Kehidupan yang sihat

Ayuh, dapatkan pelembap untuk kulit berminyak di sini

Memilih pelembap untuk kulit berminyak bukanlah sesuatu yang mudah. Ini kerana kulit berminyak cenderung lebih rentan terhadap jerawat dan pelembap dapat meningkatkan pengeluaran minyak. Jadi, pelembap jenis apa yang sesuai untuk kulit berminyak? Mari lihat ulasan berikut.

Pelembap mempunyai fungsi pelindung untuk kulit, menjaga kulit agar sentiasa terhidrat dan sihat. Namun, banyak orang berpendapat bahawa mereka yang mempunyai kulit berminyak tidak perlu menggunakan pelembap kerana akan menjadikan wajah kelihatan lebih bersinar.

Andaian ini salah, kamu tahu. Sekiranya anda mempunyai kulit berminyak, masih penting untuk menggunakan pelembap. Namun, anda mesti lebih berhati-hati dalam memilih pelembap yang betul. Pelembap juga penting untuk digunakan setelah menjalani prosedur kosmetik, misalnya waxing.

Cara Memilih Pelembap untuk Kulit Berminyak

Untuk mengekalkan kelembapan kulit wajah berminyak, penting untuk menggunakan pelembap selepas setiap mencuci muka. Agar tidak memilih pelembap yang salah untuk kulit berminyak, ikuti langkah berikut untuk memilih pelembap:

1. Berasaskan air

Pilih pelembap berasaskan airberasaskan air). Anda boleh menyatakannya dengan jenis pelembap. Terdapat pelembap dalam bentuk losyen, gel, krim, atau salap. Losyen dan gel mengandungi lebih banyak air, sementara krim dan salap mengandungi lebih banyak minyak.

Kerana mengandungi lebih banyak air, gel atau pelembap jenis losyen biasanya terasa lebih ringan ketika digunakan, menjadikannya lebih selesa digunakan oleh mereka yang mempunyai kulit berminyak.

2. Bebas minyak dan bukan komedogenik

Semakin banyak minyak di wajah, semakin rawan wajah terhadap bintik hitam dan jerawat. Oleh itu, pemilik kulit wajah berminyak disarankan untuk menggunakan produk yang bebas minyak dan mempunyai label bukan komedogenik untuk mengelakkan pori tersumbat.

3. Mengandungi retinoid

Pemilik kulit berminyak disarankan menggunakan pelembap yang mengandungi asid retinoid pada waktu malam. Sebabnya, pelembap jenis ini dapat mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan pada kulit dan membantu mengurangkan penampilan bintik hitam di wajah.

4. Mengandungi asid salisilik dan asid glikolik

Kedua-dua bahan ini berperanan untuk melarutkan minyak dan dapat membersihkan lapisan kulit atau epidermis yang paling luar.

5. Mengandungi sodium hyaluronate

Bagi mereka yang mempunyai kulit berminyak, juga penting untuk memilih pelembap yang mengandungi sodium hyaluronate, bahan pelembap bioaktif yang sangat kuat dalam mengekalkan kelembapan kulit. Bahan ini juga biasanya disyorkan untuk pemilik kulit berminyak.

Rawatan untuk Kulit Berminyak

Selain menggunakan pelembap untuk kulit berminyak, langkah penjagaan kulit lain juga penting. Berikut adalah produk yang disyorkan untuk pemilik kulit berminyak:

1. Pembersih Muka

Membersihkan wajah secara berkala 2 kali sehari, pagi dan malam, dapat mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan pada wajah. Dalam memilih produk pencuci muka, disarankan agar anda menggunakan pencuci muka yang mengandungi benzoil peroksida, asid salisilik, asid glikolat atau asid hidroksi.

Bahan-bahan ini diketahui dapat membantu mengatasi masalah minyak berlebihan. Tetapi sebelum menggunakan produk ini, disarankan untuk membeli ukuran kecil terlebih dahulu untuk memastikan bahan-bahan yang terkandung tidak menyebabkan kerengsaan pada kulit.

2. Mengelupas

Pengelupasan adalah proses membuang sel kulit mati di permukaan wajah. Anda boleh menggunakan sikat atau sikat pengelupasan khas atau memilih produk pengelupasan yang mengandungi asid salisilik (BHA). Bahan kimia ini mampu menghilangkan sel-sel kulit mati yang terkumpul di wajah dan pori-pori, dan mengurangkan pengeluaran minyak.

3. Toner

Setelah membersihkan dan mengelupas, langkah seterusnya adalah menggunakan toner. Langkah ini sangat digalakkan, kerana toner mampu membersihkan minyak, kotoran dan residu solekan yang masih melekat pada kulit wajah walaupun anda telah membersihkannya.

Penggunaan toner disyorkan pada kawasan kulit yang rentan terhadap pengeluaran minyak yang berlebihan, seperti kawasan dahi, dagu, dan hidung sebelum menggunakan pelembap. Walau bagaimanapun, sesetengah orang mungkin mengalami kerengsaan dari toner. Sekiranya kerengsaan berlaku, hentikan penggunaannya dengan segera dan dapatkan nasihat doktor kulit mengenai produk yang sesuai.

4. Topeng

Kadang-kadang, penting untuk menggunakan topeng muka, seperti topeng lumpur atau tanah liat (topeng lumpur / tanah liat) untuk mengeluarkan lebihan pengeluaran minyak, sambil mengangkat kotoran yang melekat dan menyumbat pori-pori wajah.

Untuk mengelakkan risiko kulit menjadi terlalu kering, disarankan untuk tidak menggunakannya lebih lama daripada waktu yang disarankan, atau hanya memakai topeng pada kawasan kulit berminyak seperti hidung, dagu, dan dahi. Selepas itu, teruskan dengan penggunaan pelembap untuk kulit berminyak.

5. Pelindung matahari

Penggunaan pelindung matahari sangat penting untuk menyekat sinar UV yang boleh menyebabkan kerosakan kulit. Bagi anda yang mempunyai kulit berminyak, disarankan untuk memilih pelindung matahari gel dan bukannya krim. Selain itu, pilih juga pelindung matahari bebas minyak agar tidak menjadikan wajah lebih berminyak.

Merawat kulit berminyak tidak mudah. Penggunaan pelembap untuk kulit berminyak kadang-kadang tidak mencukupi. Anda juga harus memperhatikan produk dan penjagaan kulit yang lain solekan yang anda pakai.

Pilih produk solekan mesra keadaan kulit berminyak. Untuk mengurangkan minyak di wajah, gunakan kertas perkamen dan elakkan kebiasaan mengguna serbuk berulang kali.

Selain itu, anda juga disarankan untuk memperhatikan makanan yang anda konsumsi dan bersenam secara teratur untuk kesihatan kulit yang maksimum. Sekiranya setelah banyak percubaan anda tidak menemui produk yang sesuai, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang sesuai.