Kehidupan yang sihat

Mencegah Kerengsaan semasa Menstruasi dengan Tudung Kanan

Perasaan lembab dan bau yang tidak menyenangkan semasa haid sering membuat wanita tidak selesa. Kedua-dua perkara ini boleh timbul sekiranya cara merawat vagina semasa haid tidak betul. Di samping itu, penggunaan pembalut yang tidak sesuai dapat meningkatkan risiko kerengsaan di kawasan wanita.

Struktur kulit terdiri daripada beberapa lapisan, iaitu epidermis, dermis, dan subkutis. Lapisan paling luar epidermis berfungsi sebagai pelindung badan dari bahan dan kuman asing. Lapisan ini terdiri daripada sel tanduk dan zat keratin, lapisan ini dalam istilah perubatan disebut stratum corneum atau lapisan tanduk. Tahap ketebalan lapisan ini berbeza di setiap bahagian badan, dan satu bahagian badan dengan lapisan lapisan tanduk kurus adalah kawasan feminin.

Semasa haid, wanita perlu lebih memperhatikan kebersihan kawasan kewanitaan mereka. Aktiviti yang menyebabkan berpeluh, cuaca panas, memakai seluar yang terlalu ketat dan tidak menyerap peluh, dan duduk terlalu lama, akan meningkatkan lagi risiko kerengsaan faraj semasa haid. Dengan menjaga kebersihan kawasan feminin, dan memakai pembalut yang mempunyai daya serap dan peredaran udara yang baik, anda dapat mencegah keadaan ini.

Pad yang terlalu lembap dan tidak menyokong peredaran udara yang baik, tidak hanya mengganggu keselesaan kerana ketiadaan ruang bernafas, tetapi juga boleh menyebabkan masalah kesihatan. Bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif, anda mungkin mengalami kerengsaan apabila kulit di kawasan feminin terlalu lembab kerana peluh dan cecair badan yang lain, seperti darah haid yang tidak diserap dengan baik. Ini boleh berlaku kerana bantalan yang digunakan tidak mempunyai ruang bernafas yang cukup baik.

Tanda-tanda kerengsaan di kawasan wanita boleh merangkumi kemunculan ruam merah, gatal-gatal, dan juga pembengkakan.

Cara merawat faraj semasa haid

Simpan pembalut untuk mengelakkan ruam dan gatal di kawasan wanita. Kerengsaan biasanya berlaku disebabkan oleh pertumbuhan bakteria atau kulat pada pembalut lembap kerana terlalu banyak atau penggunaan yang berpanjangan.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda perhatikan dalam membersihkan vagina dan menjaga kebersihan tuala wanita:

  • Basuh dan keringkan kawasan faraj dari depan ke belakang, untuk mengelakkan pemindahan bakteria dari dubur ke faraj.
  • Semasa haid, anda disarankan untuk mencuci faraj lebih dari sekali. Perhatikan juga kebersihan perineum, yang merupakan kawasan antara dubur dan vagina.
  • Sekiranya anda ingin menggunakan sabun, pilih sabun tanpa wangi. Kandungan minyak wangi dalam sabun boleh merengsakan faraj. Gunakan sabun hanya di paha dan pubis (rambut kemaluan), tetapi elakkan kawasan vulva. Hanya bilas vulva dengan air untuk membersihkannya.
  • Gunakan pembalut lembut tanpa bau untuk mengelakkan risiko kerengsaan dari bahan wangi. Pembalut peredaran udara juga dapat membantu menjaga kawasan vagina daripada tidak terlalu lembap semasa haid.
  • Tukar pad setiap 3-4 jam, walaupun jumlah darahnya rendah. Semakin banyak jumlah darah, semakin kerap anda perlu menukar pad. Mengganti pembalut secara berkala dapat mencegah pertumbuhan bakteria dan kulat yang menyebabkan kerengsaan.
  • Gunakan seluar dalam kapas yang mudah menyerap peluh dan tidak terlalu ketat.

Pada dasarnya, vagina mempunyai mekanisme semula jadi untuk membersihkan dirinya. Terdapat banyak bakteria baik di dalam vagina yang berfungsi untuk menjaga pH semula jadi vagina dan mencegah masuknya bakteria jahat yang menyebabkan jangkitan.

Kriteria untuk Pembalut Kanan untuk Faraj semasa Menstruasi

Pelapik berfungsi menyerap darah haid sehingga tidak mencemari pakaian, serta menjaga kulit kering dan bebas dari kerengsaan. Pad biasanya diperbuat daripada selulosa atau serat sintetik untuk menyerap cecair haid.

Dalam memilih pad, perhatikan perkara berikut:

  • Pastikan pembalut mempunyai izin pengedaran dari Kementerian Kesihatan dan BPOM, yang maklumatnya dapat anda lihat pada bungkusan.
  • Ketahui komposisi serbet kebersihan pada label pembungkusan.
  • Pilih tuala wanita dengan penyerapan yang baik, agar kulit kawasan wanita tetap kering dan selesa.
  • Pilih pembalut dengan permukaan yang lembut dan tidak berbau, untuk mengelakkan risiko kerengsaan kulit kerana geseran dan bahan pewangi di alas.

Pembalut pakai buang banyak dipilih kerana senang diperoleh dan digunakan. Namun, perhatikan cara menggunakannya untuk mencegah kerengsaan di kawasan organ intim. Dengan menjaga kebersihan kawasan feminin dan menggunakan pembalut lembut dan peredaran udara, anda boleh bergerak dengan lebih selesa dan mengelakkan kerengsaan kulit di sekitar kawasan feminin semasa haid.