Kesihatan

Pelbagai Sebab Penurunan Kerancuan Seksual pada Wanita dan Cara Mengatasinya

Terdapat pelbagai penyebab penurunan keinginan seksual pada wanita. Adalah perlu untuk mengetahui punca keadaan ini supaya dapat diatasi dengan baik. Dengan cara itu, hubungan seksual dengan pasangan anda dapat kembali rancak.

Keinginan seksual yang menurun pada wanita umumnya dicirikan oleh beberapa gejala, seperti tidak berminat dengan aktiviti seksual, tidak mempunyai fantasi seksual, sukar untuk terangsang, dan sukar menikmati hubungan seksual.

Penurunan keinginan seksual pada wanita tidak boleh dianggap enteng kerana boleh menyebabkan kehilangan keakraban, dan bahkan boleh menyebabkan putus hubungan.

Penyebab Kerosakan Seksual yang Berkurang pada Wanita

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan wanita mengalami penurunan keinginan seksual:

1. Menderita penyakit tertentu

Wanita yang menderita penyakit kronik tertentu, walaupun penyakit itu tidak berkaitan langsung dengan aktiviti seksual, mungkin mengalami penurunan keinginan seksual.

Beberapa penyakit yang mempengaruhi penurunan keinginan seksual pada wanita termasuk barah, hipogonadisme, diabetes, obesiti, arthritis, anemia, sindrom Sheehan atau hipotiroidisme, penyakit jantung, dan gangguan sistem saraf.

2. Mengalami masalah seksual

Penyebab penurunan keinginan seksual pada wanita seterusnya adalah adanya masalah seksual, misalnya, sering merasa sakit ketika berhubungan seks atau mengalami kesukaran mencapai kepuasan (orgasme).

3. Mengambil dadah

Mengambil ubat tertentu juga diketahui dapat mengurangkan keinginan seksual pada wanita. Dadah yang dapat menyebabkan penurunan libido wanita termasuk antidepresan, ubat tekanan darah tinggi, ubat kejang, dan pil KB.

4. Mengalami perubahan hormon

Perubahan tahap hormon, seperti hormon seks, hormon tiroid, dan hormon kortisol, juga dapat menurunkan keinginan wanita untuk melakukan hubungan seks. Perubahan tahap hormon biasanya berlaku semasa kehamilan, menyusu, atau memasuki menopaus.

Perubahan hormon semasa kehamilan dan penyusuan susu ibu boleh menyebabkan perubahan bentuk badan wanita dan membuatnya mudah keletihan. Selain itu, perubahan hormon juga dapat menyebabkan perasaan tertekan yang juga mempengaruhi gairah seksual.

Selain itu, bagi wanita yang memasuki menopaus, kadar estrogen akan menurun. Ini boleh menyebabkan vagina menjadi kering, sehingga seks boleh menyakitkan. Akibatnya, penurunan libido pada masa ini adalah mungkin.

5. Menjalani gaya hidup yang tidak sihat

Tabiat merokok, minum alkohol dalam jumlah yang banyak dan dalam jangka masa panjang, dan penyalahgunaan ubat-ubatan terlarang adalah contoh gaya hidup tidak sihat yang dapat mengurangkan keinginan seksual pada wanita.

6. Mempunyai hubungan buruk dengan pasangan anda

Kedekatan emosi dengan pasangan adalah kunci keintiman dalam hubungan. Apabila kedekatan ini berkurang, gairah seksual dapat menurun, termasuk pada wanita.

Contoh perkara yang boleh mengganggu hubungan dengan pasangan termasuk:

  • Komunikasi yang lemah
  • Kurangnya keterbukaan
  • Konflik lama yang tidak dapat diselesaikan
  • Krisis kepercayaan, misalnya kerana perselingkuhan

7. Menderita masalah psikologi

Keadaan psikologi atau kesihatan mental juga boleh mempengaruhi gairah seksual, termasuk pada wanita.

Keadaan psikologi yang buruk boleh menyebabkan wanita merasa tidak senang, mengalami penurunan keyakinan diri, dan bahkan merasa tidak mempunyai harga diri lagi. Perkara-perkara ini akhirnya dapat mengurangkan keinginan seksual pada wanita.

Contoh masalah psikologi ini termasuk:

  • Tekanan
  • Gangguan kegelisahan
  • Kemurungan

Cara Mengatasi Kerosakan Seksual yang Berkurang pada Wanita

Berikut adalah cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi penurunan keinginan seksual anda sebagai wanita:

Kaunseling

Kaunseling sesuai dilakukan bersama pasangan. Dengan duduk bersama, anda dan pasangan dapat membincangkan konflik yang mempengaruhi hubungan anda, termasuk penyelesaiannya, sehingga penurunan keinginan seksual dapat meningkat lagi.

Perubahan gaya hidup

Perubahan gaya hidup, seperti makan makanan berkhasiat seimbang, berolahraga secara teratur, berhenti merokok, dan mengelakkan pengambilan minuman beralkohol dan ubat-ubatan haram, dapat memberi makan tubuh yang seterusnya dapat meningkatkan keinginan seksual anda.

Perubahan gaya cinta

Untuk meningkatkan gairah seksual, cubalah mengajak pasangan anda melakukan hubungan seks di luar kebiasaan, misalnya meneroka gaya seks yang tidak pernah diamalkan atau digunakan mainan seks ketika bercinta.

Rawatan perubatan

Sekiranya penurunan keinginan seksual disebabkan oleh penyakit atau masalah kesihatan tertentu, doktor akan memberikan rawatan mengikut keadaan yang mendasari.

Sebagai contoh, penurunan libido disebabkan oleh pengaruh tahap hormon estrogen yang rendah, doktor boleh mengesyorkan terapi untuk meningkatkan tahap hormon estrogen dalam badan.

Penurunan keinginan seksual pada wanita yang berlarutan tidak boleh dibiarkan, terutama jika hal ini mengganggu hubungan dengan pasangan anda. Oleh itu, bagi wanita yang mengalami keadaan ini, berkomunikasi dengan pasangan anda mengenai perkara-perkara yang menyebabkan keinginan seksual anda menurun.

Sekiranya ini telah dilakukan tetapi tidak membuahkan hasil, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul