Kesihatan

Vaksin Moderna - Faedah, dos dan kesan sampingan

Vaksin Moderna adalah vaksin untuk mencegah jangkitan dengan virus SARS-CoV-2 atau COVID-19. Vaksin Moderna atau mRNA-1273 dalam pembangunan sejak Januari 2020 oleh Moderna dan Pusat Penyelidikan Vaksin di Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Nasional (NIAID) dalam Amerika.

Vaksin Moderna adalah sejenis vaksin mRNA (utusan RNA). Vaksin ini tidak menggunakan virus yang lemah atau terbunuh, tetapi menggunakan komponen bahan genetik yang membuat sistem imun dihasilkan lonjakan protein. Protein adalah bahagian permukaan virus Corona.

Spike protein akan mencetuskan sistem imun untuk menghasilkan antibodi yang dapat melindungi tubuh ketika dijangkiti virus Corona.

Vaksin Moderna telah diluluskan untuk penggunaan kecemasan untuk mencegah jangkitan COVID-19 pada orang dewasa yang berumur 18 tahun ke atas. Dari ujian klinikal yang telah dijalankan, vaksin ini menunjukkan nilai keberkesanan, iaitu kesan perlindungan terhadap COVID-19, sebanyak 94.1%.

Tanda dagang vaksin Moderna: -

Apa itu Vaksin Moderna

kumpulanUbat preskripsi
KategoriVaksin Covid-19
ManfaatMencegah jangkitan dengan virus SARS-CoV-2
Digunakan olehMatang
Vaksin Moderna untuk wanita hamil dan menyusuiVaksin Moderna boleh diberikan kepada wanita hamil dan menyusui.Untuk wanita hamil, pemberiannya boleh bermula dari usia kehamilan lebih dari 12 minggu dan paling lambat 33 minggu kehamilan.
Bentuk ubatSuntik

Amaran Sebelum Menerima Vaksin Moderna

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menerima vaksin Moderna, termasuk:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Vaksin Moderna tidak boleh diberikan kepada orang yang alah kepada ramuan dalam vaksin ini.
 • Vaksin Moderna adalah untuk orang dewasa yang sihat berusia lebih dari 18 tahun. Keberkesanan dan keselamatan vaksin ini tidak diketahui untuk kanak-kanak di bawah 18 tahun.
 • Vaksin Moderna tidak digalakkan diberikan kepada orang yang demam atau menderita COVID-19.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sistem imun yang lemah atau mengambil ubat imunosupresan.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah atau sedang menderita gangguan darah, penyakit jantung, penyakit autoimun, diabetes, barah, HIV / AIDS, tuberkulosis, penyakit paru-paru, penyakit ginjal, artritis, atau penyakit saluran pencernaan.
 • Beritahu doktor anda jika anda menjalani dialisis atau baru-baru ini menjalani pemindahan organ.
 • Beritahu doktor anda jika anda telah menerima vaksin COVID-19 lain.
 • Vaksin Moderna boleh diberikan kepada wanita hamil dan menyusui. Bagi wanita hamil, ia boleh dimulakan pada kehamilan 12 minggu dan tidak lebih dari 33 minggu, di bawah pengawasan doktor.
 • Beritahu doktor anda mengenai sebarang ubat yang anda ambil, termasuk makanan tambahan dan produk herba.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alahan setelah menerima vaksin Moderna.

Dos dan Jadual Vaksin Moderna

Vaksin Moderna akan diberikan secara langsung oleh doktor. Dosnya ialah 0.5 ml. Suntikan dilakukan 2 kali dengan jarak 28 hari. Vaksin ini akan disuntik ke otot (intramuskular / IM).

Di Indonesia, vaksin Moderna juga telah digunakan sebagai vaksin penggalak atau dos ketiga vaksin COVID-19, tetapi hanya pada kumpulan tertentu.

Cara Memberi Vaksin Moderna

Vaksin Moderna akan diberikan secara langsung oleh doktor atau pegawai perubatan di bawah pengawasan doktor. Vaksin akan disuntik ke otot (intramuskular / IM).

Kawasan kulit yang akan disuntik dengan vaksin harus dibersihkan dengan bersih alkoholsapu sebelum dan selepas suntikan. Jarum suntik sekali pakai yang telah digunakan akan dibuang ke dalampeti keselamatan tanpa menutup jarum.

Untuk menjangkakan berlakunya kejadian pasca imunisasi yang serius (AEFI), penerima vaksin akan diminta untuk tinggal di pusat khidmat vaksinasi selama 30 minit setelah diberi vaksin.

AEFI adalah aduan atau keadaan perubatan yang boleh berlaku selepas vaksinasi, termasuk kesan sampingan dan reaksi alergi terhadap vaksin.

Interaksi Vaksin Moderna dengan Dadah Lain

Tidak diketahui dengan pasti kesan interaksi yang boleh berlaku jika vaksin Moderna digunakan dengan ubat lain. Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat yang melemahkan sistem imun (imunosupresan), makanan tambahan tertentu, atau produk herba.

Kesan Sampingan dan Bahaya Vaksin Moderna

Beberapa kesan sampingan yang boleh berlaku setelah menerima vaksin Moderna adalah:

 • Sakit, bengkak, atau kemerahan di tempat suntikan
 • Keletihan
 • Sakit kepala
 • Sakit otot
 • Sakit sendi
 • Menggigil
 • Pening dan muntah
 • Demam

Untuk melegakan gejala kesan sampingan vaksin, anda boleh mengambil demam dan penahan sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen. Namun, lakukan pemeriksaan kepada doktor sekiranya aduan tersebut tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan selepas vaksinasi.