Kesihatan

Rongga di Gigi Susu Perlu Diisi?

Rongga tidak hanya boleh berlaku pada orang dewasa, gigi susu pada kanak-kanak juga berisiko mengalami rongga. Namun, memandangkan gigi bayi pada anak-anak suatu hari akan jatuh dan diganti dengan gigi kekal, haruskah rongga gigi susu diisi?

Gigi bayi pertama biasanya tumbuh ketika anak berusia 6 bulan, kemudian akan terus tumbuh sehingga jumlahnya mencapai 20 menjelang usia 3 tahun. Selepas itu, satu demi satu gigi bayi akan jatuh dan digantikan oleh gigi kekal, ketika anak berusia 6-12 tahun.

Gigi susu mempunyai peranan penting untuk kanak-kanak. Tidak hanya membantu proses mengunyah dan bercakap, gigi susu juga berperanan dalam proses pertumbuhan dan perkembangan anak, terutama untuk pertumbuhan gigi kekal kelak.

Sekiranya gigi susu kanak-kanak berlubang dan sakit, anak juga biasanya menjadi malas untuk makan. Ini boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak kerana kekurangan pengambilan nutrien. Oleh itu, jangan abaikan rongga gigi bayi bayi.

Punca Rongga pada Gigi Susu

Bukan hanya pada kanak-kanak usia sekolah, rongga gigi susu juga sering dijumpai pada kanak-kanak. Gigi susu yang mempunyai rongga pada balita dipanggil karies awal kanak-kanak (EEC) atau karies botol bayi (susu karies botol). Keadaan ini biasanya mempengaruhi gigi depan atas, walaupun boleh merebak ke gigi lain.

Gigi susu boleh menjadi rongga kerana kebiasaan memakan minuman dengan kandungan gula yang tinggi untuk waktu yang lama, misalnya, anak-anak terbiasa minum susu formula dalam botol ketika tidur. Gigi susu juga boleh menjadi rongga kerana ibu atau pengasuh berkongsi penggunaan peralatan makan dengan anak, mengakibatkan penularan bakteria melalui air liur.

Kesan Rongga pada Gigi Susu

Rongga pada gigi susu akan mengganggu fungsi gigi ini, iaitu dari segi mengunyah makanan dan bercakap. Gigi bayi dengan rongga juga berisiko menyebabkan jangkitan pada rongga mulut yang boleh membahayakan jika tidak dirawat. Bukan hanya itu, biji gigi kekal di bawahnya dapat rosak, sehingga pertumbuhan gigi kekal anak akan terganggu.

Perkara-perkara ini akan memberi kesan negatif terhadap kesihatan anak-anak secara umum, dan mengganggu tumpuan belajar, keselesaan, dan penampilan anak-anak. Oleh itu, tidak ada sebab gigi berlubang tidak dapat diisi, walaupun anak itu masih kecil.

Mencegah Rongga pada Gigi Susu

Ibu dan Ayah pasti tahu bahawa membawa anak ke doktor gigi bukanlah perkara yang mudah, terutama untuk mengisi gigi. Oleh itu, jaga gigi anak anda dengan baik, sebelum gigi berlubang.

Berikut adalah perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk menjaga gigi bayi anak mereka dari rongga:

  • Bersihkan atau gosok gigi anak anda sejak giginya tumbuh.
  • Elakkan minum minuman bergula sebelum tidur.
  • Mengawasi dan mengajar anak-anak lebih dari 2 tahun untuk membilas mulut setelah menggosok gigi, tetapi tidak menelan ubat kumur.
  • Periksa dengan doktor gigi sejak gigi pertama anak tumbuh.
  • Perhatikan diet anak. Gantikan makanan atau minuman yang tinggi gula dengan makanan yang mengandungi gula semula jadi, seperti buah-buahan.

Oleh itu, jaga gigi susu bayi anda supaya mereka tidak mempunyai rongga! Tetapi jika anda sudah mempunyai lubang, anda harus segera membawa anak kecil anda ke doktor gigi untuk mendapatkan rawatan yang betul.

 Ditulis oleh:

drg. Arni Maharani

(Doktor gigi)