perkembangan pada anak-anak, ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh ibu semasa mengandung, iaitu:

  • Makan makanan yang sihat dan seimbang
  • Elakkan terkena asap rokok
  • Jangan mengambil minuman beralkohol
  • Jangan mengambil ubat secara sembarangan
  • Lakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin untuk memantau keadaan janin