Kesihatan

Pembersih Udara Menurunkan Risiko Pendedahan kepada COVID-19

Saya sihat, pembersih air dapat mengurangkan risiko penularan virus Corona yang menyebabkan COVID-19. Alat ini diketahui dapat membersihkan dan menyaring udara dari debu, pencemaran, serta pelbagai kuman dan virus, termasuk virus Corona. Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan sebelum menggunakannya pembersih air untuk mengelakkan COVID-19.

Pembersih udara adalah alat berteknologi tinggi yang mempunyai fungsi membersihkan udara di dalam bilik. Alat ini dilengkapi dengan kipas dan penapis yang dianggap cukup berkesan dalam menyaring udara kotor. Oleh itu, udara di dalam bilik menjadi lebih bersih.

Cara-cara bekerja pembersih air senang sahaja. Alat ini akan menyedut udara di dalam bilik dengan bantuan kipas angin dan kemudian disaring menggunakan penapis. Setelah melalui proses penyaringan, udara segar dan bebas pencemaran akan dihembuskan lagi.

Alat ini umumnya disyorkan untuk menjaga kebersihan udara, terutama bagi orang yang mengalami alergi, asma, atau masalah kesihatan lain kerana terdedah kepada habuk, pencemaran, atau asap rokok. Walau bagaimanapun, beberapa penyelidikan sekarang menunjukkan bahawa pembersih air mungkin juga digunakan untuk mengurangkan risiko penularan COVID-19.

Keberkesanan Pembersih udara untuk mengelakkan COVID-19

Selain ditularkan melalui air liur atau tetesan, virus Corona yang menyebabkan COVID-19 juga dapat menular melalui udara, terutama di ruangan tertutup dan kekurangan ventilasi udara yang mencukupi.

Oleh itu, untuk menyaring udara dari virus dan mengurangkan risiko penularan COVID-19, anda boleh menggunakannya pembersih air.

Beberapa kajian membuktikan bahawa pembersih air dapat mengelakkan pendedahan kepada COVID-19. Penyelidikan ini menggunakan pembersih air dilengkapi dengan penapis HEPA (udara zarah berkecekapan tinggi) yang dapat menapis zarah 0.1−0.3 mikron.

Dari hasil kajian ini, didapati bahawa kemampuan pembersih air dengan penapis HEPA untuk mengurangkan risiko pendedahan kepada COVID-19 di bilik tertutup sehingga 65%. Sebenarnya, keberkesanan ini dapat meningkat hingga 90%, apabila digabungkan dengan penggunaan topeng.

Jadi, selain menjadikan udara lebih segar, pembersih air boleh digunakan untuk mencegah penularan COVID-19 di bilik tertutup. Walaupun begitu, ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian semasa menggunakan pembersih air untuk pencegahan COVID-19, iaitu:

  • Pastikan pembersih air dilengkapi dengan penapis HEPA.
  • Elakkan menggunakan pembersih air yang menghasilkan tahap ozon yang tinggi.
  • Laraskan tetapan sistem penapis udara (Kadar Penghantaran Udara Bersih /CADR) pembersih air dengan kawasan bilik.
  • Bersihkan atau ganti penapis secara berkala mengikut garis panduan dan pakai alat pelindung diri semasa menyentuhnya.

Penting untuk diingat, kerana dapat menyaring virus Corona, menapis pembersih air mesti dibersihkan dengan teliti. Untuk berada di sisi yang selamat, anda harus menggunakan pembersih air dengan penapis sekali pakai dan ganti setiap 2-3 bulan.

Kesimpulannya, pembersih air boleh digunakan untuk mengurangkan risiko penularan COVID-19. Namun, alat ini tidak dapat menggantikan peranan protokol kesihatan yang berlaku. Walaupun pembersih air sudah digunakan di dalam rumah, anda masih perlu menggunakan protokol kesihatan agar anda dapat dilindungi secara maksimal dari virus Corona.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan pembersih air Dalam mencegah COVID-19, anda boleh berbual terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER. Selain itu, dalam aplikasi ini anda juga dapat membuat janji temu dengan doktor di hospital dan tempahan untuk ujian COVID-19.