Kesihatan

4 Penyakit Tulang yang jarang diketahui

Selain osteoporosis, terdapat sejumlah penyakit tulang yang jarang berlaku, termasuk penyakit Paget, osteogenesis imperfecta, metastasis tulang, dan osteodystrophy ginjal. Berikut adalah penjelasan mengenai penyakit dan penyebabnya.

Kadar pertumbuhan tulang diketahui berlaku pada masa kanak-kanak, remaja, dan dewasa muda. Masa pertumbuhan ini perlu disokong oleh pengambilan kalsium, vitamin D dan senaman yang mencukupi agar tulang kuat dan tidak mudah berpori. Sebabnya, pada usia 20 tahun, tulang cenderung lebih rapuh dan menyebabkan masalah kesihatan pada tulang.

Mengenali Jenis Penyakit Tulang yang Dikelaskan sebagai Jarang

Namun, walaupun berusaha dengan baik untuk melindungi tulang dengan memenuhi keperluan nutrisi dan gaya hidup yang baik, ada juga penyakit tulang yang masih dapat menyerang. Penyakit tulang jenis ini kebanyakannya menyerang kerana berkaitan dengan genetik, persekitaran, dan penyakit tertentu yang diderita. Beberapa jenis penyakit tulang ini termasuk:

 • Penyakit Pumur

  Akibat kelainan dalam proses regenerasi, tulang sebenarnya menjadi lemah dan akhirnya mengalami kecacatan (ubah bentuk). Gejala umum penyakit tulang jenis ini adalah sakit tulang. Kesakitan ini biasanya berlaku di kawasan pelvis dan tulang belakang. Semasa berbaring, rasa sakit di tulang semakin parah, alias semakin sukar ditanggung.

  Dalam banyak kes penyakit Paget, tidak ada gejala, jadi penyakit ini hanya dapat didiagnosis apabila tulang patah atau patah atau ketika berjumpa doktor. Oleh itu, yang paling sedikit yang dapat dilakukan adalah berjumpa doktor dengan segera ketika mengalami gejala sakit tulang atau perubahan bentuk tulang.

 • Osteogenesis isempurna

  Nama lain osteogenesis imperfecta (OI) adalah penyakit tulang rapuh. Keadaan ini dicirikan oleh pembentukan tulang yang tidak sempurna. Keadaan fizikal pesakit dengan penyakit ini dapat dilihat pada tulang mereka yang rapuh dan mudah retak atau patah. Jenis penyakit tulang ini biasanya terdapat semasa kelahiran, dan berlaku pada kanak-kanak yang keluarganya mempunyai sejarah penyakit serupa, alias genetik.

  Sebilangan besar kelainan tulang ini ringan. Apabila penyakit tulang rapuh ini berkembang menjadi teruk, ia boleh menyebabkan kegagalan jantung, masalah saraf tunjang, kecacatan fizikal kekal, atau kehilangan pendengaran.

  Hingga kini belum ada rawatan yang dapat menyembuhkan penyakit tulang ini. Walau bagaimanapun, usaha rawatan dengan ubat-ubatan, fisioterapi, dan pemulihan khas dapat membantu penghidapnya untuk dapat melakukan aktiviti harian yang normal. Dalam beberapa kes, pembedahan tulang diperlukan untuk mengatasi kesan kerosakan tulang pada penyakit tulang ini.

 • Metastasis

  Tetapi dalam beberapa kes, metastasis tulang mungkin berlaku setelah seseorang menjalani rawatan barah beberapa tahun yang lalu. Kanser payudara dan barah prostat adalah jenis barah yang sering menyebarkan sel barah.

  Penyakit tulang jenis ini boleh menyebabkan kesakitan dan patah tulang. Secara umum, barah yang merebak ke tulang tidak dapat disembuhkan. Dalam keadaan barah yang tidak lagi dapat disembuhkan (barah tahap 4), rawatan yang diberikan hanya bertujuan untuk mengurangkan kesakitan. Dalam kes ini, rawatan juga dilakukan untuk melegakan gejala lain akibat metastasis tulang.

 • Osteodistrofi renal

  Hati-hati jika penyakit ini menimpa kanak-kanak yang tulangnya masih berkembang kerana ia akan membawa akibat yang serius di kemudian hari. Sebahagian daripada kesannya adalah penghambatan pertumbuhan tulang dan menyebabkan penghidapnya mengalami kecacatan. Kecacatan yang berlaku boleh berupa kedua-dua kaki membongkok ke dalam atau ke luar.

  Bentuk kecacatan tulang ini dikenali sebagai riket renal. Satu lagi kesan pertumbuhan tulang yang terganggu yang dapat dilihat dengan jelas adalah perawakan pendek pada kanak-kanak.

  Gejala penyakit ini dapat dipantau dari pertumbuhan anak-anak dengan penyakit ginjal, bahkan sebelum mereka harus menjalani dialisis. Berbeza dengan orang dewasa, gejala baru muncul setelah pesakit menjalani dialisis selama beberapa tahun.

Penyakit tulang di atas masih belum diketahui secara meluas, tetapi sekurang-kurangnya sekarang terdapat penerangan ringkas mengenai gejala penyakit ini. Satu perkara lagi yang perlu diingat ialah setiap orang berisiko menghidap penyakit ini. Jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat dan lengkap.