Keluarga

Makan Sebelum Bersalin, Selamat atau Berbahaya?

Wanita hamil mungkin pernah mendengar bahawa wanita hamil yang akan melahirkan dilarang makan atau minum. Adakah larangan minum dan makan sebelum melahirkan benar atau hanya mitos?

Sebenarnya, tidak semua wanita hamil dilarang minum dan makan sebelum melahirkan. Wanita hamil secara amnya dilarang minum dan makan jika ingin diberi anestesia, baik untuk mengurangkan sakit buruh atau ketika mereka ingin menjalani pembedahan caesar.

Ini dilakukan untuk mengurangkan risiko pneumonia aspirasi akibat penyedutan makanan dan minuman ke paru-paru, yang sering terjadi kerana penggunaan anestetik.

Walau bagaimanapun, risiko kejadian ini sangat rendah jika wanita hamil menjalani kelahiran normal dan keadaan wanita hamil itu sihat dan tidak mengalami komplikasi kehamilan.

Makan dan Minum Sebelum Bersalin

Oleh itu, bolehkah wanita hamil makan dan minum sebelum melahirkan? Jawapannya adalah ya. Terdapat beberapa kajian yang menyatakan bahawa ia tidak membahayakan wanita hamil atau janin.

Wanita hamil sebenarnya memerlukan lebih banyak pengambilan tenaga dari makanan dan minuman sebelum bersalin. Ini kerana proses buruh boleh berlangsung berjam-jam dan akan menghabiskan banyak tenaga.

Sekiranya anda tidak mendapat cukup makanan dan minuman, tubuh wanita hamil akan merasa lemah dan kekurangan tenaga ketika menghadapi kelahiran anak dan berisiko mengalami dehidrasi.

Pelbagai keadaan ini berpotensi untuk menghambat proses persalinan dan menjadikan tenaga kerja lebih lama, sehingga mempertaruhkan keadaan wanita hamil dan janin.

Pilihan Minuman dan Makanan Sebelum Bersalin

Sebelum bersalin, wanita hamil digalakkan makan bahagian kecil tetapi kerap. Ini dilakukan untuk mengelakkan loya dan muntah makan terlalu banyak.

Selain itu, perhatikan jenis makanan yang dimakan. Sebelum bersalin, wanita hamil disarankan untuk menghindari makanan berlemak dan pedas kerana boleh menyebabkan mual dan iritasi pada perut.

Berikut adalah beberapa pilihan makanan yang baik untuk dimakan sebelum melahirkan:

1. Makanan karbohidrat

Karbohidrat adalah pilihan makanan yang baik sebelum melahirkan kerana mudah dicerna dan dapat memberi tenaga kepada ibu hamil secara beransur-ansur. Pengambilan karbohidrat boleh didapati dari beras, roti gandum, kentang, ubi jalar, oatmeal, atau biskut.

2. Makanan berprotein tinggi

Wanita hamil juga disarankan untuk makan makanan yang mengandungi protein untuk meningkatkan tenaga sebelum bersalin. Jenis makanan protein yang boleh diambil oleh wanita hamil termasuk telur, ikan, yogurt, keju, kacang, dan tempe dan tahu.

3. Buah-buahan

Buah mengandungi banyak vitamin, mineral, dan juga air yang baik untuk tubuh. Untuk memenuhi keperluan pemakanan semasa melahirkan anak, wanita hamil boleh memakan buah secara langsung setelah mencuci atau memprosesnya menjadi jus atau jus smoothie.

4. Beberapa jenis minuman

Semasa melahirkan anak, wanita hamil perlu mendapat pengambilan cecair yang mencukupi agar mereka tidak mengalami dehidrasi. Air, air kelapa, atau minuman isotonik boleh menjadi pilihan pengambilan cecair yang baik jika ibu hamil merasa dahaga sebelum proses kelahiran. Walau bagaimanapun, elakkan minuman bersoda, kopi, alkohol, atau minuman berasid, seperti jus oren.

Syarat yang Memerlukan Wanita Hamil Berpuasa Sebelum Melahirkan

Walaupun masih dibenarkan minum dan makan sebelum melahirkan, ada beberapa syarat yang menyebabkan wanita hamil harus berpuasa beberapa jam sebelum melahirkan, iaitu:

Melahirkan secara pembedahan caesar

Wanita hamil yang melahirkan secara caesar dinasihatkan untuk tidak makan apa-apa sekurang-kurangnya 6 jam sebelum operasi. Ini perlu dilakukan terutamanya jika bahagian caesar dilakukan di bawah anestesia umum atau anestesia umum.

Sekiranya seorang wanita hamil tidak mengosongkan perutnya ketika menjalani pembedahan caesar di bawah anestesia umum, maka ada kemungkinan makanan di dalam perut akan muntah dan masuk ke dalam paru-paru apabila kesan anestetik mula berfungsi.

Walau bagaimanapun, kebanyakan bahagian caesar tidak dilakukan di bawah anestesia umum, tetapi dengan anestesia epidural atau tulang belakang, sehingga wanita hamil tidak kehilangan kesedaran sepenuhnya.

Menggunakan ubat opioid

Penggunaan ubat opioid untuk mengurangkan kesakitan semasa bersalin juga dapat meningkatkan risiko wanita hamil muntah. Oleh itu, doktor boleh menasihati wanita hamil agar tidak makan dan minum lebih banyak sebelum bersalin, sekiranya wanita hamil diberi ubat opioid.

Mendapat epidural

Kadang kala, doktor juga menasihatkan wanita hamil agar tidak makan dan minum sekiranya ibu akan menjalani anestesia epidural sebelum menjalani proses bersalin, terutamanya jika wanita hamil telah diberi ubat oksitosin untuk menguatkan pengecutan otot-otot rahim.

Walau bagaimanapun, di beberapa hospital, wanita hamil masih dibenarkan makan dan minum walaupun wanita hamil akan menerima anestesia epidural.

Sekiranya wanita hamil akan melahirkan secara normal dan wanita hamil dan janinnya sihat, maka wanita hamil itu dibenarkan minum dan makan makanan sebelum melahirkan.

Namun, untuk menentukan sama ada wanita hamil dibenarkan makan dan minum semasa melahirkan, anda harus bertanya kepada pakar obstetrik atau bidan yang membantu wanita hamil semasa proses kelahiran.