Kehidupan yang sihat

Gigi Patah, Mungkin Sebilangan Tabiat Berikut Ini adalah Pencetus

Siapa yang tidak mahu mempunyai gigi yang cantik, kemas, dan menawan? Malangnya ia tidak dapat dimiliki selama-lamanya. Dalam beberapa kes, gaya hidup, tabiat, dan penyakit tertentu boleh menyebabkan kerosakan gigi.

Kesihatan mulut dianggap sebagai petunjuk dalam menentukan keadaan keseluruhan badan. Kesihatan mulut dan gigi yang baik dapat mencegah pertumbuhan bakteria berlebihan di mulut. Sebaliknya, malas menjaga gigi yang sihat dapat meningkatkan potensi jangkitan dan penyakit di mulut, seperti kerosakan gigi dan penyakit gusi.

Tabiat Yang Boleh Menyebabkan Gigi Patah

Untuk mengelakkan kerosakan gigi dan memburukkan lagi kesihatan mulut, beberapa tindakan di bawah harus dielakkan.

 • Mengunyah ketulan ais

  Mungkin anda fikir ketulan ais tidak akan merosakkan gigi kerana bebas gula dan terbuat dari bahan semula jadi. Tetapi sebenarnya, mengunyah objek sekeras dan sejuk seperti ais berpotensi menyebabkan gigi retak. Sekiranya anda terus melakukan ini, tisu lembut gigi anda akan rosak sehingga anda berisiko mengalami sakit gigi. Untuk menggantikan tabiat ini, disarankan untuk mengunyah permen karet tanpa gula atau minum tanpa ais.

 • Gosok gigi terlalu keras

  Niat yang baik untuk mencegah kerosakan gigi boleh berakhir dengan keadaan yang sebaliknya apabila dilakukan dengan tidak betul. Salah satunya adalah kebiasaan menggosok gigi terlalu keras yang boleh merosakkan enamel gigi. Sekiranya enamel rosak, gigi akan mudah teriritasi, menjadikannya lebih sensitif terhadap minuman sejuk atau makanan. Oleh itu, kurangkan kesan buruk tabiat ini dengan menggunakan berus gigi yang lembut.

 • Membongkar dengan gigi

  Fungsi utama gigi adalah menggigit dan mengunyah makanan untuk membantu proses pencernaan di perut. Oleh itu, bagi mereka yang suka membuka sebotol minuman atau merobek paket makanan ringan dengan gigitan, sedar bahawa itu bukan tugas gigi. Sekiranya anda terus melakukan ini, gigi anda boleh retak atau patah.

 • Menghisaplimau atau minum sari limau

  Selain daripada pelbagai kebaikan yang ada, lemon juga mengandungi cecair dengan keasidan yang tinggi. Ia dikhuatiri dapat menghilangkan kalsium pada permukaan gigi.

 • Selalunya makan makanan ringan

  Kebiasaan lain yang juga berpotensi menyebabkan kerosakan gigi adalah makan terlalu banyak makanan ringan, terutama makanan yang manis dan mengandung banyak gula.

  Kebiasaan ini dapat menghalang pengeluaran air liur dan menjadikan serpihan makanan tersekat di antara gigi. Sebagai penyelesaiannya, jangan terlalu kerap mengunyah dan cuba makan makanan ringan yang rendah gula dan rendah kanji.

 • Asap

  Selain menjadikan gigi berwarna kuning, merokok juga meningkatkan pembentukan plak dan tartar pada gigi. Plak membawa bakteria yang boleh merosakkan enamel. Sekiranya tidak dibersihkan secara berkala, plak boleh mengeras menjadi tartar. Kedua-dua plak dan tartar boleh menyebabkan kerosakan gigi dan rongga.

 • Ambil ubat tertentu

  Kerosakan gigi juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat. Sebagai catatan, ubat antihistamin boleh menyebabkan mulut kering yang akan menghalang pengeluaran air liur. Salah satu pencetus rongga adalah gangguan dalam pengeluaran air liur. Oleh itu, jika anda menjalani proses penyembuhan, tidak ada salahnya untuk bertanya kepada doktor anda mengenai ubat-ubatan yang berpotensi mengganggu kesihatan mulut dan gigi.

Untuk menjaga kesihatan gigi dan tidak rosak, jangan lupa menggosok gigi dua kali sehari dan pergi ke doktor gigi setiap enam bulan untuk pemeriksaan gigi secara berkala.