Keluarga

Nutrien Ini Mesti Terdapat dalam Makanan Kanak-kanak

Keperluan pemakanan kanak-kanak sebenarnya serupa dengan yang diperlukan oleh orang dewasa, tetapi jumlahnya berbeza. Pengambilan nutrien penting untuk kanak-kanak terdiri daripada makronutrien dan mikronutrien. Pengambilan nutrien yang mencukupi ini memainkan peranan yang sangat penting dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak.

Seperti orang dewasa, kanak-kanak juga memerlukan pelbagai nutrien penting, seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin, dan mineral. Sebaik-baiknya, pengambilan pemakanan ini harus dimasukkan ke dalam menu harian dan resipi makanan kanak-kanak.

Pelbagai Nutrien Yang Mesti Ada Dalam Makanan Kanak-kanak

Berdasarkan jumlah pengambilan yang perlu dipenuhi, nutrien penting pada kanak-kanak dibahagikan kepada 2 jenis, iaitu makronutrien dan mikronutrien.

Makronutrien adalah jenis nutrien yang perlu dipenuhi oleh tubuh anak dalam jumlah yang lebih banyak, sedangkan mikronutrien adalah jenis nutrien yang perlu dipenuhi dalam jumlah yang lebih kecil.

Beberapa jenis makronutrien yang penting dan mesti ada dalam resipi makanan kanak-kanak termasuk:

1. Karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber tenaga utama yang diperlukan oleh tubuh anak untuk belajar, bermain dan aktiviti. Nutrien ini juga memainkan peranan penting dalam menyokong proses perkembangan anak.

Karbohidrat boleh didapati dari pelbagai jenis makanan, seperti nasi, roti gandum, oatmeal, kentang, ubi jalar, jagung, mi dan pasta, buah-buahan, dan bijirin.

2. Protein

Protein adalah blok bangunan utama sel dan tisu badan. Di dalam badan, protein akan dicerna dan diproses menjadi asid amino. Oleh itu, nutrien penting ini sangat diperlukan oleh anak-anak yang masih mengalami proses pertumbuhan dan perkembangan.

Protein umumnya terdapat dalam makanan yang berasal dari haiwan, seperti daging, ayam, ikan, makanan laut, telur dan susu. Namun, selain daripada haiwan, protein juga dapat diperoleh dari tumbuhan (protein sayuran).

Beberapa sumber protein protein tumbuhan yang baik untuk anak-anak termasuk kacang, tempe, tahu, biji, alpukat, dan rumput laut.

3. Lemak

Lemak juga merupakan salah satu nutrien yang perlu diperoleh oleh anak-anak. Dalam badan anak, pengambilan lemak memainkan peranan penting dalam menambah berat badan, meningkatkan tenaga, dan meningkatkan jisim tisu badan. Sama seperti protein, lemak juga berasal dari sumber haiwan dan tumbuhan.

Sumber lemak haiwan yang baik untuk kanak-kanak termasuk susu, keju, mentega, ikan, telur, unggas, dan daging merah.

Sementara itu, sumber lemak sayuran dapat diperoleh dari kacang, marjerin, alpukat, dan minyak yang sihat, seperti minyak zaitun, minyak kelapa, dan minyak kacang kedelai.

Di samping itu, kanak-kanak juga memerlukan pengambilan cecair yang mencukupi. Minum air memainkan peranan penting dalam menjaga fungsi tisu dan organ badan, memperbaiki pencernaan, menjaga fungsi dan kesihatan buah pinggang, dan mengawal jumlah elektrolit dan tekanan darah.

Apabila anda tidak minum air secukupnya, kanak-kanak boleh mengalami dehidrasi. Ini boleh menyebabkan mereka menjadi lemah, pucat, mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, atau bahkan mengalami disfungsi organ.

Adapun mikronutrien, yang mesti ada dalam resipi makanan kanak-kanak termasuk:

Vitamin

Pelbagai jenis vitamin, seperti vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin C, vitamin D, vitamin E, dan vitamin K, mempunyai peranan yang sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

Salah satu vitamin yang mesti ada dalam diet mereka adalah folat atau vitamin B9. Vitamin ini berfungsi untuk menyokong pembentukan sel darah merah dan perkembangan otak anak-anak.

Vitamin ini dapat diperoleh dari pelbagai jenis sayur-sayuran, seperti brokoli, kacang, bayam, wortel, tomato, kacang panjang, buah-buahan, biji, kacang, telur, tahu, tempe, ikan, dan kacang-kacangan. makanan laut.

Mineral

Mikronutrien lain yang juga penting untuk kesihatan anak-anak adalah mineral, seperti zat besi, zink, kalsium, dan yodium.

Anda boleh menambah ayam, daging, kacang, makanan laut, susu dan turunannya, juga tauhu dan telur sebagai sumber mineral ke dalam resipi makanan kanak-kanak.

Selain itu, jangan lupa tentang serat untuk menjaga kesihatan pencernaan anak-anak. Oleh itu, anak-anak mesti rajin makan makanan kaya serat, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan kacang-kacangan.

Sekiranya anak anda tidak menyukai sayur-sayuran, anda boleh mengatasinya dengan memasukkan sayur-sayuran ke dalam pelbagai resipi makanan yang menarik, jadi dia pasti ingin memakannya.

Melihat jumlah ramuan makanan yang mengandungi nutrien untuk anak-anak ini, tidak sukar bagi anda untuk mencari dan memproses resipi makanan kanak-kanak dengan pemakanan yang mencukupi.

Jangan lupa untuk mencipta rasa dan rupa makanan, sehingga anak-anak mahu memakannya. Elakkan menggunakan rempah yang terlalu tajam dan pedas serta perasa terlalu banyak, ya.

Pastikan juga resipi makanan kanak-kanak yang anda buat mempunyai pengambilan pemakanan yang seimbang, tidak terlalu sedikit atau terlalu banyak. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat mengenai pemakanan dan diet yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anak anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found