Kehidupan yang sihat

Adakah Lingkaran Gelap Di Bawah Mata Anak Anda? Inilah penyebabnya

Adakah anda merasa risau apabila melihat kulit di kawasan mata si kecil tiba-tiba menjadi lebih gelap? Keadaan ini, yang sering disebut mata panda, memang boleh berlaku pada kanak-kanak, bukan hanya pada orang dewasa. Penyebabnya berbeza-beza, ada yang berbahaya, ada yang tidak.

Lingkaran gelap di bawah mata atau mata panda adalah keadaan di mana kawasan di bawah mata berwarna hitam atau lebih gelap daripada warna kulit di sekitarnya. Umumnya, orang berpendapat bahawa mata panda menandakan kurang tidur, tetapi sebenarnya, penyebab mata panda bukan hanya itu.

Apa yang menyebabkan mata Panda pada kanak-kanak?

Terdapat banyak sebab mengapa terdapat lingkaran hitam di bawah mata seorang kanak-kanak, dan hampir semuanya normal. Jadi, Ibu, jangan risau.

Berikut adalah beberapa penyebab munculnya lingkaran hitam di bawah mata kanak-kanak:

1. Alahan

Lingkaran gelap di bawah mata dapat muncul ketika anak mengalami reaksi alergi. Apabila alahan menyerang, hidung biasanya akan tersumbat dan aliran darah di kawasan tersebut menjadi tidak lancar. Keadaan ini menjadikan saluran darah berwarna lebih gelap, sehingga kulit di bawah mata, yang lebih tipis daripada kawasan sekitarnya, kelihatan lebih gelap.

2. Kekeringan

Dehidrasi adalah salah satu penyebab lingkaran hitam bawah mata yang paling biasa pada kanak-kanak. Ini kerana apabila badan anak mengalami dehidrasi, misalnya kerana muntah atau cirit-birit, kulit di bawah matanya akan kelihatan tenggelam dan kelihatan lebih gelap.

3. Genetik

Faktor genetik atau keturunan juga boleh menjadi penyebab lingkaran hitam di bawah mata kanak-kanak. Sekiranya Ibu dan Ayah mempunyai lingkaran hitam di bawah mata, kemungkinan anak anda juga akan memilikinya.

4. Keletihan

Mata panda atau lingkaran hitam di bawah mata boleh disebabkan oleh keletihan. Apabila anak berasa letih, kulit wajahnya mungkin kelihatan pucat. Ini menjadikan saluran darah di bawah mata lebih kelihatan, menjadikan kawasan itu kelihatan lebih gelap.

5. Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan

Pendedahan cahaya matahari yang berlebihan boleh menyebabkan tubuh menghasilkan melanin yang berlebihan. Melanin adalah pigmen yang memberikan warna pada kulit. Sekiranya mata si kecil sering terkena cahaya matahari, kawasan ini mungkin menjadi lebih gelap.

Kemudian, bolehkah lingkaran hitam di bawah mata kanak-kanak disebabkan oleh keadaan berbahaya? Secara amnya neraka tidak, Bun, walaupun lingkaran hitam di bawah mata anak membuatnya kelihatan letih dan kelihatan tidak sihat.

Lingkaran gelap di bawah mata boleh menjadi tanda amaran jika disebabkan oleh pukulan atau kecederaan kepala yang teruk. Dari segi perubatan, keadaan ini dikenali sebagai mata rakun atau mata rakun. Mata rakun menunjukkan keadaan yang serius kerana kecederaan pada otak atau tengkorak. Ini boleh berlaku sekiranya anak mengalami patah tulang di bahagian kepala dan muka.

Selain itu, lingkaran hitam di bawah mata anak anda juga dapat menunjukkan bahaya jika penyebabnya adalah dehidrasi. Sekiranya tidak dirawat, dehidrasi pada kanak-kanak boleh mengancam nyawa.

sekarang, Adakah itu jelas betul, tunas? Jadi, jangan panik jika anda melihat lingkaran hitam di bawah mata anak anda. Terutama jika anak kelihatan sihat dan tidak mengalami sebarang keluhan. Tetapi jika anda ragu-ragu atau jika lingkaran hitam muncul setelah si kecil mengalami kecederaan di kepala, segera berjumpa dengan pakar pediatrik, okey? Roti.