Keluarga

Berhati-hatilah dengan Makanan Ringan Anak Sekolah yang Mengandungi Bahan Berbahaya

Makanan ringan untuk kanak-kanak sekolah sering disoal mengenai kebersihan dan keselamatan mereka. Bahan yang digunakan dan cara penyediaan yang tidak bersih menjadikan ibu bapa risau akan kesihatan anak-anak mereka di sekolah. Jadi, apa bahan berbahaya yang biasanya terdapat dalam makanan ringan sekolah?

Makanan ringan untuk kanak-kanak sekolah biasanya mempunyai rasa manis, warna cerah, dan harganya agak murah. Inilah yang membuatkan kanak-kanak berminat untuk memakannya.

Walau bagaimanapun, makanan dan minuman ini mungkin mengandungi pewarna tiruan atau pengawet yang tidak boleh dimakan oleh kanak-kanak dan juga orang dewasa.

Sekiranya terus diminum dalam jangka masa panjang, kandungan bahan berbahaya ini boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk sentiasa menyedari bahaya makanan ringan anak-anak sekolah dijual dengan bebas.

Bahan-bahan Berbahaya dalam Makanan Ringan Anak sekolah

Terdapat beberapa bahan berbahaya dalam makanan ringan anak-anak sekolah yang sering dijumpai, iaitu:

1. Boraks

Boraks (natrium tetraborat) adalah serbuk putih yang menyerupai garam dan tidak mempunyai rasa. Secara amnya, boraks digunakan sebagai bahan untuk membuat bahan pencuci, racun perosak, dan baja. Walau bagaimanapun, ramuan ini sering disalahgunakan sebagai pengawet makanan dan untuk melembutkan daging.

Jika diminum secara berterusan, makanan ringan anak-anak sekolah yang mengandung boraks dapat menyebabkan gangguan otak, hati, dan ginjal. Sebenarnya, jika dikonsumsi secara berlebihan, anak-anak dapat muntah, cirit-birit, dan mengalami kejutan yang dapat mengancam nyawa mereka.

2. Formalin

Formalin juga sering dijumpai sebagai pengawet makanan ringan anak-anak sekolah. Dalam jangka panjang, makanan ringan anak-anak sekolah yang mengandung formaldehid dapat merosakkan sistem pencernaan, meningkatkan risiko kegagalan buah pinggang, dan memicu barah.

Formalin juga dipercayai menyebabkan gangguan organ pembiakan pada wanita. Semasa pada wanita hamil, formalin boleh menyebabkan kecacatan kelahiran hingga kematian janin.

3. Rhodamine B

Rhodamine B adalah pewarna kimia yang biasa digunakan untuk kertas, tekstil, kayu, sabun, dan emas. Sekiranya kanak-kanak terus mengambil makanan ringan anak-anak sekolah yang mengandung rhodamine B, ia dapat meningkatkan risiko gangguan fungsi hati dan barah hati.

4. Methanyl kuning

Metanol kuning biasanya digunakan untuk mewarnai tekstil, kertas, dan cat. Pengambilan makanan yang mengandung metanol kuning dalam jangka panjang, dapat memicu penurunan tekanan darah dan barah.

Petua Pilih Makanan ringan yang sihat untuk pelajar sekolah

Anak-anak yang sedang membesar, akan sering merasa lapar ketika makan. Untuk mengelakkan bahaya dari pelbagai bahan kimia dalam makanan, anda boleh menyediakan makanan ringan yang sihat dengan kriteria berikut:

  • Makanan rendah gula, lemak dan garam
  • Makanan kaya dengan protein
  • Produk bijirin penuh
  • Buah-buahan atau jus buah dicampur dengan yogurt atau susu
  • Susu, kacang dan kismis

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk menyiapkan makan siang sekolah anak anda, anda boleh memberitahu anak anda untuk mengelakkan makanan ringan sekolah yang berwarna terlalu terang dan mempunyai rasa yang terlalu manis atau sedap.

Di samping itu, ingatkan anak-anak untuk tidak membeli makanan ringan yang diproses sehingga mereka membakar atau menggunakan minyak yang digunakan berulang kali. Pastikan juga anak-anak melihat label pada makanan ringan supaya mereka tidak makan produk yang sudah habis masa berlakunya.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai bahan berbahaya yang terdapat dalam makanan ringan dan pilihan menu makanan ringan anak-anak sekolah atau makanan ringan yang sihat untuk anak-anak, jangan ragu untuk berjumpa dengan pakar pemakanan.