Kehidupan yang sihat

Pelbagai Manfaat Menyelam dan Perkara Yang Perlu Diperhatikan

Menyelam adalah salah satu aktiviti yang paling popular di air. Rupa-rupanya ada banyak faedah menyelam yang dapat anda dapatkan untuk kesihatan anda, tetapi tentunya anda juga harus mengetahui pengetahuan dan perkara-perkara penting yang perlu dipertimbangkan, sebelum atau semasa menyelam.

Selam skuba (selam skuba) adalah salah satu jenis menyelam yang paling popular. Skuba berasal dari perkataan Alat Pernafasan Bawah Air Sendiri. Menyelam dengan teknik ini menggunakan peralatan dalam bentuk silinder oksigen, pengatur dan tangki, sehingga penyelam dapat bernafas lebih lama di dalam air.

Kebaikan Menyelam untuk Kesihatan Tubuh

Pakar menyelam atau penyelam profesional, menyebutkan bahawa manfaat menyelam dapat dikaitkan dengan meditasi di dalam air. Ini wajar kerana menyelam dapat membuat seseorang lebih tenang, dan penyelam dapat merasakan sensasi hidup tanpa pelbagai gangguan.

Di samping itu, terdapat pelbagai faedah menyelam untuk badan yang baik untuk kesihatan badan, termasuk:

 • Meningkatkan kelenturan badan
 • Latihan kekuatan otot
 • Meningkatkan peredaran dan aliran darah
 • Berlatih bernafas
 • Menguatkan sistem ketahanan badan
 • Melambatkan penuaan
 • Melegakan tekanan
 • Mengurangkan risiko kemurungan dan darah tinggi

Dengan faedah ini, menyelam dapat membantu dengan banyak masalah kesihatan, seperti membantu pemulihan setelah rawatan barah, atau membantu melatih kemahiran berjalan pada orang dengan spina bifida.

Bukan hanya itu, kajian dan pengalaman telah membuktikan bahawa menyelam dianggap dapat membantu pemulihan seseorang yang menghidap PTSD (gangguan tekanan selepas traumaatau gangguan tekanan selepas trauma. Teknik pernafasan yang dilakukan secara teratur ketika menyelam dapat memberikan ketenangan, menjadikannya lebih mudah untuk dapat mengawal gejala yang dialami. Aktiviti menyelam juga dianggap mencabar dan menarik untuk dikuasai, sehingga memberi peluang untuk memulakan perkara baru dan tidak selalu fokus pada masa lalu.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Menyelam

Anda perlu tahu bahawa menyelam tidak semudah yang kita bayangkan. Terdapat pelbagai persiapan dan latihan khas, terutama bagi anda yang ingin mencuba skuba. Untuk keselamatan penyelam individu skuba, kemudian diharuskan mempunyai sijil khas untuk menyelam di bawah air.

Cara untuk mendapatkan sijil menyelam adalah dengan mengikuti kursus menyelam untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengetahuan, teknik, dan pandangan menyelam yang lebih luas. Sudah tentu, setiap negara mempunyai standard kelayakan yang berbeza.

Nikmati proses menyelam dengan menghormati alam laut di sekitar anda, sambil melakukan selaman dengan teknik yang betul, untuk mendapatkan faedah menyelam untuk kesihatan yang optimum.

Walaupun pemandangan bawah laut dapat menarik perhatian anda, jangan lupa perkara penting yang mesti dipertimbangkan ketika menyelam, iaitu:

 • Selam dengan sekurang-kurangnya seorang penyelam.
 • Jangan minum alkohol sebelum menyelam.
 • Berunding dengan doktor anda mengenai keselamatan ubat yang anda ambil sebelum menyelam.
 • Ketahui keadaan kawasan selaman. Termasuk jenis ikan, karang dan faktor risiko atau bahaya lain, seperti gelombang dan cuaca.
 • Jangan panik semasa menyelam dan cuba berehat.
 • Berhenti menyelam sekiranya anda mengalami gejala barotrauma atau kepenuhan telinga. Kemudian lakukan teknik penyahmampatan, dengan menutup hidung dan mulut, kemudian menghembus nafas dengan kuat sehingga anda mendengar bunyi "klik" di telinga.
 • Sekiranya anda tidak berasa sihat (berasa sakit atau sakit kepala, kenyang telinga, pening, mual atau muntah) selepas menyelam, hentikan selaman. Beritahu rakan penyelam untuk membantu proses naik ke permukaan, sehingga mereka dapat menerima rawatan.

Jangan biarkan keinginan untuk mendapatkan faedah menyelam sebenarnya menyebabkan masalah kesihatan. Sekiranya anda menghadapi masalah resdung atau mengalami gejala jangkitan saluran pernafasan atas (ARI), disarankan untuk tidak menyelam sehingga gangguan tersebut dirawat dengan baik oleh doktor. Di samping itu, bagi anda yang mempunyai keadaan kesihatan tertentu, anda harus bertanya terlebih dahulu kepada doktor anda sama ada menyelam adalah selamat untuk keadaan anda.