Keluarga

Busui, Ayuh, Ketahui Kelebihan Penyusuan Susu Sehingga 2 Tahun

Penyusuan susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan sangat baik untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Namun, mungkin ada ibu yang tidak mengetahui bahawa menyusukan bayi mereka lebih dari 6 bulan mempunyai banyak kelebihan. Ingin tahu apa kelebihannya? Ayuh, lihat ulasannya di sini.

Susu ibu mempunyai banyak manfaat untuk bayi, mulai dari meningkatkan daya tahan tubuh, menyediakan semua nutrien yang diperlukannya, hingga mendukung pertumbuhan dan perkembangan otak. Selain itu, susu ibu adalah sumber nutrien yang paling mudah dicerna dan selamat untuk saluran pencernaan bayi.

Serangkaian kelebihan penyusuan susu ibu lebih dari 6 bulan

Sejak lahir hingga usia 6 bulan, bayi sebenarnya hanya memerlukan susu ibu, tanpa tambahan makanan atau minuman. Namun, ketika berusia 6 bulan, penyusuan susu ibu saja tidak mencukupi untuk keperluannya. Akibatnya, dia perlu diberi makanan pelengkap kepada susu ibu atau makanan pelengkap.

Walaupun anda sudah makan makanan padat, itu tidak bermakna Busui harus berhenti menyusukan anak anda, bukan? Sesungguhnya, penyusuan susu ibu secara eksklusif disarankan sehingga bayi berusia 6 bulan. Namun, meneruskan penyusuan sehingga bayi berusia 2 tahun sebenarnya mempunyai faedah yang luar biasa.

Berikut adalah beberapa kelebihan penyusuan sehingga usia 2 tahun:

1. Elakkan memakan makanan yang tidak sihat

Satu kajian mendapati bahawa bayi yang menyusui secara langsung sehingga usia 2 tahun cenderung mempunyai tabiat makan yang sihat. Anak-anak makan lebih banyak sayur-sayuran dan kurang makan gula-gula dan makanan segera.

Ini tentu akan sangat bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, kerana pengambilan nutrisi yang dia dapatkan menjadi lebih berkualiti dan sihat untuk tubuhnya. Di samping itu, dia juga akan menghindari pelbagai jenis penyakit seperti tekanan darah tinggi dan diabetes.

2. Mengurangkan risiko kegemukan

Busui perlu tahu bahawa kegemukan tidak hanya berlaku pada orang dewasa, tetapi juga dapat terjadi pada bayi dan anak-anak. Kanak-kanak yang gemuk pada masa kanak-kanak cenderung mengalami kegemukan pada masa dewasa. Ini akan meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti asma, kolesterol tinggi, dan diabetes.

sekarangMenyusukan bayi sehingga berusia 2 tahun dikatakan membuat dia lebih sedar akan isyarat kenyang dan kelaparan, jadi dia tahu kapan hendak makan dan kapan harus berhenti. Kemampuan ini akan berterusan hingga dewasa dan membuatnya terhindar dari kebiasaan makan berlebihan yang boleh memicu kegemukan.

3. Perkembangan sistem pembiakan anak lebih optimum

Satu kajian menunjukkan bahawa penyusuan susu ibu hingga usia 2 tahun dapat mengoptimumkan perkembangan sistem pembiakan bayi, terutama pada bayi lelaki. Memperpanjang penyusuan selepas penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk bayi lelaki diketahui dapat mengurangkan risiko anak-anak mempunyai sperma yang kurang berkualiti ketika mereka membesar.

4. Meningkatkan kecerdasan kanak-kanak

Satu kajian menunjukkan bahawa memperpanjang penyusuan susu ibu hingga usia 2 tahun dapat meningkatkan kemampuan kognitif anak-anak. Di samping itu, ini juga diketahui dapat mengukuhkan kedekatan anak dengan ibunya sehingga dia remaja.

5. Mengurangkan risiko mengalami gangguan mental pada masa remaja

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, penyusuan susu ibu selama lebih dari 6 bulan dapat mengeratkan hubungan antara ibu dan anak sehingga anak itu remaja. Dan ini dapat melindungi kanak-kanak dari gangguan kesihatan mental dan juga penyalahgunaan dadah.

Selain bermanfaat untuk bayi, penyusuan susu ibu selama 2 tahun juga baik untuk ibu. kamu tahu. Aktiviti ini mampu membakar kalori Busui, sehingga berat badan semasa hamil dapat menyusut secara perlahan.

Selain itu, tahap hormon yang berperanan dalam meningkatkan rasa lapar cenderung menurun ketika menyusui. Ini menjadikan selera Busui lebih terkawal dan mengurangkan keinginan Busui untuk makan pelbagai makanan yang merosakkan lidah tetapi tidak sihat untuk tubuh.

Sama ada menyusu selama 6 bulan atau sehingga 2 tahun, kedua-duanya sama bermanfaat untuk Busui dan Little One, Macam mana boleh jadi. Sebenarnya, penyusuan susu ibu selama lebih dari 2 tahun masih boleh memberi kesan kepada anak dan ibu.

Perkara penting yang mesti diingat oleh Busui ialah penyusuan susu ibu sangat berguna untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Oleh itu, cuba berikan susu ibu kepada si kecil anda, ya. Sekiranya Busui mempunyai masalah semasa menyusu, anda harus berjumpa dengan perunding laktasi untuk mendapatkan arah yang betul.