Kesihatan

Bilakah Vaksinasi HPV Perlu Dilakukan?

Vaksin HPV penting diberikan lebih awal untuk mencegah penularan penyakit yang disebabkan oleh virus HPV, termasuk barah serviks. Kerana barah serviks adalah salah satu penyebab utama kematian pada wanita. Namun, bilakah masa yang tepat untuk mendapatkan vaksin ini?

Vaksinasipapillomavirus manusia (HPV) adalah sebahagian daripada rangkaian vaksinasi untuk kanak-kanak dan remaja. Bukan hanya kanak-kanak dan remaja, wanita dewasa muda yang aktif secara seksual juga perlu mendapatkan suntikan vaksin HPV.

Vaksin HPV memainkan peranan penting dalam mencegah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan HPV, seperti barah serviks, barah zakar, barah dubur, barah tekak, dan ketuat kelamin.

Masa yang tepat untuk mendapatkan vaksin HPV

Jangkitan HPV selalunya tidak menyebabkan gejala biasa, tetapi lebih daripada 50% wanita dan lelaki yang aktif secara seksual telah dijangkiti virus ini. Oleh itu, pemberian vaksin lebih awal adalah penting untuk melindungi tubuh daripada jangkitan HPV.

Vaksin HPV boleh diberikan kepada kanak-kanak, kanak-kanak perempuan dan lelaki. Umur yang sesuai untuk menerima vaksin ini adalah 10–13 tahun. Walau bagaimanapun, orang dewasa yang tidak pernah mendapat vaksin HPV sebelum ini atau tidak pernah melakukan hubungan seks masih boleh mendapatkan vaksin HPV.

Sementara itu, orang dewasa berusia lebih dari 27 tahun yang aktif secara seksual harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mendapatkan vaksin HPV.

Dos dan Jadual Vaksin HPV

Sebaik-baiknya, vaksin HPV diberikan kepada remaja atau orang dewasa muda yang tidak pernah mempunyai vaksin HPV sebelumnya dan tidak aktif secara seksual.

Vaksinasi HPV perlu dilakukan 3 kali dengan jadual dos vaksin HPV ke-2 yang diberikan dalam 1 bulan setelah dos pertama, kemudian dos ketiga diberikan 6 bulan setelah dos kedua.

Harus diingat bahawa vaksin HPV tidak digalakkan untuk wanita yang hamil atau mengalami reaksi alergi yang teruk setelah menerima vaksin HPV sebelumnya. Sementara itu, ibu yang menyusu masih boleh menerima suntikan HPV.

Orang yang sakit atau demam disarankan untuk menangguhkan vaksinasi HPV. Tujuannya adalah untuk membezakan gejala penyakit yang dialami oleh reaksi tubuh terhadap vaksin.

Penting untuk mendapatkan vaksinasi HPV untuk mencegah barah serviks dan ketuat kelamin akibat jangkitan virus HPV. Sekiranya anda atau anak anda tidak pernah mendapat vaksin HPV, cubalah berjumpa doktor untuk mendapatkan vaksin HPV.