Kehidupan yang sihat

Ketahui Kebaikan Kelapa Sawit dan Bahayanya

Salah satu kelebihan minyak sawit yang paling unggul adalah penggunaan minyak sawit untuk menggoreng makanan. Tetapi selain mempunyai faedah, minyak sawit juga mempunyai risiko terhadap kesihatan yang perlu anda ketahui.

Minyak kelapa sawit adalah minyak sayuran (sayuran) yang mengandungi lemak tepu dan tak jenuh, vitamin E, beta-karoten, dan dianggap mempunyai kesan antioksidan. Sebenarnya, kelebihan minyak sawit bukan hanya dapat digunakan sebagai minyak, tetapi juga dapat digunakan sebagai bahan untuk kosmetik, sabun, ubat gigi, lilin, pelincir, dan tinta.

Kebaikan Kelapa Sawit

Terdapat pelbagai faedah minyak sawit, terutama minyak sawit, tetapi ada yang masih memerlukan kajian lebih lanjut. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan minyak sawit:

  • Mengatasi kekurangan vitamin A

    Menurut beberapa kajian, menambahkan minyak kelapa sawit ke dalam diet anak-anak dan wanita hamil dapat mengurangkan risiko kekurangan vitamin A. Tetapi berikan dalam dos tertentu, iaitu 2 sudu sehari untuk anak-anak berusia di bawah 5 tahun, 3 sudu per hari. hari untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun, dan 4 sudu sehari untuk wanita hamil.

  • Perlindungan otak

    Dalam satu kajian, para penyelidik mendapati bahawa minyak sawit mengandungi tocotrienol, yang merupakan sejenis vitamin E dengan antioksidan kuat sebagai penyokong kesihatan otak. Tocotrienol sangat berguna dalam melindungi otak dari lemak tak jenuh ganda dan demensia, mengurangkan risiko strok, dan mencegah pertumbuhan tumor otak.

Memahami Bahaya Kelapa Sawit

Walaupun terdapat banyak manfaat minyak sawit dari minyak olahannya, minyak sawit juga sering disyaki sebagai penyebab peningkatan kadar kolesterol dalam darah, sehingga dapat meningkatkan risiko penyakit jantung.

Ini kerana minyak sawit berkait rapat dengan lemak tepu yang tinggi. Makan makanan yang tinggi lemak jenuh dapat meningkatkan kadar kolesterol dalam darah. Kolesterol LDL yang terlalu banyak boleh menyebabkan penumpukan lemak di arteri. Akibatnya, aliran darah ke jantung dan otak tersekat, sehingga meningkatkan risiko strok dan penyakit jantung.

Menurut satu kajian, peningkatan penggunaan minyak sawit di negara-negara membangun mempunyai kaitan dengan kadar kematian akibat penyakit jantung koronari. Di samping itu, kajian lain menunjukkan bahawa menggantikan minyak sawit dengan minyak sayuran poli tak jenuh tak terhidrogenasi, Ia dianggap dapat mengurangkan risiko terkena serangan jantung.

Oleh itu, disarankan untuk mengelakkan atau membatasi penggunaan dan penggunaan sumber lemak dari minyak sawit. Sebaiknya hanya sekitar 7% lemak tepu dari jumlah kalori harian yang boleh masuk ke dalam badan, atau kurang dari 14 gram lemak tepu setiap 2,000 kalori sehari.

Terdapat pelbagai khasiat minyak sawit yang dapat menyokong kesihatan tubuh. Namun, penggunaan minyak sawit perlu dihadkan kerana ia juga boleh menyebabkan masalah kesihatan jika dikonsumsi secara berlebihan.