Kesihatan

Waspadalah terhadap Kecacatan dan Rawatan Zakar

Setiap lelaki mempunyai bentuk zakar yang berbeza. Pada masa ereksi, laKebiasaannya, bentuk zakar yang normal kelihatan lurus, namun kadang-kadang ada juga yang bengkok. Lantas, adalah Ini termasuk keabnormalan bentuk zakar? Ketahui pelbagai kecacatan zakar dan penngannya melalui tinjauan berikut.

Bagi anda yang mempunyai bentuk zakar yang sedikit bengkok ke kanan atau kiri, atau atas atau bawah ketika mengalami ereksi, ini mungkin merupakan variasi normal. Namun, jika terlalu bengkok atau terlalu kecil dan telah mengganggu fungsinya. Mungkin anda mengalami kecacatan zakar.

Kecacatan Zakar Yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat dua kecacatan zakar yang perlu anda ketahui, iaitu:

Penyakit Peyronie

Penyakit Peyronie adalah keadaan di mana zakar melengkung ketika ereksi. Keadaan ini mungkin disertai oleh gejala lain, seperti rasa tidak selesa, sakit, dan bengkak. Dalam kes yang lebih teruk, bentuk zakar dapat melengkung dengan tajam dan menyebabkan kesukaran melakukan hubungan seks hingga mati pucuk.

Walaupun penyebabnya tidak diketahui secara pasti, penyakit ini biasanya muncul setelah kecederaan pada zakar, yang kemudian membentuk plak atau benjolan keras pada zakar.

Penyakit Peyronie boleh dialami oleh lelaki dari usia apa pun, tetapi biasanya berlaku pada lelaki berusia lebih dari 40 tahun.

Micropenis

Micropenis adalah istilah untuk keadaan zakar yang lebih kecil daripada ukuran zakar pada umumnya. Ukuran zakar dikatakan lebih kecil daripada biasa jika panjangnya kurang dari 1,9 cm pada bayi, kurang dari 6,3 cm pada anak berusia 9-10 tahun, dan kurang dari 9,3 cm pada orang dewasa.

Micropenis adalah kecacatan zakar yang jarang berlaku. Terdapat beberapa faktor yang diketahui menyebabkan keadaan ini, antaranya adalah pengeluaran yang rendah gonadotropin korionik manusia (hCG) semasa awal kehamilan. Salah satu fungsi hormon hCG adalah untuk merangsang pertumbuhan dan perkembangan testis yang berkaitan dengan ukuran zakar.

Selain itu, mikropenis juga dapat disebabkan oleh gangguan genetik, seperti sindrom kepekaan androgen, sindrom Klinefelter, sindrom Down, dan sindrom Kallman.

Rawatan Kecacatan Zakar

Secara umum, terdapat dua cara rawatan untuk merawat kecacatan zakar, iaitu pembedahan dan tanpa pembedahan.

Pada penyakit Peyronie, rawatan tanpa pembedahan dilakukan dengan memberikan suntikan ubat terus ke zakar. Tujuannya adalah untuk melembutkan tisu parut, mengurangkan rasa sakit, dan memperbaiki bentuk zakar. Keputusan untuk pembedahan biasanya akan dibuat setelah 1-2 tahun, kerana diharapkan keadaannya akan bertambah baik tanpa pembedahan.

Sedangkan untuk mikropenis, perawatannya dapat dilakukan dengan memberikan suntikan testosteron atau salap ke zakar untuk memicu hormon pertumbuhan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa kaedah ini cukup berkesan pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, pada remaja dan orang dewasa, keberkesanannya belum diketahui. Apabila rawatan dengan teknik ini tidak berfungsi, pembedahan dapat dilakukan.

Kecacatan zakar tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya anda rasa anda mengalami kecacatan zakar atau melihat perubahan bentuk zakar anda, jangan malu untuk berjumpa dengan pakar urologi. Semakin cepat diagnosis dibuat, semakin cepat anda mendapatkan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found