Kesihatan

Memahami Alektorophobia, Fobia Ayam

Alektorofobia adalah ketakutan yang berlebihan dan tidak rasional terhadap ayam. Walaupun agak jarang berlaku, fobia ini dapat mempengaruhi kehidupan harian penghidapnya.

Alektorofobia adalah salah satu jenis fobia tertentu, iaitu fobia terhadap objek, tempat, atau situasi tertentu. Alektorofobia umumnya dicirikan oleh rasa takut, panik, atau ketidakselesaan ketika berada di sekitar ayam atau membayangkan haiwan ini.

Punca dan Faktor Risiko Alektorofobia

Punca alektorophobia masih belum diketahui dengan pasti. Orang yang mengalami fobia ini umumnya juga tidak ingat bagaimana, kapan, atau mengapa mereka menghidap fobia pada ayam.

Walau bagaimanapun, sebenarnya ada beberapa perkara yang dapat mencetuskan seseorang untuk mengalami alektorophobia, termasuk:

  • Pernah mengalami pengalaman buruk dengan ayam pada masa lalu, misalnya ketika anda kecil anda menghadapi ayam yang agresif
  • Mempunyai keluarga terdekat yang juga fobia terhadap ayam
  • Hidup di persekitaran dengan banyak ayam

SimptomAlektorofobia

Seseorang boleh dikatakan menderita alektorophobia, jika dia sudah mengalami simptom alektorophobia sekurang-kurangnya 6 bulan.

Selain ketakutan yang spontan dan kuat, berikut adalah beberapa gejala yang biasanya dialami oleh penderita: alektorophobia ketika berhadapan dengan situasi yang berkaitan dengan ayam:

  • Keresahan yang teruk dan boleh menjadi lebih teruk apabila anda tahu anda akan bertemu dengan seekor ayam
  • Berpeluh
  • Denyutan jantung yang cepat
  • Ketegangan di dada
  • Sukar bernafas
  • Pening
  • Bergegar

Selain itu, terdapat beberapa gejala alektorophobia yang biasa terjadi pada kanak-kanak, seperti amukan, menangis, atau tidak mahu menjauh dari orang yang menemaninya ketika ada ayam di sekitarnya.

Pengendalian Alektorofobia

Matlamat merawat fobia alektorophobia adalah untuk meningkatkan kualiti hidup penghidap dan mencegah ketakutan ayam yang berlebihan yang boleh mengganggu aktiviti harian di rumah, di sekolah, atau di tempat kerja.

Untuk dapat membuat diagnosis alektorophobia, ahli terapi (ahli psikologi atau psikiatri) akan mengkaji gejala anda dan membincangkan pengalaman anda dengan ayam.

Sekiranya ahli psikologi atau psikiatri mendiagnosis bahawa anda menderita alektorophobia, ada beberapa rawatan yang mungkin disarankan, yaitu:

Terapi pendedahan

Terapi pendedahan adalah salah satu pilihan terapi utama untuk merawat fobia tertentu, termasuk: alektorophobia. Matlamat terapi ini adalah untuk membantu mengatasi ketakutan anda terhadap sesuatu, dalam hal ini ketakutan terhadap ayam.

Terapi pendedahan dilakukan dengan secara beransur-ansur menempatkan anda dalam situasi yang berkaitan dengan ketakutan. Pertama, anda mungkin diminta untuk memikirkan, melihat gambar, atau menonton video ayam.

Apabila anda terbiasa mengurus ketakutan dan kegelisahan anda terhadap ayam, terapi akan ditingkatkan dengan menunjukkan ayam sebenar, dan seterusnya sehingga anda terbiasa dengan kehadiran ayam di sekitar anda.

Terapi tingkah laku kognitif

Terapi tingkah laku kognitif adalah sejenis terapi yang bertujuan untuk mengawal dan mengubah corak pemikiran dan tindak balas negatif yang sering timbul ketika anda berhadapan dengan situasi yang membuat anda takut, seperti ketakutan terhadap ayam.

Dengan cara itu, diharapkan anda menjadi lebih tenang dalam menangani situasi yang berkaitan dengan ayam. Biasanya, terapi tingkah laku kognitif dilakukan bersamaan dengan terapi pendedahan (meletakkan ayam di dekat anda).

Dadah

Dalam kebanyakan kes, pesakit alektorophobia jarang memerlukan rawatan jangka panjang.

Namun, sekiranya kedua-dua terapi di atas belum dapat membantu mengatasi alektorophobia apa yang anda alami, psikiatri akan menetapkan ubat anti-kegelisahan untuk mengurangkan tahap kegelisahan dan serangan panik yang disebabkan oleh alektorophobia.

Dengan pengendalian yang betul, alektorophobia Sudah tentu ia dapat sembuh walaupun memerlukan masa dan kesabaran. Oleh itu, jika ketakutan anda terhadap ayam membawa kepada alektorophobiaAnda harus segera berjumpa pakar psikologi atau psikiatri.