Kesihatan

Mengenali Tanda dan Gejala Sindrom Williams

Sindrom Williams adalah gangguan genetik yang jarang berlaku yang menyebabkan pertumbuhan dan perkembangan terganggu. Keadaan ini sangat jarang berlaku dan hanya berlaku pada 1 dari 10 ribu orang. Biasanya, gangguan genetik telah diketahui sejak bayi dilahirkan, kerana terdapat beberapa tanda "tipikal" yang dihidap oleh penghidapnya.

Sindrom Williams disebabkan oleh gangguan genetik. Walau bagaimanapun, sindrom Williams boleh menyerang sesiapa sahaja, termasuk orang yang tidak mempunyai sejarah penyakit ini dalam keluarga mereka.

Tanda Anak Anda Mengalami Sindrom Williams

Sindrom Williams dicirikan oleh beberapa tanda dan keadaan yang khas, iaitu:

1. Wajah yang unik dan tersendiri

Kanak-kanak dengan sindrom Williams mempunyai wajah yang unik dan khas, iaitu dahi yang lebar, hidung yang lebih pendek dengan hujung yang lebar, pipi yang montok, mulut yang lebar, dan bibir yang tebal. Sebagai orang dewasa, orang dengan sindrom Williams cenderung mempunyai wajah yang lebih panjang dan kurus.

2. Keadaan pergigian yang tidak normal

Kanak-kanak dengan sindrom Williams mempunyai gigi yang tidak normal. Gigi mereka tumbuh tidak teratur, kecil, dan longgar.

3. Pertumbuhan perlahan

Bayi yang baru lahir dengan sindrom Williams cenderung kekurangan berat badan. Biasanya orang dengan sindrom ini akan mengalami gangguan pertumbuhan, sehingga ketika mereka dewasa, orang yang mengalami sindrom Williams pada umumnya pendek.

4. Kesukaran menyusu

Kanak-kanak dengan sindrom Williams juga mengalami masalah makan, seperti kesukaran menelan dan kecenderungan untuk makan dengan sangat perlahan.

5. Pendengaran sensitif

Orang dengan sindrom Williams lebih sensitif terhadap bunyi. Mereka bahkan boleh terkejut apabila mendengar suara pada kelantangan normal.

6. Kolik yang kerap

Bayi dengan sindrom Williams lebih cenderung menghidap kolik. Kolik sering dikaitkan dengan hiperkalsemia, iaitu kadar kalium yang tinggi dalam darah, yang sering terjadi pada orang dengan sindrom Williams.

7. Perkembangan perlahan

Tanda seterusnya sindrom Williams adalah perkembangan perlahan. Kanak-kanak dengan sindrom Williams mengalami kelewatan dalam bercakap atau berjalan. Kanak-kanak dengan sindrom Williams juga lebih cenderung menghidap ADHD.

8. Gangguan jantung dan saluran darah

Orang dengan sindrom Williams juga boleh mengalami kelainan di jantung, seperti penyempitan aorta dan arteri.

9. Gangguan buah pinggang

Walaupun tidak selalu, beberapa orang dengan sindrom William juga dapat mengalami kelainan pada struktur dan fungsi ginjal.

10. Gangguan otot dan sendi

Tanda sindrom Williams seterusnya adalah adanya kelainan pada otot dan sendi. Orang dengan sindrom Williams cenderung mempunyai otot yang lemah dan koordinasi motor yang lemah.

Selain kelainan fizikal, orang dengan sindrom Williams rendah juga cenderung mempunyai tahap kecerdasan atau IQ yang rendah. Tetapi mereka cenderung bergaul dan tidak takut untuk berinteraksi dengan orang asing.

Dengan pelbagai gangguan ini, merawat dan membantu kanak-kanak dengan sindrom Williams bukanlah perkara yang mudah. Anda harus bersabar dan selalu memeriksa kesihatannya kepada doktor agar keadaannya sentiasa dipantau.

Namun, anda tidak perlu putus asa. Walaupun gangguan ini mempengaruhi banyak aspek, kanak-kanak dengan sindrom Williams biasanya cepat belajar perkara baru. Mereka juga dapat bertutur dan membaca dengan baik, ada di antaranya yang mempunyai bakat dalam muzik.