Kehidupan yang sihat

Pelembap Muka Asli untuk Kulit Kering Ada Di Sini

Penggunaan pelembap wajah untuk pemilik kulit kering sangat penting. Pelembap wajah semula jadi boleh digunakan untuk melindungi kulit wajah agar tetap terhidrat dan kelihatan sihat sepanjang hari.

Semua jenis kulit, termasuk kulit kering, perlu menggunakan pelembap secara berkala setiap hari. Cuma penggunaan pelembap mesti disesuaikan dengan jenis kulit yang anda miliki. Bagi orang yang mempunyai kulit kering, anda harus menggunakan pelembap berasaskan minyak.

Jenis Pelembap Muka Asli

Salah satu kaedah yang boleh digunakan untuk melembapkan wajah secara semula jadi adalah memakai topeng. Sebilangan bahan semula jadi di bawah boleh dijadikan masker untuk melembapkan wajah yang kering:

 • Alpukat

  Alpukat tinggi antioksidan dan dapat membantu menghidrat kulit secara semula jadi. Sapukan topeng alpukat di wajah anda dan biarkan selama 15-20 minit, kemudian basuh dengan air suam. Anda juga boleh memercikkan air sejuk di wajah anda sebagai langkah penutup untuk menutup pori-pori kulit wajah.

 • Pgibbon

  Bahan lain yang boleh digunakan sebagai pelembap wajah semula jadi adalah pisang. Anda boleh mencampurkan seperempat pisang dengan setengah cawan yogurt semula jadi dan satu sudu madu. Sapukan topeng pada wajah dan leher, kemudian diamkan selama 10 minit, kemudian bilas hingga bersih.

 • LLidah Buaya

  Salah satu bahan yang sering dijadikan bahan asas produk kosmetik untuk melembapkan kulit kering adalah Lidah Buaya. Anda boleh menggunakan daging atau bahagian dalam lidah buaya secara langsung dengan memecahkan tanaman, kemudian mengoleskannya dengan lembut ke wajah anda.

 • Mmentega

  Bukan hanya digunakan untuk makanan, mentega juga dapat digunakan sebagai pelembap. Caranya, campurkan satu sendok teh mentega lembut dengan satu sudu air, kemudian sapukan pada wajah. Biarkan topeng mentega duduk di wajah anda selama 15-20 minit, kemudian bilas dengan air suam.

 • Mminyak wain

  Minyak yang berasal dari biji anggur juga dapat digunakan sebagai pelembap wajah semula jadi. Minyak ini mempunyai sifat antioksidan yang akan membantu menghilangkan kekeringan kulit. Selain itu, minyak biji anggur juga kaya dengan vitamin E dan asid linoleat, yang merupakan minyak penting untuk menyuburkan dan menyuburkan kulit.

Bahan pelembap wajah semula jadi di atas mudah diperoleh dan senang digunakan, juga agak selamat bagi kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, elakkan bahan pelembap wajah semula jadi ini, jika anda mempunyai alahan, dan anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya.