Kesihatan

Kepentingan Mengambil Antibiotik Dengan Betul

Antibiotik adalah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan bakteria. Ubat ini sebaiknya hanya digunakan seperti yang ditetapkan dan diarahkan oleh doktor. Sekiranya antibiotik dimakan secara sembarangan, penggunaannya tidak hanya akan menjadi tidak efektif, tetapi dapat membahayakan kesihatan.

Antibiotik hanya berkesan untuk merawat jangkitan bakteria. Ubat ini tidak boleh digunakan untuk merawat jangkitan virus, jamur, atau cacing.

Apabila anda mendapat antibiotik dari doktor, anda perlu mengambilnya sehingga habis dan mengikut arahan doktor. Sekiranya anda tidak mengambil antibiotik dengan betul, bakteria yang ingin anda bunuh dapat tumbuh semula atau menjadi tahan terhadapnya.

Cara Mengambil Antibiotik yang Betul

Antibiotik yang dimakan dengan betul, dalam dosis yang tepat, dan tepat pada masanya dapat merawat penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria. Namun, jika diminum secara cuai atau tidak mengikut cadangan dan preskripsi doktor, antibiotik sebenarnya boleh membahayakan kesihatan.

Oleh itu, anda perlu mengambil antibiotik dengan betul. Berikut adalah perkara yang perlu dipertimbangkan atau dilakukan semasa menggunakan antibiotik:

 • Beritahu doktor anda mengenai apa-apa makanan tambahan atau ubat yang sedang anda ambil atau jika anda mempunyai sejarah alahan terhadap ubat-ubatan tertentu.
 • Ambil antibiotik sehingga habis mengikut dos dan arahan penggunaan yang ditetapkan oleh doktor.
 • Jangan berhenti mengambil antibiotik sebelum waktunya tanpa berjumpa doktor, walaupun gejala anda telah hilang atau hilang.
 • Jangan tinggalkan antibiotik dan berikan kepada orang lain, walaupun orang itu mengalami simptom yang sama dengan anda.
 • Ambil antibiotik dengan air, bukan dengan susu, minuman beralkohol, atau ramuan.

Pemilihan Antibiotik yang Sesuai

Doktor akan menentukan jenis antibiotik yang akan diberikan berdasarkan jenis bakteria yang menyebabkan jangkitan. Oleh itu, sebelum menetapkan antibiotik, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan mungkin beberapa ujian tambahan, seperti ujian darah, ujian air kencing, dan kultur darah, jika diperlukan.

Selain itu, terdapat beberapa perkara yang dipertimbangkan oleh doktor dalam menentukan jenis antibiotik yang akan diresepkan, iaitu:

 • Keterukan jangkitan
 • Keadaan organ tubuh, seperti fungsi ginjal dan fungsi hati
 • Kaedah pemberian antibiotik, seperti ubat oral, ubat topikal, atau ubat suntikan
 • Ubat-ubatan atau makanan tambahan lain yang sedang diambil
 • Sejarah alahan terhadap jenis antibiotik tertentu
 • Keadaan semasa, seperti hamil atau menyusu

Sekiranya anda mendapat preskripsi untuk antibiotik, tanpa mengira jenisnya, ingatlah untuk selalu mengambilnya mengikut jumlah atau masa yang ditetapkan oleh doktor anda. Ini penting agar jangkitan bakteria dapat disembuhkan sepenuhnya dan tidak ada ketahanan bakteria yang sangat berbahaya.

Risiko Ketahanan Kuman terhadap Antibiotik

Penggunaan antibiotik yang tidak betul mempunyai risiko menyebabkan ketahanan terhadap antibiotik atau keadaan ketika bakteria sudah tahan terhadap antibiotik.

Ini menjadikan kuman lebih sukar untuk dirawat, oleh itu doktor perlu menggunakan jenis antibiotik yang lebih kuat atau pada dos yang lebih tinggi.

Dalam beberapa kes, bakteria yang sudah tahan bahkan tidak dapat dirawat sama sekali dengan antibiotik. Ini tentu boleh membahayakan kesihatan dan berisiko tinggi menyebabkan komplikasi berbahaya, seperti sepsis.

Oleh itu, untuk mengelakkan ketahanan terhadap antibiotik, anda disarankan untuk tidak membeli antibiotik tanpa resep doktor atau menggunakan antibiotik tanpa pandang bulu.

Untuk mengetahui cara mengambil antibiotik dengan betul, anda perlu berjumpa doktor. Ini penting agar doktor dapat menentukan jenis dan dos antibiotik yang sesuai dengan keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found