Keluarga

Adakah benar bahawa bertengkar dengan suami semasa mengandung boleh memberi kesan kepada janin?

Pertikaian dengan pasangan boleh berlaku kapan saja, termasuk ketika wanita hamil mengandung dua badan. Walaupun diklasifikasikan sebagai semula jadi, ini tidak boleh dipandang ringan, kerana bertengkar dengan suami semasa mengandung boleh memberi kesan kepada kesihatan janin.

Semasa mengandung, pelbagai faktor boleh menyebabkan wanita hamil sering mengalami suasana hati yang tidak menentu atau perubahan emosi. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa wanita hamil menjadi lebih sensitif dan mudah marah. Tidak jarang, ini menjadikan wanita hamil enggan berada dekat dengan suami mereka dan akhirnya mudah bertengkar dengan suami mereka.

Kesan Pertengkaran pada Janin

Apa pun alasannya, perselisihan suami dan isteri semasa mengandung mesti ditenangkan. Jika tidak, ini boleh memberi kesan negatif terhadap pertumbuhan dan perkembangan janin. Berikut adalah beberapa kesan perbalahan yang boleh timbul pada janin:

1. Gangguan perkembangan otak janin

Pertengkaran yang berlaku antara wanita hamil dan pasangannya boleh membuat wanita hamil mengalami tekanan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa tekanan boleh mengganggu perkembangan otak janin, terutama ketika terjadi pada trimester kehamilan ke-2.

Tekanan diketahui menyebabkan pertumbuhan beberapa bahagian otak yang terhenti, seperti hippocampus dan cerebellum, dan menyebabkan bahagian-bahagian ini menjadi lebih kecil. Ini memberi kesan negatif terhadap kemampuan belajar dan mengingat, kemampuan memproses emosi, dan kemahiran motorik anak.

2. Gangguan sistem imuniti janin dan ibu

Pertengkaran yang membuat wanita hamil tertekan dan merasa tertekan juga mengganggu sistem ketahanan janin, kamu tahu. Ini boleh menjadikan mereka lebih mudah terkena penyakit autoimun atau alergi di kemudian hari.

Tekanan juga dapat menurunkan daya tahan tubuh, jadi wanita hamil rentan terhadap jangkitan, radang, dan dijangkiti berbagai jenis penyakit. Sudah tentu ini tidak baik untuk anda berdua. Oleh itu, wanita hamil sangat disyorkan untuk dapat mengawal tekanan.

3. Komplikasi kehamilan

Sekiranya semasa mengandung, wanita hamil sering bertengkar dengan pasangannya dan merasa tertekan kerana mereka, wanita hamil harus lebih berhati-hati. Tekanan semasa mengandung boleh mencetuskan kelahiran pramatang dan berat lahir rendah.

Kedua-dua perkara ini tentunya boleh mengganggu kesihatan bayi ketika dia dilahirkan. Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau dengan berat lahir rendah umumnya rentan terhadap masalah kesihatan di kemudian hari, seperti penyakit paru-paru kronik dan gangguan perkembangan.

4. Gangguan tidur dan keadaan psikologi kanak-kanak

Kesan pertempuran tidak hanya berlaku semasa kehamilan. Satu kajian menunjukkan bahawa tekanan, kegelisahan, atau kemurungan semasa kehamilan dianggap meningkatkan risiko anak mengalami gangguan tidur kelahiran dan gangguan tingkah laku ketika dia dilahirkan dan membesar.

Ini dianggap berkaitan dengan hormon stres kortisol, yang dihasilkan secara berlebihan oleh tubuh ketika wanita hamil merasa tertekan. Hormon ini boleh memasuki plasenta dan mempengaruhi bahagian otak yang mengatur kitaran tidur dan tingkah laku anak.

Selain masalah di atas, bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mengalami tekanan semasa mengandung juga berisiko tinggi terkena penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan diabetes ketika mereka dewasa.

Sekarang, kini wanita hamil tahu apa kesan yang boleh berlaku pada janin sekiranya wanita hamil bertengkar dengan suami mereka. Oleh itu, mulai sekarang, penting bagi wanita hamil dan pasangannya untuk berlatih mengawal situasi emosi agar mereka tidak berakhir dengan pergaduhan.

Cobalah untuk selalu mengamalkan komunikasi yang baik semasa menyampaikan keluhan atau perbezaan pendapat. Di samping itu, penting untuk selalu bersikap jujur ​​dan terbuka dengan suami anda untuk mengelakkan pergaduhan.

Wanita hamil juga perlu memperhatikan keadaan kesihatan mental dan fizikal mereka. Jangan lupa sesekali melakukan aktiviti yang dapat melepaskan tekanan, misalnya saya masa atau bertafakur, dan lakukan pemeriksaan pranatal bulanan. Sekiranya wanita hamil mempunyai masalah yang dirasakan membebankan minda semasa hamil, jangan ragu untuk berjumpa doktor.