Kesihatan

Virus Corona Berjangkit Tunai, Benarkah?

Virus korona adalah sejenis virus yang sangat menular dan menyebar dengan cepat. Masih banyak spekulasi yang berkaitan dengan penularan virus Corona, termasuk penularan virus Corona melalui wang tunai. Sebenarnya, bolehkah wang tunai menyebarkan virus Corona?

Wang tunai dalam bentuk kertas atau syiling adalah salah satu objek yang paling kerap disentuh dan dilalui dari satu tangan ke tangan yang lain. Kerana mereka sering disentuh dan bertukar tangan, ada banyak virus dan kuman yang menyebabkan penyakit yang melekat pada permukaan wang tunai.

Fakta mengenai Penghantaran Virus Corona Melalui Wang Tunai

Virus Corona yang menyebabkan penyakit COVID-19 dapat bertahan di permukaan objek selama beberapa jam atau hari, bergantung pada jenis permukaan, suhu, dan kelembapan objek.

Virus korona diketahui bertahan lebih lama di tempat atau permukaan yang sejuk. Sebaliknya, beberapa kajian menunjukkan bahawa virus Corona mungkin tidak bertahan di tempat yang panas, terutama yang terdedah kepada cahaya matahari yang banyak.

Pada permukaan yang terbuat dari plastik, virus Corona dapat bertahan selama 2-3 hari. Sementara itu, virus Corona dapat bertahan di permukaan logam selama 5-9 hari, tembaga selama 4 jam, kaca selama 5 hari, dan kertas selama beberapa minit hingga 5 hari.

Virus korona diketahui memasuki tubuh ketika seseorang menyentuh objek yang telah terkena virus ini dan kemudian makan dengan tangan mereka atau menyentuh hidung, mulut atau mata tanpa mencuci tangan terlebih dahulu.

Walaupun begitu, hingga kini belum ada laporan kes atau penyelidikan yang mengesahkan seseorang terkena COVID-19 dari wang tunai. Penyebaran virus Corona yang paling biasa adalah apabila seseorang mempunyai hubungan rapat dengan orang yang didiagnosis dengan COVID-19.

Selain itu, virus Corona juga diketahui menular melalui udara (udara) di bilik tertutup, sesak, dan berventilasi buruk. Dalam persekitaran seperti itu, risiko seseorang dijangkiti virus Corona akan lebih tinggi ketika mereka berlama-lama di tempat itu.

Petua Mencegah Penularan Virus Corona Melalui Wang Tunai

Walaupun risiko menyebarkan virus Corona melalui wang tunai rendah, anda masih harus waspada. Untuk lebih selamat, cubalah ikuti petua ini untuk mencegah penularan virus Corona melalui wang tunai:

Basuh tangan anda dengan kerap

Ini adalah langkah utama yang perlu dilakukan untuk mengelakkan COVID-19. Oleh itu, ingatlah untuk mencuci tangan dengan kerap menggunakan air dan sabun atau penggunaan pembersih tangan dengan sekurang-kurangnya 70% alkohol setelah menyentuh wang tunai.

Anda juga perlu mencuci tangan setelah menyentuh benda kotor, membuang sampah, atau setelah batuk dan bersin.

Memakai sarung tangan

Sekiranya pekerjaan anda menghendaki anda menyentuh wang tunai, gunakan sarung tangan sebagai alat pelindung diri dari virus Corona. Sarung tangan boleh menjadi penghalang, jadi tangan anda tidak langsung menyentuh wang tunai.

Jangan lupa untuk mencuci sarung tangan dengan kerap, jika bahannya adalah kain, ya. Sementara itu, jika sarung tangan anda digunakan untuk satu kali, sama ada plastik atau getah, pastikan anda membuangnya dan menggantinya selepas setiap penggunaan.

Anda juga tetap disarankan untuk mencuci tangan setelah melepaskan sarung tangan dan mengelakkan menyentuh wajah anda setelah menggunakan sarung tangan.

Gunakan pembasmi kuman

Sekiranya anda ingin memastikan wang tunai anda bebas daripada virus dan bakteria, anda boleh menyemburkannya dengan pembasmi kuman atau menggunakan alat yang dipanggil Pensteril UV. Untuk wang kertas yang telah disembur dengan pembasmi kuman, biarkan kering sebelum anda memasukkannya semula ke dalam dompet anda.

Sekarang, anda tidak perlu terlalu risau tentang penularan virus Corona melalui wang tunai sepanjang anda menggunakan petua di atas.

Namun, untuk lebih selamat, anda disyorkan untuk menggunakan kaedah pembayaran bukan tunai (tanpa tunai) semasa membuat transaksi, misalnya ketika membeli-belah atau memesan makanan dalam talian di talian.

Selain itu, anda juga disarankan untuk membersihkan barang-barang di sekitar anda dengan disinfektan dan menggunakan protokol kesihatan di mana sahaja anda berada. Gunakan topeng berganda, basuh tangan anda dengan kerap dan gunakan pembersih tangan, dan terpakai jarak fizikal.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penularan penyakit COVID-19 atau ingin mengesahkan kebenaran maklumat, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui berbual dalam aplikasi ALODOKTER. Dalam aplikasi ini, anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found