Keluarga

Topi keledar untuk kanak-kanak adalah wajib bagi si kecil untuk dipakai semasa dibawa menaiki kenderaan

Sehingga kini, masih ramai ibu bapa yang memandang rendah penggunaan topi keledar untuk anak-anak ketika membawa anak mereka menaiki motosikal. Sebenarnya, kanak-kanak diminta memakai topi keledar untuk menjaga keselamatan mereka. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai faedah topi keledar untuk kanak-kanak dan bagaimana cara membuat si kecil memakai topi keledar.

Kemalangan motosikal adalah kemalangan yang paling biasa di banyak negara, termasuk Indonesia. Berdasarkan Badan Pusat Statistik Provinsi DKI Jakarta, terdapat 3.132 kemalangan motosikal di Jakarta pada tahun 2018.

Inilah sebabnya mengapa penggunaan topi keledar, termasuk untuk kanak-kanak, ketika menunggang motosikal sangat penting.

Kelebihan Memakai Helmet untuk Kanak-kanak

Bukan sahaja orang dewasa diminta memakai topi keledar, kanak-kanak juga mesti dilindungi dengan topi keledar ketika menunggang motosikal.

Penggunaan topi keledar yang berkualiti untuk kanak-kanak berfungsi untuk melindungi dan meminimumkan kecederaan pada kepala dan muka anak akibat kemalangan.

Bukan hanya itu, memakai topi keledar malah dapat mengurangkan risiko kematian akibat kemalangan jalan raya. Ini dibuktikan dengan data yang menunjukkan bahawa penggunaan topi keledar yang betul semasa menunggang motosikal dapat mengurangkan risiko kematian hingga 30%.

Oleh itu, si kecil anda wajib memakai topi keledar setiap kali anda menunggangnya, tidak kira jarak perjalanan, destinasi, atau walaupun dia sudah memakai topi keledar. tali pinggang keselamatan khas motosikal.

Membiasakan diri Anak Memakai Helmet

Memakai topi keledar semasa memandu adalah wajib untuk keselamatan. Namun, membiasakan diri dengan kanak-kanak menggunakan topi keledar bukanlah perkara yang mudah. Perasaan tidak selesa dan rasa tidak bebas sering menjadi alasan kanak-kanak enggan memakai topi keledar.

Oleh itu, agar si kecil anda mahu memakai topi keledar, berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan:

1. Biarkan dia memilih topi keledar sendiri

Agar si kecil anda berminat untuk menggunakan topi keledar, anda boleh mengajaknya membeli topi keledar untuknya. Biarkan dia memilih topi keledar yang dia suka, jadi dia gembira ketika memakainya.

Walaupun anak Anda dapat memilih helmnya sendiri, pastikan helmet untuk anak itu sesuai dengan Standar Nasional Indonesia (SNI), sebagaimana diatur dalam UU No. 22 tahun 2009 mengenai Lalu Lintas dan Pengangkutan Jalan.

Berikut adalah beberapa kriteria untuk topi keledar yang memenuhi standard:

  • Mengikut ukuran kepala
  • Tutup dahi dan kepala
  • Terdapat busa setebal 3,8 cm di bahagian dalam topi keledar
  • Mempunyai permukaan luar yang keras
  • Cangkuk dagu boleh dipasang dengan sempurna

2. Jadikannya sebagai tabiat harian

Membiasakan kanak-kanak memakai topi keledar sejak usia dini akan menjadikan mereka berdisiplin untuk memakai penutup kepala ini ketika mereka dewasa.

Anda boleh memulakan dengan tabiat baik dengan mengajak anak kecil anda memakai topi keledar ketika mereka bermain basikal. Sekiranya anak anda terbiasa memakai topi keledar tanpa anda memintanya, puji inisiatif yang baik.

3. Beri contoh

Anak-anak adalah peniru yang hebat. Oleh itu, sebagai ibu bapa, anda mesti memberi contoh yang baik untuk anak-anak anda. Salah satunya memakai topi keledar ketika memandu, apatah lagi ketika berbasikal.

4. Memberi maklumat mengenai faedah memakai topi keledar

Memberi maklumat kepada anak-anak mengenai pentingnya memakai topi keledar juga merupakan perkara yang mesti anda lakukan. Beritahu si kecil bahawa topi keledar dapat melindunginya dari kecederaan kepala yang mungkin mengancam nyawa.

Anda juga boleh menerangkan mengapa pemandu memakai topi keledar ketika berlumba, jadi si kecil dapat memahami bahawa pentingnya menggunakan topi keledar untuk kanak-kanak semasa memandu.

Itu mengenai faedah topi keledar untuk kanak-kanak. Gunakan petua di atas, supaya si kecil tidak keberatan memakai topi keledar dan menjadikannya kebiasaan harian. Sekiranya anda menghadapi masalah untuk mengajar anak anda tentang pentingnya memakai topi keledar, anda boleh meminta bantuan ahli psikologi.

Kemudian ahli psikologi akan mencari kaedah terbaik untuk memberi pemahaman kepada anak anda mengenai faedah memakai topi keledar.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found