Kesihatan

Sakit Tulang rusuk Semasa Kehamilan? Inilah Yang Perlu Anda Lakukan

Memasuki trimester ketiga, berat badan wanita hamil dan janin biasanya akan terus meningkat. Seiring dengan peningkatan berat dan Semasa mengandung, wanita hamil mungkin mengalami sakit di tulang rusuk. Untuk mengatasinya, lihat petua dalam artikel ini.

Trimester terakhir bermula pada minggu ke-28 kehamilan. Pada masa ini, kepala janin mungkin sudah mulai menuju ke bawah untuk mencari saluran kelahiran. Selain itu, janin biasanya akan lebih aktif bergerak, menendang, dan meregangkan badannya.

Punca Sakit Tulang rusuk

Semasa mengandung, tulang rusuk biasanya akan melebar. Ini bertujuan memberi ruang kepada paru-paru wanita hamil supaya pertukaran udara tidak sukar dilakukan.

Lalu, apa sebenarnya? neraka Apa yang menyebabkan sakit tulang rusuk semasa kehamilan? Inilah penjelasannya:

1. Hormon

Semasa mengandung, hormon progesteron dan relaxin akan membantu melonggarkan dan melonggarkan otot dan ligamen di badan wanita hamil, tetapi ini juga dapat meningkatkan risiko sakit di beberapa bahagian tubuh wanita hamil, termasuk tulang rusuk.

2. Tendangan janin

Biasanya, kenaikan berat badan dan ukuran janin akan menjadikan tendangan lebih kuat. Tendangan dan pergerakan yang semakin kuat dan lebih kerap juga boleh menyebabkan tulang rusuk wanita hamil merasa sakit.

3. rahim terus membesar

Peningkatan berat janin dalam rahim akan diikuti dengan peningkatan ukuran rahim. Pembesaran rahim ini dapat memberi tekanan pada diafragma dan tulang rusuk wanita hamil, menyebabkan rasa sakit pada tulang rusuk.

4. Peningkatan saiz payudara

Memasuki trimester ketiga, ukuran payudara wanita hamil juga akan meningkat. Ini boleh menyebabkan kesakitan bukan sahaja di tulang rusuk, tetapi juga di bahagian belakang dan bahu. Wanita hamil boleh menambah berat payudara sekitar 0.5 hingga 1.4 kilogram. Perubahan berat payudara ini berlaku sebagai persediaan untuk pengeluaran susu kemudian.

Cara Mengatasi Sakit Tulang rusuk semasa Kehamilan

Untuk mengatasi tulang rusuk yang menyakitkan semasa mengandung, berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan oleh wanita hamil:

1. Tukar kedudukan badan

Janin boleh memutar atau menukar kedudukan. Apabila menukar posisi secara tiba-tiba, dia dapat melakukan pergerakan termasuk menendang tulang rusuk wanita hamil, menyebabkan rasa sakit di kawasan tulang rusuk.

Untuk mengatasinya, wanita hamil boleh berusaha mengubah kedudukan. Sekiranya wanita hamil duduk, tidak ada salahnya berdiri sebentar sehingga merasa selesa dan duduk semula. Wanita hamil juga boleh duduk sambil meregangkan kaki ke hadapan, juga menambah bantal di belakang punggung wanita hamil.

Mengubah kedudukan ini dapat mengurangkan kesakitan dan membuat wanita hamil dan janin merasa selesa.

2. Lakukan senaman secara berkala

Kekal aktif dapat membantu wanita hamil merasa santai dan selesa. Ia juga dapat mengurangkan risiko komplikasi semasa hamil. Wanita hamil disarankan untuk terus bersenam selama 30 minit setiap hari atau beberapa hari dalam seminggu.

Jenis sukan yang boleh dilakukan oleh wanita hamil adalah berenang, berjalan kaki, latihan Kegel, dan juga yoga. Untuk lebih selamat, wanita hamil juga dapat berjumpa doktor terlebih dahulu agar mereka diberi pilihan jenis senaman yang sesuai dengan keadaan wanita hamil.

3. Bergerak perlahan

Agar tidak jatuh atau mungkin merasa sakit pada bahagian badan tertentu, wanita hamil disarankan melakukan semua aktiviti dengan berhati-hati dan perlahan. Contohnya, jangan berjalan terburu-buru atau menukar kedudukan dengan cepat. Sekiranya anda berasa letih, berehat sebentar dan menarik nafas lega.

4. Pakai pakaian yang longgar dan selesa

Wanita hamil juga harus memperhatikan pakaian yang dipakai. Jangan gunakan pakaian yang ketat, kerana dapat membatasi jarak gerakan, menyebabkan sesak nafas, dan juga sakit tulang rusuk. Pilih pakaian longgar dengan kain bernafas.

5. Mengawal berat badan

Kehamilan bukanlah alasan untuk tidak memperhatikan berat badan. Semasa anda hamil, pilih makanan berkhasiat dan jangan kenyang tetapi kekurangan nutrien. Pemilihan makanan dan minuman secara sembarangan boleh menyebabkan wanita hamil menambah berat badan secara drastik, berbanding sebelum kehamilan. kamu tahu. Berat badan berlebihan semasa mengandung juga boleh menyebabkan sakit belakang, tulang rusuk, sukar bergerak, dan sesak nafas.

Sekiranya rasa sakit di tulang rusuk tidak hilang setelah wanita hamil melakukan perkara di atas, maka tidak ada salahnya berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang selamat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found