Kehidupan yang sihat

Jangan Terjebak di Zona Teman, Ketahui Karakteristik dan Petua untuk Mengatasinya

Tersangkut zon rakan pastinya bukan sesuatu yang menggembirakan. Keadaan ini boleh membuat seseorang menjadi kecewa dan merasa pergolakan emosi yang negatif. Supaya anda tidak terjerat zon rakan, mari kita kenal pasti ciri dan cara mengatasinya.

zon rakan adalah istilah yang menggambarkan keadaan di mana salah satu individu dalam hubungan persahabatan, sama ada lelaki atau wanita, mempunyai perasaan untuk lebih daripada sekadar rakan. Sebenarnya, dia mempunyai keinginan untuk meneruskan hubungan agar lebih romantis dan intim, misalnya berpacaran.

Malangnya, perasaan ini adalah satu sisi dan Dia hanya menganggap individu itu sebagai teman biasa. Akibatnya, seseorang yang mempunyai perasaan "lebih" ini dapat terjebak dalam hubungan yang disebut zon rakan.

Sifat Terperangkap zon rakan

Ada yang terperangkap zon rakan mungkin tidak mengatakan secara langsung bahawa dia lebih berminat pada rakannya. Namun, ada beberapa perkara yang dapat anda kenali ketika anda tersekat zon rakan, itu dia:

  • Dilayan sama seperti rakan lain
  • Kekurangan masa bersendirian ketika anda ingin menghabiskan masa bersendirian dengannya, misalnya dia sering mengajak orang lain untuk turut serta
  • "Kod" yang anda berikan sering salah dan tidak difahami oleh Dia
  • Lebih banyak perhatian yang anda berikan, baik dalam kata-kata atau perbuatan, tidak berlaku

zon rakan Ini biasanya berlaku kerana orang yang anda cintai tidak merasa lebih daripada sekadar rakan, tetapi tetap ingin menjalin persahabatan yang baik. Tetapi kadangkala, zon rakan juga boleh menjadi penutup untuk memanfaatkan atau memerangkap "kawan" dalam hubungan yang beracun.

Petua untuk Mengatasi Kehidupan zon rakan

Tersangkut zon rakan dapat membuat seseorang merasakan pelbagai emosi negatif, seperti kesedihan, kekecewaan, kemarahan, ketakutan, malu, kemurungan, dan putus asa. Sekiranya perasaan ini tidak terkawal, mereka boleh menyebabkan kekecewaan, tekanan, patah hati, atau bahkan kemurungan.

Untuk mengelakkan kesan buruk ini, anda boleh melakukan cara berikut untuk keluar dari perangkap: zon rakan:

1. Beritahu yang sebenarnya mengenai perasaan anda

Meluahkan perasaan tidak mudah dan memerlukan banyak keberanian untuk melakukannya. Namun, ini patut dicuba, jika anda bosan menahan perasaan.

Apabila anda ingin menyatakannya, cari masa dan masa yang tepat. Pastikan anda berdua juga berada dalam keadaan emosi yang baik, okey? Kemudian, bercakap dengan tenang, santai, dan jujur ​​tentang bagaimana perasaan anda.

2. Hormati keputusan

Apabila anda meluahkan rasa cinta, tentu anda mengharapkan cinta anda akan berlipat ganda. Namun, jika itu belum terjadi, jangan paksanya, oke? Ingat, setiap orang mempunyai pilihan dan pertimbangan mereka sendiri. Anda mesti dapat memahami dan menghormati keputusannya, walaupun ini boleh menyakitkan hati anda.

3. Tetap fokus pada matlamat persahabatan

Adalah normal untuk merasa sedih, marah, dan kecewa ketika cinta itu satu sisi. Tapi, jangan biarkan keadaan ini membuat persahabatan anda dengannya berhenti di situ, oke?

Setelah anda merasa lebih tenang dan selesa, cubalah fokus kembali pada tujuan persahabatan anda dengannya. Rasa janggal ketika berinteraksi mungkin ada, tetapi secara beransur-ansur ini dapat dilemahkan dengan persahabatan yang baik dan aktiviti yang menyeronokkan yang biasanya anda lakukan bersama.

4. Alihkan fikiran anda

Daripada terus bersedih kerana keputusan Dia tidak sesuai dengan harapan anda, cubalah melakukan perkara lain yang dapat mengalihkan perhatian anda, seperti mengejar hobi atau mencuba perkara baru yang belum pernah anda lakukan.

Selain itu, anda juga dapat memanjakan diri agar badan anda lebih santai dan menghindari tekanan, misalnya dengan bersenam, bercuti atau bercuti saya masa, rawatan wajah, spa, atau mungkin mengubah gaya rambut baru.

Cuba juga untuk tetap positif apabila anda ditolak, okey? Jangan biarkan ia berlaku zon rakan, anda merasa rendah diri atau bahkan membenci diri sendiri. Ingat, perasaan cinta tidak boleh dipaksa dan anda tidak boleh mencintai orang lain, jika anda tidak mencintai diri sendiri.

Sekiranya anda terjebak dalam zon rakan, ayuh, segera bertegas! Jangan biarkan cintamu padanya merosakkan persahabatan kamu bahkan sampai membahayakan diri sendiri. Kerana, anda berhak untuk bahagia dan mendapat cinta dan kasih sayang dari seseorang yang ikhlas.

Sekiranya selepas melakukan petua di atas, anda tidak boleh teruskan, terutamanya jika ini mengganggu kehidupan anda atau membuat anda merasa patah hati atau tertekan, mungkin sudah tiba masanya untuk meminta bantuan psikologi atau psikiatri.