Keluarga

Mengapa Wanita Hamil Berpeluh Selalunya?

Berpeluh berlebihan adalah keadaan yang sering diadukan oleh kebanyakan wanita hamil. Peluh malah boleh muncul walaupun wanita hamil tidak aktif atau ketika berada di bilik yang sejuk. Mengapa keadaan ini berlaku?

Pada dasarnya, berpeluh adalah usaha badan untuk menyejukkan badan ketika badan terasa panas. Cecair peluh dihasilkan oleh kelenjar peluh di kulit.

Walau bagaimanapun, badan kadang-kadang dapat banyak berpeluh walaupun cuaca tidak panas. Keadaan ini agak kerap dialami oleh wanita hamil. Adakah berpeluh banyak semasa kehamilan adalah normal? Apa yang menyebabkan wanita hamil sering berpeluh dan bagaimana mengatasinya?

Berpeluh banyak semasa mengandung dan penyebabnya

Biasanya, orang akan berpeluh ketika memakai pakaian yang terlalu tebal, banyak bergerak, berada di dalam bilik panas, atau makan makanan pedas. Walau bagaimanapun, wanita hamil dapat banyak berpeluh walaupun mereka tidak melakukan perkara ini.

Berpeluh berlebihan adalah keadaan biasa yang dialami oleh wanita hamil. Sebabnya ialah, ketika anda berdua, badan akan bekerja lebih keras dengan pelbagai cara, sehingga menjadikan wanita hamil berpeluh lebih banyak.

Berikut adalah beberapa sebab mengapa wanita hamil banyak berpeluh:

Peningkatan aliran darah dan metabolisme

Semasa mengandung, jumlah darah anda akan meningkat sekitar 40% atau lebih. Peningkatan jumlah darah ini berlaku kerana tubuh wanita hamil berusaha memenuhi keperluan darah dan pemakanan janin.

Ini mengepam sejumlah besar darah ke seluruh badan dapat meningkatkan suhu badan, jadi wanita hamil lebih banyak berpeluh.

Penambahan berat badan

Setiap wanita hamil mengalami kenaikan berat badan sekitar 11–15 kg. Beban tambahan menjadikan badan ibu hamil berpeluh lebih banyak, terutama ketika melakukan aktiviti harian.

Perubahan hormon

Semasa mengandung, hormon di dalam badan wanita hamil akan meningkat. Hormon kehamilan yang meningkat, seperti estrogen dan progesteron, dapat menjadikan metabolisme wanita hamil meningkat sambil mencetuskan kelenjar peluh yang lebih aktif. Inilah yang menjadikan wanita hamil berpeluh lebih kerap.

Petua agar ibu hamil tidak banyak berpeluh

Rasa panas, terutamanya pada waktu malam, adalah perkara biasa bagi wanita hamil. Walau bagaimanapun, wanita hamil boleh melakukan petua berikut untuk tetap selesa dan mengurangkan berpeluh berlebihan:

1. Pilih pakaian yang dapat menyerap peluh

Ketika berpeluh, wanita hamil boleh memakai pakaian yang diperbuat daripada kapas atau linen. Bahan pakaian ini dapat menyerap peluh dengan baik dan membuat wanita hamil berasa lebih sejuk.

Selain itu, wanita hamil juga disarankan untuk memilih pakaian yang selesa dan tidak terlalu sempit. Elakkan juga memakai pakaian secara berlapis kerana boleh membuat peluh badan ibu hamil lebih banyak.

2. Pastikan bilik sentiasa sejuk

Gunakan kipas atau penghawa dingin (AC) untuk menjadikan bilik lebih sejuk. Elakkan berada di luar terlalu lama pada hari yang panas.

Namun, wanita hamil juga masih perlu aktif dan bersenam untuk kekal sihat. Untuk membantu menyejukkan badan, wanita hamil boleh memilih sukan yang tidak banyak berpeluh, seperti berenang.

3. Mandi dengan air suam

Wanita hamil mungkin berpendapat bahawa mandi dengan air sejuk dapat menyejukkan badan. Sebenarnya, ini tidak benar. Hujan sejuk sebenarnya menjadikan badan tetap panas dan banyak berpeluh. Sekiranya anda ingin membuat badan anda terasa sejuk, wanita hamil boleh mandi dengan air biasa atau air suam.

4. Segera lap peluh yang muncul

Sentiasa bawa tuala kecil atau tisu basah dengan anda setiap kali anda bergerak atau bahkan semasa anda tidur. Oleh itu, wanita hamil dapat segera mengelap peluh sehingga badan tetap kering.

5. Elakkan makanan tertentu

Elakkan atau hadkan pengambilan makanan dan minuman yang dapat meningkatkan suhu badan dan pengeluaran peluh, seperti makanan pedas dan minuman yang mengandungi kafein dan alkohol.

Untuk memastikan tubuh ibu hamil tetap sejuk, cubalah makan buah-buahan dan sayur-sayuran yang mengandungi banyak air, seperti tembikai, jeruk, tembikai, dan timun.

6. Keperluan cecair badan yang mencukupi

Untuk memenuhi keperluan cecair badan dan menyejukkan badan, ibu hamil perlu minum air secukupnya. Wanita hamil disarankan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari.

Wanita hamil juga perlu minum lebih banyak air ketika banyak berpeluh supaya cecair badan yang hilang melalui peluh diganti dengan segera. Ini penting agar wanita hamil tidak mengalami dehidrasi.

Berpeluh banyak semasa mengandung adalah keadaan biasa bagi wanita hamil. Namun, wanita hamil masih harus berwaspada. Kadang-kadang, berkeringat banyak semasa kehamilan juga disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti gangguan tiroid, jangkitan, gula darah rendah, kesan sampingan ubat-ubatan, kegelisahan dan tekanan yang berlebihan.

Oleh itu, jika wanita hamil sering berpeluh dan merasa terganggu oleh keadaan ini, anda harus berjumpa pakar sakit puan. Wanita hamil juga perlu segera berjumpa doktor sekiranya berpeluh berlebihan disertai gejala lain, seperti demam, badan terasa lemah, berdebar-debar dada, dan sesak nafas.