Kesihatan

Bengkak di sekitar epal Adam, boleh menjadi tanda gangguan tiroid

Epal Adam lebih dikenali pada lelaki, walaupun pada hakikatnya, wanita juga memilikinya dengan ukuran yang lebih kecil. Sekiranya terdapat pembengkakan di sekitar epal Adam perlu diberi perhatian segera. Ada kemungkinan bahawa ini disebabkan oleh gangguan kelenjar tiroid yang terletak berdekatan dengan epal Adam.

Epal Adam adalah bahagian badan yang terbentuk ketika laring di kerongkong tumbuh. Walaupun umumnya terdapat pada lelaki, epal Adam juga dapat dilihat pada wanita. Epal Adam terdiri daripada kumpulan tisu penghubung yang dekat dengan kelenjar tiroid.

Fungsi kelenjar tiroid adalah untuk menghasilkan hormon tiroid, yang sangat penting untuk mengatur kadar metabolisme badan. Kelenjar tiroid terletak tepat di bawah epal Adam yang berada di bahagian depan leher. Itulah sebabnya, ia perlu diperhatikan lebih lanjut sekiranya terdapat pembengkakan di sekitar epal Adam. Secara amnya, gangguan kelenjar tiroid akan diikuti oleh gejala seperti ketidakselesaan atau kesukaran menelan.

Jenis Gangguan Tiroid

Beberapa keadaan gangguan kelenjar tiroid yang boleh menyebabkan pembengkakan termasuk:

 • Goiter

  Secara umum, masyarakat di Indonesia sering menyebutnya sebagai gondok. Keadaan ini sering dikaitkan dengan kekurangan iodin atau iodin. Iodin adalah nutrien yang digunakan oleh kelenjar tiroid untuk menghasilkan hormon tiroid. Secara amnya, nutrien ini diperoleh dari makanan laut, rumput laut, dan garam.

 • Tiroiditis

  Tiroiditis adalah keradangan kelenjar tiroid yang boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau penyakit autoimun. Gejala boleh merangkumi demam, sakit leher dengan bengkak, dan kelemahan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, tiroiditis boleh menjadi tidak simptomatik.

 • Nodul tiroid

  Benjolan yang disebabkan oleh nodul tiroid dapat terasa pejal atau lembut dan dipenuhi dengan cecair. Benjolan ini terletak di dalam kelenjar tiroid, dan dalam beberapa kes boleh kelihatan seperti epal Adam yang membengkak. Nodul tiroid berbeza dalam ukuran. Sebilangan kecil, sementara yang lain sangat besar sehingga kelihatan di leher dan menyebabkan kesukaran bernafas atau menelan.

 • Kanser tiroid

  Gejala barah tiroid yang paling biasa termasuk benjolan di leher, suara serak, sukar bernafas atau menelan, dan kelenjar getah bening yang bengkak. Walau bagaimanapun, kadang-kadang gejala mungkin tidak dapat dilihat dengan jelas. Kanser tiroid adalah barah yang jarang berlaku. Prosedur perubatan untuk barah tiroid termasuk pembedahan, radiasi, dan terapi hormon.

Pemeriksaan Fungsi Leher dan Tiroid

Sekiranya anda mengesyaki bengkak di sekitar epal Adam yang berkaitan dengan kelenjar tiroid, anda boleh melakukan pemeriksaan sendiri di rumah sebelum berjumpa doktor.

Untuk melakukan pemeriksaan leher sendiri, gunakan cermin dan segelas air. Kemudian lakukan langkah-langkah berikut:

 • Cari lokasi kelenjar tiroid, yang berada di bahagian depan leher, tepat di bawah epal Adam. Gunakan jari anda untuk merasakan lokasinya.
 • Letakkan cermin di hadapan anda, kemudian condongkan kepala anda sedikit ke atas.
 • Minum air yang telah disediakan. Pastikan jari anda bersentuhan dengan kelenjar tiroid, perhatikan pergerakan di leher semasa anda menelan. Lihat dan rasakan benjolan itu bergerak atau tidak.

Pemeriksaan ini dapat membantu anda menentukan sama ada benjolan yang anda rasakan adalah kelenjar tiroid atau tidak. Sekiranya kelenjar tiroid, benjolan juga akan bergerak ketika menelan.

Untuk menentukan gangguan tiroid dan menilai fungsi tiroid dengan lebih lanjut, ujian darah diperlukan. Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengetahui tahap hormon yang dihasilkan oleh kelenjar tiroid di dalam badan.

Awas pembengkakan di sekitar epal Adam, di mana terdapat kelenjar tiroid yang mempunyai fungsi penting untuk tubuh. Rujuk doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut, terutamanya jika pembengkakan atau benjolan di sekitar epal Adam disertai dengan penurunan berat badan yang drastik, kesukaran menelan atau bernafas, atau jika benjolan kelihatan membesar.