Keluarga

Mengatasi Kemandulan: Perubatan atau Pembedahan Kemandulan?

Menangani kemandulan boleh dilakukan dengan mencari ubat steril atau tindakan perubatan tertentu sesuai dengan penyebabnya. Kesukaran mendapatkan keturunan tentunya bukan berita baik bagi pasangan yang sudah berkahwin. Tetapi sebaliknya, adakah ubat kemandulan yang berkesan?

Secara amnya, untuk mengatasi kemandulan, diperlukan serangkaian rawatan perubatan. Ini termasuk ubat-ubatan, pembedahan, dan penggunaan teknologi pembiakan dibantu.

Perancangan Rawatan

Adalah idea yang baik untuk anda dan pasangan anda untuk membuat perancangan sejauh mana anda berdua akan menjalani rawatan kemandulan. Contohnya, anda bersedia menjalani rawatan, tetapi tidak sampai proses operasi. Walaupun semasa proses itu, anda mungkin berubah fikiran tetapi lebih baik anda membuat rancangan.

Sekiranya kos adalah halangan yang berpotensi untuk anda dan pasangan, bincangkan bersama berapa harganya. Perancangan seperti ini dapat mengelakkan berlakunya keterlaluan kos yang dapat diperburuk oleh pergolakan emosi semasa proses rawatan.

Mencari Tempat Yang Betul dan Kakitangan Perubatan

Sekiranya anda mempunyai masalah kesuburan, sangat penting untuk memilih hospital atau klinik, dan kakitangan perubatan yang berkelayakan. Beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan termasuk:

 • Ketersediaan perkhidmatan yang anda perlukan.
 • Apa jenis rawatan yang diberikan.
 • Tahap kejayaan rawatan yang telah dilakukan.
 • Berapa banyak pesakit yang berada dalam senarai menunggu.
 • Kos rawatan.

Lalu apa yang akan dilakukan doktor untuk rawatan kemandulan? Beberapa proses yang biasanya dijalankan terdiri daripada pemberian ubat, pembedahan, inseminasi buatan, hingga teknologi pembiakan dibantu (teknologi pembiakan dibantu). Tidak jarang langkah ini adalah gabungan.

Doktor akan menentukan rawatan berdasarkan:

 • Hasil pemeriksaan fizikal dan ujian sokongan.
 • Sudah berapa lama pasangan itu berusaha untuk mempunyai anak.
 • Umur setiap individu.
 • Keseluruhan keadaan kesihatan.
 • Keutamaan pasangan.

Pilihan Rawatan

Untuk menentukan ubat kemandulan yang tepat, setiap pasangan akan diminta untuk melakukan pemeriksaan kesuburan. Hasil pemeriksaan kemudian akan ditindaklanjuti oleh doktor.

Rawatan untuk lelaki

Bagi lelaki, kemungkinan rawatan merangkumi menangani masalah seksual umum atau kekurangan sperma yang sihat. Beberapa jenis rawatan termasuk:

 • Rawat jangkitan. Penggunaan antibiotik mungkin dapat mengatasi jangkitan pada saluran pembiakan. Berita buruk, itu tidak selalu bermaksud dapat mengembalikan kesuburan.
 • Dadah dan terapi hormon.Sekiranya penyebab kemandulan disebabkan oleh tahap hormon tertentu yang terlalu rendah atau tinggi, atau masalah tubuh dalam menggunakan hormon, doktor akan mengesyorkan ubat atau terapi penggantian hormon. Doktor anda juga mungkin dapat memberi anda ubat untuk meningkatkan fungsi testis dan meningkatkan kualiti dan jumlah sperma.
 • Rawatan masalah seksual. Anda mungkin memerlukan nasihat atau ubat kemandulan untuk meningkatkan kesuburan dalam keadaan disfungsi ereksi atau ejakulasi dini.
 • Tindakan operasi.Salah satu penyebab kemandulan yang paling biasa adalah varicocele. Keadaan ini dapat diatasi dengan pembedahan. Sperma biasanya akan keluar semula dari testis setelah sebelumnya tidak dijumpai pada waktu ejakulasi.

Rawatan untuk wanita

Untuk memulihkan kesuburan wanita, mungkin diperlukan beberapa jenis rawatan, termasuk:

 • Ubat kesuburan untuk merangsang ovulasi. Jenis ubat ini adalah rawatan utama bagi wanita yang tidak subur akibat gangguan ovulasi. Ubat ini akan mengatur atau merangsang ovulasi. Contohnya, ubat-ubatan seperti clomiphene atau tamoxifen akan membantu memulakan ovulasi atau menjadikannya biasa. Bercakap dengan doktor anda mengenai ubat yang betul, serta faedah dan risiko.
 • Operasi untuk diperbaikibaiksaya kesuburan. Terdapat beberapa prosedur yang boleh dilakukan. Sebagai contoh, pembedahan histeroskopi dapat membantu merawat polip endometrium atau masalah dengan lapisan rahim dan tisu parut di rahim. Sekiranya masalahnya adalah penyumbatan tiub fallopio (penyumbatan tiub fallopio), maka pembedahan boleh dilakukan pada tiub untuk membuat telur bergerak dengan lebih mudah.
 • Inseminasi intrauterin. Juga dikenali sebagai inseminasi buatan, dalam proses ini, sperma dipilih dengan kualiti terbaik, kemudian dimasukkan ke dalam rahim dengan alat bantu. Prosedur ini biasanya dilakukan pada masa ovulasi untuk meningkatkan peluang dan sebelumnya diberi tahap hormon yang rendah untuk merangsang telur.

Menggunakan Teknologi Pembiakan Berbantukan

Sekiranya usaha rawatan tidak membuahkan hasil, kemajuan teknologi semasa dapat membantu merealisasikan usaha pasangan suami isteri yang ingin memiliki anak. Dikenali sebagai teknologi pembiakan dibantu (ateknologi pembiakan sistist). Dalam proses ini, ia tidak hanya melibatkan pakar ginekologi tetapi juga pasukan perubatan dari pelbagai bidang lain. Teknik yang boleh dilakukan:

 • Persenyawaan In Vitro (FIV)

Ini adalah teknik yang paling biasa. Prosedur FIV atau IVF bermula dengan merangsang lebih banyak telur daripada biasa, kemudian bertemu dengan sel sperma untuk persenyawaan di luar rahim. Kira-kira 3-5 hari selepas persenyawaan, embrio akan ditanam kembali ke rahim.

 • Pelepasan shell (menolong menetas)

Teknik ini akan membantu implantasi embrio ke dalam lapisan rahim dengan membuka lapisan luar yang merangkumi embrio.

 • Suntikan sperma ke dalam telur.

Dalam prosedur ini, satu sperma yang sihat disuntik secara langsung ke dalam telur yang matang. Umumnya prosedur ini dilakukan dalam keadaan sperma yang terlalu sedikit, masalah dengan air mani, atau kegagalan percubaan persenyawaan dengan prosedur FIV.

 • Sumbang telur atau sperma.

Terdapat pelbagai kebaikan dan keburukan untuk ini, termasuk di Indonesia. Telur atau sperma yang disumbangkan diperoleh dari penderma, jika salah satu pasangan mempunyai masalah dengan kesuburan. Proses penderma telur biasanya menggunakan prosedur FIV.

Memahami Risiko Tindakan dan Komplikasi

Penggunaan ubat atau hormon untuk merangsang ovulasi untuk meningkatkan kemungkinan kehamilan mempunyai risiko bagi wanita. Sementara itu, komplikasi pada lelaki jarang berlaku. Untuk itu, tanyakan kepada doktor anda lebih lanjut mengenai:

 • Risiko sindrom hiperstimulasi ovari disebabkan penggunaan ubat kesuburan, kerana ovari membengkak dan menyebabkan kesakitan. Ia menunjukkan pelbagai gejala, mulai dari sakit perut ringan, kembung dan mual, hingga kenaikan berat badan yang cepat, dan sesak nafas yang memerlukan rawatan kecemasan.
 • Risiko pendarahan dan jangkitan semasa prosedur teknologi pembiakan dibantu.
 • Risiko mempunyai anak kembar. Hari ini, dianggarkan 30-50% anak kembar dilahirkan oleh ibu yang menjalani IVF. Tanyakan mengenai kemungkinan prosedur yang dapat meminimumkan kemungkinan ini. Minta penjelasan lebih lanjut yang berkaitan dengan membawa lebih dari satu janin, memandangkan kehamilan adalah risiko tinggi.
 • Risiko melahirkan sebelum waktunya dengan usia bayi tidak cukup tua.

Proses mengatasi kemandulan memerlukan pelbagai pertimbangan dan kerjasama pelbagai pihak, selain anda dan pasangan. Berunding dengan sebarang perkembangan dengan doktor dan pakar perubatan yang bekerjasama untuk mendapatkan ubat kemandulan mengikut hasil yang diharapkan.