Keluarga

Adakah selamat menggunakan bedak bayi?

Penggunaan bedak bayi sering diperdebatkan. Sebilangan orang mengatakan bahawa serbuk longgar itu berbahaya, sementara yang lain mengatakan bahawa serbuk longgar itu selamat digunakan pada bayi. Mana satu yang betul? Lihat penjelasan di bawah.

Serbuk bayi biasanya diperbuat daripada serbuk talcum (magnesium silikat) atau tepung jagung. Serbuk bayi sebenarnya telah lama digunakan, tetapi baru-baru ini dikhabarkan bahawa penggunaan bedak bayi mempunyai risiko kesan sampingan yang serius, seperti barah.

Risiko di Sebalik Penggunaan Serbuk Bayi

Tidak sedikit ibu bapa yang percaya bahawa bedak bayi dapat mencegah dan merawat ruam lampin di sekitar punggung dan kawasan kemaluan. Namun, adakah ia benar-benar berkesan? Sebenarnya, kelebihan penggunaan bedak longgar pada bayi tidak terbukti sepenuhnya dari segi perubatan.

Selain itu, serbuk talcum dan peluh serta air kencing bayi boleh merengsakan kulit. Jadi, penggunaan serbuk longgar yang tidak disertai dengan usaha menjaga kebersihan yang baik sebenarnya boleh menyebabkan atau memburukkan lagi ruam lampin.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa penggunaan bedak talcum pada bayi berisiko menyebabkan masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa di antaranya:

Gangguan pernafasan

Serbuk yang longgar sangat halus dan mudah mengembus ke udara. Ini menjadikan zarah serbuk dapat disedut oleh bayi semasa digunakan. Zarah-zarah ini, kedua-dua serbuk talcum atau tepung jagung, boleh merengsakan saluran pernafasan bayi dan menyebabkan masalah pernafasan.

Kanser

Serbuk longgar yang diperbuat daripada talcum dinilai dapat meningkatkan risiko barah. Ini kerana serbuk talcum biasanya mengandungi bahan berbahaya yang disebut asbestos, yang merupakan bahan karsinogenik yang menyebabkan pertumbuhan sel barah. Apabila bahan asbestos ini dihirup untuk jangka masa yang lama, risikonya adalah barah paru-paru.

Adakah perlu menggunakan bedak bayi?

Dengan risiko di atas, sebilangan pakar tidak mengesyorkan penggunaan serbuk pada bayi. Namun, Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM) menjelaskan bahawa tidak ada produk serbuk longgar yang telah didaftarkan dengan BPOM dan dijual secara bebas di pasar Indonesia yang mengandungi bahan berbahaya, sehingga aman digunakan.

Walaupun begitu, masih ada amaran bahawa bedak bayi mesti digunakan mengikut arahan penggunaan. Jangan segera mencurahkan serbuk ke badan bayi, tetapi tuangkan dan ratakan terlebih dahulu di tangan ibu. Selepas itu, sapukan serbuk pada badan si kecil.

Perkara penting yang perlu anda ingat adalah mengelakkan serbuk pada bahagian hidung dan mulut bayi supaya zarah serbuk tidak tersedut dan mengganggu pernafasannya.

Sekiranya anda masih ragu-ragu mengenai bedak bayi, cuba pertimbangkan mengapa anda menggunakan produk ini dan adakah alternatif yang lebih baik. Contohnya, jika anda menggunakan serbuk longgar untuk ruam lampin, anda boleh mencuba menggantinya dengan losyen atau Jeli petroleum.

Ibu juga boleh berjumpa doktor mengenai penggunaan bedak bayi dan keadaan si kecil. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan cadangan untuk pilihan produk yang tepat, bersama dengan arahan penggunaan yang selamat untuk si kecil anda.