Kehidupan yang sihat

Sebab-sebab di Sebalik Selalunya Menyalahkan Diri Anda dan Cara Mengatasinya

Ketika mengabaikan melakukan sesuatu atau gagal mencapai matlamat, banyak orang langsung menyalahkan diri sendiri. Daripada menyelesaikan masalah, kebiasaan ini sebenarnya boleh memberi kesan buruk, kamu tahu. Ayuh, kenal pasti apakah sebab-sebab di sebalik kesalahan diri dan cara mengatasinya.

Tingkah laku menyalahkan diri sendiri atau diri-menyalahkan adalah penyeksaan emosi yang dilakukan seseorang terhadap dirinya sendiri. Sekiranya tidak ditangani dengan segera, tingkah laku ini dapat menjadi perkara refleks yang harus dilakukan pada pelbagai kesempatan, walaupun orang tersebut tidak terlibat sepenuhnya dalam masalah yang timbul.

Selain itu, terus menerus menyalahkan diri sendiri boleh menimbulkan perasaan tidak selamat yang dapat menghalang perkembangan potensi diri. Dalam kes yang lebih teruk, kebiasaan ini juga boleh menyebabkan masalah kesihatan mental.

Sebab Mengapa Sering Menyalahkan Diri

Terdapat beberapa sebab mengapa orang sering menyalahkan diri sendiri, termasuk:

1. Mempunyai keperibadian obsesif

Orang dengan keperibadian obsesif menetapkan standard terlalu tinggi dan berusaha melakukan semuanya dengan sempurna dan teratur. Mereka tidak boleh bertolak ansur dengan kesalahan, bahkan yang kecil. Orang yang mempunyai keperibadian ini cenderung menyalahkan diri sendiri sekiranya ada yang tidak kena.

2. Kebiasaan mengkritik diri sendiri

Tidak mengapa mengkritik diri sendiri. Ini sebenarnya penting untuk introspeksi dan pengembangan diri. Walau bagaimanapun, terlalu banyak mengkritik diri sendiri boleh menyebabkan mungkar, menyalahkan, atau membesar-besarkan kesalahan anda sendiri.

3. Trauma yang lalu

Tingkah laku menyalahkan diri sendiri cenderung berlaku pada orang yang pernah mengalami trauma pada masa kanak-kanak, misalnya kerana penderaan seksual.

Kanak-kanak belum memahami motif perlakuan orang lain terhadap mereka, sehingga mereka dapat merasakan bahawa kejadian traumatik itu disebabkan oleh kesalahan mereka. sekarang, pemikiran ini dapat terus meningkat dewasa, dan berkembang menjadi kebiasaan menyalahkan diri sendiri setiap kali ada sesuatu yang tidak kena.

Selain itu, mangsa membuli secara fizikal atau lisan oleh ibu bapa atau rakan juga dapat berkembang menjadi orang yang sering menyalahkan diri setiap kali mereka menghadapi masalah.

4. Kemurungan

Sebab lain mengapa orang sering menyalahkan diri mereka adalah kerana mereka tertekan. Keadaan ini akan membuat penghidap merasa tidak selamat dan merasakan bahawa semua masalah yang berlaku disebabkan olehnya.

Terlepas dari alasan di atas, kadang-kadang kesalahan diri juga sering berlaku pada orang yang terlalu baik dengan orang lain.

Cara Mengatasi Kesalahan Diri

Sekiranya anda sering menyalahkan diri sendiri, cubalah mengubah kebiasaan menyeksa diri anda seperti ini. Ayuh, gunakan cara berikut untuk mengatasi kebiasaan menyalahkan diri sendiri:

1. Akui kesilapan, jangan salahkan diri sendiri

Mengakui kesilapan dan menyalahkan diri sendiri bukan perkara yang sama, kamu tahu. Apabila anda mengakui kesilapan anda, anda akan menemui perkara-perkara yang perlu anda perbaiki dan fokus untuk memperbaikinya, bukan meratapnya. Dengan sikap ini, anda akan menjadi orang yang bertanggungjawab.

Sekiranya anda masih berfikir, "Saya selalu membuat kesilapan dan tidak dapat melakukan sesuatu dengan baik," ubah pemikiran itu menjadi pemikiran positif, seperti, "Hari ini saya melakukan kesalahan, tetapi saya akan belajar untuk tidak melakukannya lagi. "

2. Memotivasikan diri anda dengan pemikiran positif

Buat senarai kekuatan yang anda ada. Sekiranya anda menghadapi kesukaran, mintalah rakan anda untuk menyebut apa kelebihan anda. sekarang, apabila anda berada dalam kesusahan dan menyalahkan diri sendiri atas masalah tersebut, anda boleh mendorong diri anda dengan membaca catatan ini.

3. Tuangkan perasaan anda dalam buku harian

Walaupun kelihatan kuno, menuliskan peristiwa dan perasaan dalam buku harian dapat membuat anda menyedari bahawa anda tidak salah. Sekiranya ternyata anda salah, menuliskannya dapat membuat anda menyedari bahawa kesalahan anda tidak begitu besar.

Luangkan masa beberapa minit sebelum tidur untuk menuliskan perkara-perkara yang mengganggu anda dalam buku harian anda. Dengan cara itu, anda dapat merasa lebih tenang dan tidur lebih lena.

4. Ketahuilah bahawa perasaan anda sendiri juga harus dijaga

Menjaga perasaan orang lain adalah perkara yang baik. Perkara yang sama berlaku untuk menjaga diri anda. Ingat, perasaan anda juga tidak akan terluka. Dengan menanamkan ini di dalam hati anda, kebiasaan menyalahkan diri secara beransur-ansur dapat hilang.

Perkara penting yang juga perlu anda lakukan ialah menghormati dan mencintai diri sendiri. Memandang rendah dan tidak menghormati diri sendiri boleh membuat anda menyalahkan diri sendiri setiap kali ada sesuatu yang tidak kena. Akhirnya, anda akan lebih membenci diri sendiri.

Sekiranya anda biasa menyalahkan diri sendiri, kenal pasti sebab di sebalik itu dan ikuti langkah-langkah di atas untuk menanganinya. Sekiranya anda masih menyalahkan diri sendiri, apalagi sehingga ingin menyakiti diri sendiri, jangan ragu untuk berjumpa dengan ahli psikologi.