Keluarga

Pelbagai cara melahirkan secara normal tanpa rasa sakit

Melahirkan adalah proses yang menyakitkan dan bahkan boleh mengancam nyawa. Tetapi sebenarnya, ada cara agar wanita hamil dapat melahirkan secara normal tanpa rasa sakit. Untuk mengatasinya dengan lancar, ketahui pelbagai pilihan kaedah dan ubat untuk menghilangkan rasa tidak selesa semasa proses persalinan.

Kesakitan adalah salah satu tanda bahawa persalinan sudah dekat. Terdapat pelbagai kaedah dan ubat untuk membantu ibu hamil melahirkan secara semula jadi tanpa rasa sakit. Anda boleh berjumpa dengan cara ini dengan doktor anda, untuk mendapatkan langkah rawatan terbaik untuk mengatasi kesakitan semasa melahirkan anak.

Pelbagai Pilihan Dadah dan Kaedah

Penggunaan ubat untuk melancarkan buruh boleh dilakukan selagi berada di bawah pengawasan pakar obstetrik. Berikut adalah jenis ubat dan kaedah penghantaran yang boleh digunakan:

 • Anestetik tempatan

  Anestetik tempatan sering digunakan oleh doktor untuk menghilangkan rasa sakit pada faraj atau di sekitar faraj. Ubat ini biasanya diberikan untuk mengurangkan rasa sakit jika diperlukan sayatan di kawasan sekitar faraj atau episiotomi. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak dapat mengurangkan kesakitan semasa bersalin.

 • Anestesia Epidural

  Anestesia epidural juga boleh digunakan semasa bersalin. Anestetik ini diberikan melalui suntikan di kawasan belakang, melalui tiub khas yang disebut kateter epidural. Tiub ini dimasukkan ke dalam rongga saraf tunjang. Anestetik epidural mula berfungsi dalam 10-20 minit selepas ubat disuntik.

 • Anestesia tulang belakang-epidural gabungan (tulang belakang gabungan - epidural / CSE)

  Ubat itu diberikan melalui suntikan ke rongga yang melapisi tulang belakang. Anestetik CSE berfungsi sejurus selepas suntikan dan akan bertahan lebih lama. Sekiranya tenaga kerja anda berpanjangan, anestetik boleh diberikan melalui kateter epidural.

 • Gas Entonoks

  Entonox adalah gabungan gas oksida nitrat dan oksigen yang dapat membantu mengurangkan kesakitan semasa bersalin. Gas ini dapat dihirup dengan nafas dalam-dalam dari topeng yang boleh anda pegang. Malangnya, kaedah ini belum biasa digunakan di Indonesia.

 • Suntikan Pethidine

  Suntikan Pethidine diberikan ke otot punggung atau paha. Selain membuat tenang, suntikan ini berperanan untuk mengurangkan kesakitan.

 • Melahirkan di dalam air

  Sebilangan hospital menyediakan kemudahan penghantaran di kolam kecil atau tab berisi air suam. Kaedah kelahiran disebut kelahiran air Ini dipercayai menjadikan kesakitan yang berkaitan dengan pengecutan rahim menjadi lebih ringan dan wanita hamil merasa lebih selesa.

 • Hypnobirthing

  Hypnobirthing adalah teknik untuk menjaga wanita tenang dan selesa semasa bersalin. Melalui kaedah hipnosis, anda dapat mengatur tekanan dan tindak balas kesakitan dengan lebih baik sehingga otot rahim dapat berfungsi dengan berkesan. Kaedah ini juga dapat membantu tubuh mendapatkan oksigen yang mencukupi semasa bersalin.

  Penyelidikan menunjukkan bahawa wanita yang menggunakan teknik ini mengalami kesakitan dan kegelisahan yang lebih sedikit, pelebaran serviks yang lebih cepat, dan masa pemulihan yang lebih pendek selepas melahirkan.

Mempelajari proses melahirkan dapat membuat anda lebih bersedia. Dengan begitu, peluang untuk melahirkan secara semula jadi tanpa rasa sakit adalah lebih tinggi. Sementara menunggu kelahiran anak kecil anda, cubalah terus bergerak dengan berjalan-jalan ringan atau berlutut di bilik bersalin. Juga penting untuk mengatur corak pernafasan yang baik, caranya adalah dengan menarik nafas dalam-dalam, fokus dan menenangkan fikiran, kemudian menghembuskan nafas.

Sekiranya boleh, undang orang terdekat, seperti suami, ibu, atau rakan, untuk menemani anda semasa bersalin. Mereka dapat memberikan sokongan moral, dan juga memberikan urutan ringan untuk mengurangkan kesakitan semasa bersalin secara normal.