Kehidupan yang sihat

8 Langkah Mudah Mencegah Berdengkur

Berdengkur adalah keadaan biasa bagi sesetengah orang. Keletihan secara amnya mendorong seseorang untuk berdengkur semasa tidur. Walau bagaimanapun, keluhan ini juga boleh menjadi tanda penyakit, terutama jika dengkurannya kuat dan sudah lama berlaku.

Berdengkur atau berdengkur adalah keadaan ketika seseorang mengeluarkan suara dari hidung dan mulutnya ketika tidur. Sekiranya tidak dirawat, kebiasaan berdengkur dapat membuat seseorang kekurangan oksigen.

Hasilnya, dia akan merasa kurang bertenaga dan tidak segar ketika bangun tidur, walaupun waktu tidurnya sangat sesuai.

Inilah Yang Terjadi Ketika Anda Mendengkur

Semasa bernafas, udara akan masuk melalui hidung atau mulut untuk mengalir ke paru-paru sehingga oksigen dapat diambil. Apabila saluran udara, seperti hidung, mulut, dan tekak menjadi sempit atau cacat, aliran udara tersumbat dan menyebabkan tekanan tinggi.

Tekanan ini dapat menyebabkan getaran suara dan menghasilkan suara, sehingga berdengkur atau berdengkur. Uniknya, hampir kebanyakan orang dewasa mengalami atau sering berdengkur.

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan seseorang berdengkur ketika tidur, seperti kegemukan, tabiat minum dan merokok, posisi tidur tertentu, atau kelainan pada hidung dan tekak. Kadang-kadang, berdengkur tidur juga boleh berlaku kerana amandel yang membesar. Ini sering berlaku pada kanak-kanak.

Ada Yang Menyebabkan Seseorang Selalunya Berdengkur

Mungkin selama ini anda tidak tahu bahawa berdengkur boleh menjadi tanda penyakit serius, seperti sleep apnea atau sleep apnea apnea tidur.

Keadaan ini adalah gangguan tidur yang menyebabkan penderita berhenti bernafas beberapa saat ketika tidur, sehingga mengurangkan kadar oksigen dalam darah.

Apnea tidur boleh menyebabkan gejala dalam bentuk tidur yang buruk, merasa kurang bertenaga setelah bangun tidur, kelemahan, dan kesukaran untuk menumpukan perhatian. Dalam kes yang teruk, apnea tidur boleh menyebabkan kematian secara tiba-tiba.

Selain dari sleep apnea, berdengkur yang teruk atau berterusan juga boleh disebabkan oleh beberapa penyakit kronik atau keadaan perubatan lain, seperti:

  • strok
  • Diabetes
  • Tekanan darah tinggi
  • Gangguan hidung, seperti penyimpangan septum hidung, rinitis alergi, dan jangkitan
  • Obesiti
  • Penyakit jantung
  • Tabiat minum minuman beralkohol
  • Kecacatan tekak

Selain beberapa perkara di atas, berdengkur juga boleh disebabkan oleh faktor lain, seperti posisi tidur, keletihan, kesan sampingan pil tidur, dan kelainan pada kelenjar tiroid.

Cara Melanggar Kebiasaan dan Mencegah Berdengkur

Berdengkur yang berlaku sekali-sekala, terutama ketika anda merasa letih, pada umumnya bukanlah perkara yang berbahaya. Namun, keluhan ini boleh menjadi masalah apabila suara berdengkur sangat keras, berlangsung lama, atau menyebabkan keluhan lain, seperti pening dan tidak tidur.

Untuk mencegah dan mengatasi kebiasaan berdengkur, anda boleh mencuba petua berikut:

1. Tukar posisi tidur

Kedudukan tidur tertentu boleh menyebabkan berdengkur. Penyelidikan menunjukkan bahawa tidur di punggung dengan kepala diangkat dapat mempermudah berdengkur.

Ini boleh berlaku kerana tidur di punggung dapat membuat pangkal lidah dan bumbung mulut menutupi dinding kerongkong, menyebabkan getaran suara semasa tidur. Untuk menjangka ini, cubalah tidur di sebelah anda.

2. Dapatkan tidur yang cukup

Kurang tidur atau mempunyai jadual tidur yang kurang baik dapat menyebabkan anda berdengkur kerana keletihan. Oleh itu, cubalah berehat secukupnya dengan tidur selama 7-9 jam setiap hari.

3. Elakkan minuman beralkohol dan pil tidur

Kebiasaan meminum minuman beralkohol diketahui membuat seseorang sering berdengkur atau memburukkan lagi keluhan. Selain itu, kesan sampingan dari pil tidur juga dapat memicu anda untuk berdengkur.

Pil tidur atau minuman beralkohol boleh membuat anda lebih cepat tertidur, tetapi ia juga dapat mengendurkan otot leher. Kesannya, anda akan mudah berdengkur atau berdengkur semasa tidur.

4. Minum banyak air

Apabila badan mengalami dehidrasi atau dehidrasi, lendir di hidung dan tekak menjadi lebih melekit dan sukar dikeluarkan. Ini juga boleh menjadi penyebab berdengkur.

Oleh itu, untuk mengelakkan berdengkur, anda perlu minum air secukupnya setiap hari. Orang dewasa disarankan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari untuk memenuhi keperluan cecair badan.

5. Basuh hidung anda dengan air garam

Berdengkur juga dapat terjadi karena pembengkakan di hidung, misalnya karena kerengsaan, alergi, atau jangkitan. Untuk memperbaikinya, anda boleh mencuci hidung dengan larutan air garam. Caranya adalah dengan menyemburkan air garam ke hidung dengan alat yang disebut netipot.

Langkah ini juga baik untuk mencegah dan merawat resdung secara semula jadi di rumah. Selain itu, mandi air panas sebelum tidur dapat mengelakkan anda berdengkur.

6. Mengekalkan berat badan yang ideal

Menurunkan berat badan boleh menjadi cara untuk mengatasi berdengkur, terutama untuk aduan berdengkur yang terjadi akibat kegemukan. Namun, aduan berdengkur juga dapat terjadi pada orang yang kurus.

Oleh itu, jaga berat badan anda dengan makan makanan berkhasiat dan bersenam secara teratur.

7. Berhenti merokok dan jauhkan dari asap rokok

Merokok dan kebiasaan menghirup asap rokok (pasif merokok) boleh menjadikan hidung, tekak, dan paru-paru bermasalah dan berdengkur lebih kerap. Jadi, untuk mencegah dan mengatasi aduan berdengkur, cubalah berhenti merokok.

8. Jaga kebersihan bilik tidur

Alergi atau kerengsaan pada hidung dan tekak boleh menjadi penyebab kerap berdengkur semasa tidur, terutamanya jika anda mempunyai sejarah alahan.

Untuk mengelakkan ini, cubalah sentiasa menjaga kebersihan bilik tidur. Basuh dan ganti selimut, sarung bantal, guling, dan sprei setiap minggu, untuk mengelakkan tungau atau kutu. Selain itu, bersihkan juga pelbagai perabot di dalam bilik.

Kebiasaan berdengkur secara umum dapat diatasi dengan menerapkan beberapa cara di atas. Namun, jika disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, masalah tidur mungkin perlu dirawat oleh doktor dengan ubat, terapi CPAP, atau pembedahan.

Sekiranya anda telah mencuba beberapa petua untuk mencegah berdengkur di atas, tetapi anda masih mengalami keluhan berdengkur dan malah mengganggu orang di sekitar anda, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.