Kesihatan

Ketahui Punca Keadaan Dada Panas dan Panas Semasa Kehamilan

Ibu hamil, pernahkah anda mengalami dada yang panas dan terbakar? Sekiranya ada, mungkin wanita hamil mengalami pedih ulu hati. Walaupun terasa tidak selesa, kadang-kadang membimbangkan, keadaan ini sebenarnya biasa berlaku semasa kehamilan, Macam mana boleh jadi.

Dada panas dan terbakar (pedih ulu hati) Apa yang dialami oleh wanita hamil secara amnya adalah gejala utama kenaikan asid perut. Asid perut yang meningkat juga sering disertai dengan aduan lain, seperti kembung, kerap bersendawa, dan mual dan muntah.

Punca Dada Rasa Panas dan Melecur Semasa Kehamilan

Meningkatnya asid perut yang menyebabkan pedih ulu hati (pedih ulu hati) Ia sering berlaku pada wanita hamil kerana pelbagai perubahan semasa kehamilan, termasuk:

Perubahan hormon

Semasa mengandung, hormon progesteron akan meningkat. Salah satu fungsinya adalah melonggarkan otot-otot rahim untuk memberi ruang kepada janin membesar.

Sekarang, Secara tidak langsung, peningkatan hormon ini juga membantu merehatkan otot injap penutup yang menghubungkan esofagus ke perut. Keadaan ini menyebabkan kandungan asid yang seharusnya berada di dalam perut mudah bergerak naik ke kerongkongan.

Apabila ini berlaku, asid perut yang menjengkelkan akan menyebabkan sensasi terbakar dan terbakar di dada atau pedih ulu hati. Rungutan ini dapat dirasakan sejak trimester pertama kehamilan.

Pertumbuhan janin

Memasuki usia kehamilan 6-7 bulan, kemungkinan ketidakselesaan di dada wanita hamil akan lebih tinggi. Ini kerana ukuran janin semakin besar.

Selain membuat kawasan solar plexus terasa tidak selesa dan sesak, peningkatan ukuran janin juga akan memberi tekanan pada perut wanita hamil, sehingga memudahkan asid perut naik. Apabila asid perut naik ke kerongkongan, dada terasa panas dan terbakar.

Refluks asid semasa kehamilan juga lebih mungkin berlaku jika anda pernah mengalami keadaan ini sebelumnya atau pernah hamil sebelumnya.

Petua Mengatasi dan Mencegah Dada Rasa Panas dan Membakar Semasa Kehamilan

Untuk melegakan keadaan yang tidak selesa ini, wanita hamil boleh mencuba langkah-langkah berikut:

  • Makan yogurt atau minum segelas susu suam. Penambahan madu dalam susu juga boleh dilakukan untuk melegakan keadaan ini.
  • Elakkan makanan yang boleh mencetuskan asid perut, seperti makanan berasid, makanan pedas, makanan berlemak (terutama hidangan goreng atau berminyak), minuman berkafein, dan minuman berkarbonat (soda).
  • Makan dalam bahagian kecil tetapi kerap. Contohnya, makan setengah hidangan, tetapi tingkatkan kekerapan makan hingga 5-6 kali sehari.
  • Duduk tegak semasa makan dan selepasnya, supaya perut tidak terlalu tertekan.
  • Elakkan berbaring sebaik sahaja makan. Sebaiknya makan sekurang-kurangnya 3 jam sebelum tidur. Berbaring dengan perut yang penuh dengan makanan dapat memudahkan asid perut naik ke kerongkongan.
  • Tidur dengan kepala lebih tinggi daripada dada dan perut. Wanita hamil boleh menyokong bahagian bahu ke kepala dengan bantal tambahan. Kaedah ini bertujuan untuk mengelakkan asid perut naik ke esofagus.

Aduan dada berasa panas dan terbakar semasa mengandung adalah keadaan biasa yang dialami oleh wanita hamil. Sekiranya wanita hamil mengalami ini, tidak perlu panik, kerana keluhan ini dapat dikurangkan secara bebas dengan menyesuaikan diet dan kedudukan tubuh mereka, seperti yang dijelaskan di atas.

Namun, jika aduan ini berlanjutan atau bertambah buruk, misalnya wanita hamil sukar menelan makanan, sakit perut atau perut, sehingga penurunan berat badan berlaku, berjumpa doktor. Ini supaya wanita hamil dapat mendapatkan cadangan rawatan yang betul, sehingga kehamilan dapat berjalan dengan lebih selesa.