Kesihatan

Amenorea Boleh Mengganggu Wanita, Kenali Sebabnya

Amenorea adalah keadaan apabila seorang wanita tidak mengalami haid atau haid selama 3 kitaran berturut-turut atau lebih. Istilah amenorea juga digunakan untuk keadaan ketika seorang wanita yang berumur 15 tahun tidak pernah mengalami haid.

Amenorea boleh disebabkan oleh sebab semula jadi seperti kehamilan atau ia boleh menjadi tanda masalah kesihatan. Selain tidak haid, terdapat beberapa tanda dan gejala yang mungkin menyertai keadaan amenorea, seperti keguguran rambut, sakit kepala, sakit pelvis, jerawat, dan pertumbuhan rambut halus di wajah.

Pelbagai Punca Amenorea

Amenore terbahagi kepada 2, iaitu amenore primer dan sekunder. Berikut adalah perbezaan antara amenore primer dan sekunder dan penyebabnya:

Amenorea primer

Amenorea primer adalah keadaan ketika wanita muda tidak mendapat haid walaupun telah memasuki usia baligh, iaitu sekitar usia 15-16 tahun. Amenorea primer dapat dipengaruhi oleh beberapa perkara, iaitu:

1. Kelainan kromosom atau genetik

Faktor keturunan atau kehadiran kecacatan genetik boleh mempengaruhi fungsi ovari dan kitaran haid menjadi tidak lancar. Contoh gangguan genetik yang boleh menyebabkan amenorea primer termasuk sindrom Turner dan sindrom kepekaan androgen.

2. Kelenjar pituitari terganggu

Gangguan kelenjar pituitari di otak boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon pembiakan, menyebabkan amenorea primer.

Beberapa faktor yang boleh menyebabkan gangguan kelenjar pituitari pada remaja termasuk gangguan makan, senaman berlebihan, atau tekanan psikologi yang telah berlangsung sejak dia masih kecil.

Amenorea sekunder

Amenorea sekunder adalah keadaan apabila seorang wanita yang mempunyai kitaran haid normal menjadi tidak hadir selama 3 bulan atau lebih. Amenorea sekunder boleh disebabkan oleh beberapa perkara, iaitu:

1. Sebab semula jadi

Kehamilan adalah penyebab semula jadi amenorea sekunder. Selain itu, penyusuan dan menopaus juga boleh menyebabkan seorang wanita tidak haid lebih dari 3 bulan.

2. Ketidakseimbangan hormon

Ketidakseimbangan hormon dapat disebabkan oleh berbagai hal, mulai dari tumor pada kelenjar pituitari, kadar estrogen rendah, tahap testosteron tinggi (hiperandrogenisme), dan kelenjar tiroid yang terlalu aktif (hipertiroidisme).

3. Keadaan perubatan dan penggunaan ubat

Keadaan dan ubat-ubatan tertentu boleh menyebabkan amenorea sekunder. Berikut adalah beberapa contoh:

  • Penggunaan alat kontraseptif suntikan dan hormon boleh menyebabkan wanita tidak mengalami haid, sehingga tubuh dapat mengimbangkan hormon dari ubat dan kitaran haid menjadi normal kembali.
  • Pengambilan ubat Antidepresan dan ubat penurun tekanan darah dapat meningkatkan hormon yang mencegah ovulasi dan haid.
  • Rawatan kemoterapi dan radiasi kerana rawatan barah dapat memusnahkan hormon estrogen yang berfungsi menghasilkan telur di ovari, sehingga menyebabkan wanita tidak mengalami haid.
  • penumpukan tisu parut di lapisan rahim, seperti dalam sindrom Asherman, dapat mencegah penumpahan normal lapisan endometrium dalam kitaran haid.

4. Gaya Hidup

Gaya hidup juga merupakan salah satu faktor yang boleh menyebabkan amenorea sekunder. Berikut adalah beberapa contoh:

  • Berat yang sangat rendah disebabkan oleh gangguan makan atau diet yang tidak sihat dapat mengganggu keseimbangan hormon dalam badan anda, menyebabkan kelainan kitaran haid.
  • Tabiat bersenam yang berlebihan Ini boleh menyebabkan tahap rendah lemak dalam tubuh dan tahap tinggi endorfin beta dan katekolamin, sehingga mengganggu kerja hormon estrogen dan progesteron dalam tubuh, yang memainkan peranan penting dalam terjadinya haid.
  • Tekanan berlebihan boleh menyebabkan gangguan pada hipotalamus, yang merupakan bahagian otak yang mengatur hormon pembiakan, sehingga pembebasan telur (ovulasi) dan haid dapat berhenti.

Amenorea yang berlaku sekali-sekala dan hilang dengan sendirinya mungkin tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika anda sering mengalami keadaan ini, kemungkinan anda sukar untuk menentukan tempoh subur, menjadikannya lebih sukar untuk hamil. Keadaan ini harus diperiksa oleh doktor.

Doktor akan memberikan rawatan untuk mengatasi amenore yang dialami berdasarkan penyebabnya. Sekiranya setelah pemeriksaan tidak ada kelainan, kemungkinan amenore disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sihat dan tidak memerlukan rawatan tertentu.

Perubahan gaya hidup untuk menjadi lebih sihat dapat dilakukan sehingga haid dapat kembali normal. Namun, jika ada keadaan lain yang mendasari, anda mungkin memerlukan rawatan untuk merawat keadaan ini, sehingga haid dapat kembali normal.