Keluarga

Perhatikan Ini Sebelum Memberi atau Menerima Susu Ibu Penderma

Bagi sebilangan ibu, berkongsi susu ibu dengan bayi lain yang bukan anak mereka sendiri mungkin merasa pelik dan tidak selesa. Walau bagaimanapun, amalan berkongsi susu ibu yang semakin berleluasa dapat memberi manfaat kepada bayi yang memerlukan, seperti bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah..

Berkongsi susu ibu boleh menjadi penyelesaian untuk meningkatkan kualiti kesihatan bayi yang kekurangan zat makanan. Selain berkesan, langkah ini telah terbukti dapat mengurangkan kadar kematian bayi secara keseluruhan.

Dari data Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), terdapat lebih daripada 20 juta bayi yang dilahirkan dengan berat kurang dari 2.5 kg setiap tahun. Dari jumlah tersebut, lebih daripada 96 peratus bayi berasal dari negara membangun.

Dilahirkan dengan berat lahir rendah menjadikan bayi lebih berisiko mati secara tiba-tiba, pertumbuhan dan perkembangan terganggu, dan penyakit berjangkit. Sebagai salah satu langkah pengendalian, WHO mengesyorkan penyusuan susu ibu untuk bayi yang lahir dengan berat badan rendah, baik dari ibu kandung dan dari penderma susu ibu. Pilihan terakhir kemudian dengan pemberian susu formula.

Penyusuan susu ibu, walaupun dari susu ibu penderma, terbukti dapat mengurangkan risiko:

 • Penyakit encolitis nekrotik, yang merupakan kondisi di mana saluran pencernaan rusak, mulai dari keradangan, kematian tisu, hingga kebocoran.
 • Gangguan usus yang teruk.
 • Jangkitan pada hari-hari awal selepas kelahiran.

WHO juga mengesyorkan agar bayi yang dilahirkan dengan berat lahir rendah harus disusui sekurang-kurangnya 6 bulan. Namun, pada bayi yang sakit atau mempunyai berat badan yang terlalu rendah (kurang dari 1 kg), pengambilannya perlu disesuaikan mengikut nasihat doktor.

Syarat untuk Mendermakan Susu Ibu

Untuk dapat menjadi penderma susu ibu, ibu yang menyusu mesti memenuhi beberapa syarat kesihatan. Berikut adalah syarat untuk menderma susu ibu:

1. Ibu penderma mesti:

 • Bersedia menjalani ujian darah untuk mengetahui keadaan kesihatannya.
 • Mempunyai keadaan kesihatan yang baik.
 • Tidak mengambil suplemen herba dan ubat perubatan, termasuk insulin, penggantian hormon tiroid, pil kawalan kelahiran, dan produk ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi bayi.

2. Ibu yang menyusu dilarang menjadi penderma sekiranya:

 • Menderita HIV, HTLV (virus T-limfotropik manusia), sifilis, hepatitis B, atau hepatitis C, berdasarkan hasil ujian darah.
 • Mempunyai suami atau pasangan seksual yang berisiko dijangkiti HIV, HTLV, sifilis, hepatitis B, atau hepatitis C.
 • Merokok atau memakan produk tembakau.
 • Menggunakan ubat haram.
 • Mengambil minuman beralkohol 60 ml atau lebih setiap hari.
 • Dalam 6 bulan terakhir, menerima pemindahan darah.
 • Dalam 12 bulan terakhir, menerima pemindahan organ atau tisu.

3. Keperluan kkhas

Di Indonesia, sudah ada peraturan mengenai pemberi ASI, yaitu Peraturan Pemerintah No. 33 tahun 2012 tentang Penyusuan Eksklusif. Kandungannya menyatakan:

Penyusuan susu ibu secara eksklusif oleh penderma susu ibu dilakukan dengan syarat berikut:

 • Ada permintaan dari ibu kandung atau keluarga bayi.
 • Kejelasan identiti, agama, dan alamat penderma susu ibu diketahui dengan jelas oleh ibu atau keluarga bayi yang disusui.
 • Terdapat persetujuan daripada penderma susu ibu setelah mengetahui identiti bayi yang disusui.
 • Penderma susu ibu dalam keadaan sihat dan tidak mempunyai keadaan perubatan yang menghalangnya daripada menyusu, termasuk menderita penyakit yang dapat menular melalui susu ibu.
 • Susu ibu tidak diperdagangkan.

Selain itu, penyusuan susu ibu juga harus dilakukan berdasarkan norma agama dan mempertimbangkan aspek sosio-budaya, kualiti, dan keselamatan susu ibu.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Memberi Penderma Susu Ibu kepada Bayi

Bagi ibu bapa yang mencari penderma susu ibu, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian:

Pertimbangkan kemungkinan risiko kesihatan

Ingatlah bahawa amalan berkongsi susu ibu juga mempunyai risiko terhadap kesihatan bayi, bergantung kepada siapa penderma susu ibu dan bagaimana mekanisme penderma dijalankan.

Risiko kesihatan bagi bayi yang menerima susu ibu termasuk:

 • Pendedahan kepada penyakit berjangkit, termasuk HIV.
 • Mencemari bahan kimia dari ubat yang dimakan oleh ibu penderma.

Seperti yang anda ketahui, susu ibu yang tidak disimpan dengan betul boleh tercemar dan tidak selamat untuk diminum oleh bayi. Oleh itu, pastikan susu ibu yang disumbangkan kepada anda disimpan dengan betul terlebih dahulu. Semasa memberikannya kepada bayi, perhatikan sama ada terdapat tanda-tanda susu ibu basi.

Harus diingat bahawa keperluan pemakanan setiap bayi adalah berbeza. Ini dipengaruhi oleh usia dan keadaan kesihatan. Oleh itu, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menderma susu ibu kepada bayi anda.

Pastikan penderma susu ibu telah menjalani ujian perubatan

Sekiranya anda memutuskan untuk menderma susu ibu untuk bayi anda, pastikan ibu penderma telah melakukan pemeriksaan kesihatan untuk menentukan keselamatan susunya. Mengenai kos pemeriksaan ibu penderma, ia boleh dibincangkan bersama.

Penderma susu ibu dapat sangat membantu bayi yang tidak mendapat cukup susu ibu mereka. Manfaat susu ibu dari penderma adalah sama dengan susu ibu dari ibu kandung. Walaupun begitu, perhatikan syarat-syaratnya, agar susu ibu yang diberikan kepada bayi selamat dan kualitinya terjaga.

Sekiranya anda berhasrat untuk memberi susu ibu penderma kepada bayi anda, akan lebih mudah jika anda menyertai komuniti yang memerhatikan penderma susu ibu, untuk mendapatkan maklumat yang berguna.